Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2021

ΕΠΙΣΗΜΆΝΣΕΙΣ στο νέο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος
για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν ήταν κάτι που προκάλεσε έκπληξη, αφού η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης .

Προκαλεί όμως εντύπωση η βιασύνη της Κυβέρνησης να φέρει έναν νόμο που ετοίμασε μεν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, θα ισχύσει όμως στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε 2 και πλέον χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι εκκρεμούν άλλα πιο σοβαρά θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο νέος Κώδικας, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης κ.α..

 

Σύμφωνα με τις Κυβερνητικές διαρροές των τελευταίων ημερών, το σχετικό νομοσχέδιο, θα συζητηθεί εντός της βδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα οι αρμόδιοι Υπουργοί δηλώνουν ότι  “..ο εκλογικός νόμος θα προχωρήσει πολύ γρήγορα, για να ενισχυθεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να προκαλέσει αδιέξοδα..”.

Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι:

1. Η κατάργηση της απλής αναλογικής στην κατανομή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και η επαναφορά του παλαιότερου συστήματος, με το οποίο η παράταξη του Δημάρχου- Περιφερειάρχη θα εκλέγει τα 3/5 των συμβούλων.

2.  Η εκλογή του Δημάρχου και  Περιφερειάρχη από τον 1ο  γύρο, αν λάβουν ποσοστό 42% και άνω, κάτι που προέβλεπε και ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε εφαρμοστεί μόνο στις εκλογές του 2006 και μετά καταργήθηκε.

3.  Η θέσπιση πλαφόν 3 % για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

4.. Η μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων και Περιφερειακών Συμβούλων, καθώς θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα μεγάλος.

5. Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα αιρετά όργανα των Κοινοτήτων.

Στις παραπάνω προτάσεις-αλλαγές, θα καταθέσω μερικές πρώτες σκέψεις, θέλοντας να συμβάλω στο δημόσιο διάλογο που ούτως ή άλλως έχει ανοίξει.

1.Είναι γνωστές από την πρώτη στιγμή οι δημόσιες διαφωνίες μου για τον τρόπο που  θεσμοθετήθηκε η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση.

Είχα τονίσει έγκαιρα, ότι εάν η προηγούμενη κυβέρνηση επιθυμούσε μια καθαρή λύση, θα έπρεπε να είχε θεσμοθετήσει δικλίδες ασφαλείας που θα θωράκιζαν το σύστημα και θα εγγυόταν την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού και κυρίως θα επέβαλλε την εκλογή όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου- Περιφερειάρχη, με απλή αναλογική.

Όμως ποτέ δεν υιοθέτησα ούτε τις «ακραίες ρυθμίσεις» της Κυβέρνησης, που το προηγούμενο λάθος επεχείρησαν να το διορθώσουν με ένα άλλο, ακόμη μεγαλύτερο λάθος, καθώς αντί να το επιλύσουν το ζήτημα της «κυβερνησιμότητας»  με ισορροπημένη κατανομή εξουσίας στα διάφορα όργανα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταργήσουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια από κυρίαρχα σώματα του θεσμού.

2. Διαφωνώ  με την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα κατανομής του αριθμού των συμβούλων, όπου η παράταξη που κερδίζει τις εκλογές, ανεξάρτητα του ποσοστού που έλαβε στον 1ο γύρο και ασχέτως της διαφοράς που θα έχει από τη δεύτερη  δύναμη, να καταλαμβάνει το 60% των συμβούλων.  Θεωρώ ότι αυτό το ποσοστό θα πρέπει να βαίνει κλιμακωτά μειούμενο, ανάλογα με τα ποσοστά του 1ου γύρου, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι πολύ χαμηλά..

3. Διαφωνώ από θέση αρχής, με την θεσμοθέτηση της εκλογής Δημάρχου-Περιφερειάρχη με το ποσοστό 42%, πολύ δε περισσότερο χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η διαφορά από τον δεύτερο συνδυασμό…

4. Συμφωνώ απόλυτα στη μείωση του αριθμού των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, σε ποσοστό μέχρι και 30%, καθότι θεωρώ ότι ο σημερινός αριθμός είναι μεγάλος.

5. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης στις Κοινότητες, καθώς από εμπειρία γνωρίζω ότι στις τελευταίες εκλογές αυτό συνέβαλλε  στο να εμπλακούν πολλά και  στελέχη των τοπικών κοινωνιών με τις  Κοινότητες τους.

Αντίθετα  προτείνω  η Κυβέρνηση να νομοθετήσει πρόσθετες ρυθμίσεις για τη στήριξη των Κοινοτήτων και την αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια 3 σοβαρές επισημάνσεις:

1.Τα εκλογικά συστήματα σίγουρα δεν είναι ουδέτερα. Επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά και τα αποτελέσματα, τον τρόπο άσκησης διοίκησης αλλά και την ποιότητα της τοπικής δημοκρατίας. Όμως  θα πρέπει και να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση και τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών και να αποτρέπουν φαινόμενα ακυβερνησίας και αθέμιτων συναλλαγών.

2.Η Κυβέρνηση  να νομοθετήσει όχι με βάση το κομματικό συμφέρον, αλλά το πως θα ωφεληθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης.  Καλό είναι να θυμούνται ότι το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι: « όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα..»

3. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να θεσπιστεί επιτέλους και στη χώρα μας ο περιορισμός του αριθμού των θητειών για όλους τους αιρετούς.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου