Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2021

Τρία "άγνωστα" χωριά της Ηπείρου πραγματικοί θησαυροί


Παραδομένα στην επιβλητικότητα των ορεινών όγκων της περιοχής

σοι έχουν επισκεφτεί την Ήπειρο έστω και μία φορά γνωρίζουν πολύ καλά ότι εκτός από την επιβλητική ομορφιά της φύσης, τα γραφικά χωριά στη σκιά των επιβλητικών ορεινών όγκων της ευρύτερης περιοχής κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Όπως και τα τρία άγνωστα χωριά που ακολουθούν παρακάτω και ξεχωρίζουν τόσο για τη γραφικότητα και την απλότητα που τα χαρακτηρίζει, όσο και για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που τα «αγκαλιάζει».

Κυψέλη


Η Κυψέλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε απόσταση 62 χλμ. από την Άρτα και αποτελείται από πέντε συνοικισμούς -Λούτσα, Καλλονή, Αγία Ευαγγελίστρια, Ρουπακιά και Άι- Γιώργη. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για το χωριό το Λαογραφικό μουσείο του Παντελή Χρ. Καραλή, όπου ο επισκέπτης μέσα από περισσότερα από 1.800 αντικείμενα έχει την δυνατότητα να μάθει σχεδόν τα πάντα για την ζωή περίπου δύο αιώνων στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.

Αυτό για το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το χωριό αν έχει βρεθεί σε αυτό έστω και μία φορά, αδιαμφισβήτητα η εικόνα με τις επιβλητικές βουνοκορφές των γύρω ορεινών όγκων που μοιάζουν να «προστατεύουν» την Κυψέλη με την πέτρινη αγκαλιά τους, παρατηρώντας το χωριό από ψηλά.

Ροδαυγή


Χτισμένο σε μια υπέροχη και κατάφυτη πλαγιά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, η Ροδαυγή είναι το κρυμμένο στολίδι της Άρτας, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Ένα υπέροχο χωριό σε απόσταση μόλις 24 χλμ. από την Άρτα, σε υψόμετρο 740 μέτρων και με ελάχιστους κατοίκους, που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων με την παρθένα και ανέγγιχτη φυσική ομορφιά των βουνών, καθώς και την επίσκεψη στον ποταμό Άραχθο, που γοητεύει τους πάντες όλες τις εποχές του χρόνου με τις υπέροχες διαδρομές του.

Ο γέρικος πλάτανος στην κεντρική πλατεία του χωριού μετρά ύψος 17 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ενώ σημείο αναφοράς του χωριού η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 1804, μία από τις παλαιότερες ολόκληρης της Ηπείρου.

Θεοδώριανα


Σε απόσταση 80 χλμ. από την πόλη της Άρτας, τα Θεοδώριανα είναι από τα λιγότερο γνωστά χωριά των ανατολικών Τζουμέρκων, που εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη της περιοχής. Το χωριό ξεχωρίζει για τον υπέροχο φυσικό πλούτο που το χαρακτηρίζει και το καθιστά έναν μοναδικό προορισμό στην καρδιά της φύσης.

Έξω από το χωριό και μετά από πεζοπορία 20 λεπτών, μια (ακόμη) έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του. Ο λόγος για τον καταρράκτη Σούδα, σήμα κατατεθέν του χωριού και πόλος έλξης όλων των ταξιδιωτών που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή. Το τοπία πραγματικά ονειρικό με τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα να σκάνε από υψόμετρο 25 μέτρων, αφού προηγουμένως έχουν χωριστεί στα δύο, δημιουργώντας δύο εξίσου εντυπωσιακούς καταρράκτες και ένα θέαμα πραγματικά μοναδικό.

newsbeast


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου