Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Ιανουαρίου 09, 2021

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Πολύ φασαρία για το ..τίποτα

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Την προηγούμενη βδομάδα και με την έναρξη μάλιστα της νέας χρονιάς, έγινε τελικά ο φημολογούμενος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης.

Και μπορεί το σύνθημα που τον συνόδευσε να ήταν το «νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», όμως αυτό που άφησε ως αίσθηση στην κοινή γνώμη, το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο η γνωστή ρήση: «ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν», που σημαίνει με απλά λόγια: «πολύ φασαρία για το τίποτα». 

Το λέω αυτό γιατί ήταν ένας ανασχηματισμός που δεν κατάφερε να εκπέμψει κάποιο εξαιρετικής σημασίας πολιτικό μήνυμα, αφού επί της ουσίας και ο βασικός κορμός της κυβέρνησης διατηρήθηκε, και όλοι οι επικεφαλής στα παραγωγικά και τα πλέον νευραλγικά υπουργεία, παρέμειναν στη θέση τους.

Ο «εμπλουτισμός» της κυβέρνησης με περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές από διάφορες εκλογικές περιφέρειες και κάποιες εσωκομματικές διευθετήσεις, δε νομίζω ότι αφορούν σε τίποτε την ελληνική κοινωνία, η οποία προσδοκούσε και ανέμενε να υπάρξουν σημαντικές διορθωτικές κινήσεις σε κρίσιμους τομείς της Κυβερνητικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, λειτουργία της αγοράς), που το τελευταίο κυρίως διάστημα έχουν διαπιστωθεί λάθη, παλινωδίες και ολιγωρίες. 

Αυτό περίμεναν οι πολίτες και λιγότερο αν πάρει υπουργική θέση κάποιος Βουλευτής από τα Γιάννενα και την Άρτα ή αν στο Υπουργείο Εσωτερικών κάποιον με διαδρομή στην κεντροαριστερά, τον διαδεχθεί κάποιος με προϊστορία στην ακροδεξιά…. Γιατί τελικά όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος..

Το μόνο που «κατάφερε» ο κ. Μητσοτάκης είναι, να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δυσκίνητα υπουργικά σχήματα της μεταπολίτευσης, ακυρώνοντας στην πράξη τις δικές του εξαγγελίες για μικρά, ευέλικτα κι επιτελικά σχήματα. 

Σε σχετικό άρθρο μου την προηγούμενη βδομάδα, τόνιζα ότι ο κ. Μητσοτάκης κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων που προκύπτουν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις- της πανδημίας, της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων- θα προσφύγει εντός του έτους - λίγο πριν ή λίγο μετά το καλοκαίρι- σε πρόωρες εκλογές, με αίτημα την ανανέωση της λαϊκής εντολής. 

Είχα μάλιστα ισχυριστεί, ότι ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές, προκειμένου να αξιοποιήσει το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα που μέχρι στιγμής δείχνει να έχει η ΝΔ, προκειμένου να πετύχει δύο στόχους: 

Να ξεπεράσει το “σκόπελο της απλής αναλογικής” και το σημαντικότερο να καταφέρει το πολυπόθητο “2+4 χρόνια”, που αποτελεί ελκυστικό κίνητρο για κάθε Πρωθυπουργό. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, είναι πολλοί πλέον αυτοί που μιλούν για πιθανές «εκλογές μέσα στο 2021» και σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διαψεύσεις, επιμένουν ότι με αυτή την πρωτοβουλία ο κ. Μητσοτάκης “ έκλεισε το μάτι” στα στελέχη και το κομματικό του ακροατήριο, καλώντας τους ουσιαστικά να ετοιμάζονται για τον διπλό μαραθώνιο που έχουν μπροστά τους. 

Και μια τελευταία παρατήρηση για τον ανασχηματισμό. 

Η δειλή αύξηση με 2-3 γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα, δε βελτιώνει σε τίποτε την αναλογία ανδρών –γυναικών, αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει στις Κυβερνήσεις άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. 

Το ότι έχουμε ως χώρα, γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερα θετικό, όμως από μόνο του δε βελτιώνει την εικόνα της γυναικείας υποεκπροσώπησης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου