Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2021

ΠΡΕΒΕΖΑ: Είναι η ώρα της ευθύνης για τη Δημοτική Αρχή

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Είναι γεγονός ότι αυτό που κυρίως απασχολεί τους πολίτες αυτή την περίοδο, είναι η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.


Παρ’ ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στο γενικό πλέον πληθυσμό και δειλά-δειλά ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες, εν τούτοις η επάνοδος στην πλήρη κανονικότητα έχει ακόμη αρκετό δρόμο.. 

Όμως «η ζωή συνεχίζεται», παρά και τις μεγάλες δυσκολίες και τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας. 

Το λέω αυτό κυρίως για τους εκπροσώπους των φορέων και όσους έχουν επωμισθεί τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ανεξάρτητα των προβλημάτων που η πανδημία προκαλεί στη λειτουργία του θεσμού, αυτά δε θα πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι για ολιγωρίες, αναβολές και καθυστερήσεις. 

Κρίνω σκόπιμη αυτή την επισήμανση, γιατί η έλευση της νέας χρονιάς συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, στην οποία έχει δρομολογηθεί ευρύτατη διαβούλευση που θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη και την προοπτική της κάθε περιοχής και της χώρας γενικότερα. 

Κατ’ αρχάς είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το νέο Εθνικό Εταιρικό Σύμφωνο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, το γνωστό ΕΣΠΑ και αποτελεί Κυβερνητικό στόχο μέσα στη χρονιά να αξιοποιηθεί αυτός ο “ευρωπαϊκός κουμπαράς” των 27 δις και μάλιστα “εμπροσθοβαρώς”. 

Έχουν ξεκινήσει επίσης και ολοκληρώνονται εντός της εβδομάδας οι κατευθύνσεις του ΠΕΠ Ηπείρου, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 εκατ. €. Την ίδια περίοδο, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τις προτάσεις και εντάσσει τα πρώτα μεγάλα έργα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο η χώρα έχει επενδύσει πολλές προσδοκίες, ενώ σταδιακά ανακοινώνονται σημαντικά Δημοτικά έργα, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».. 

Συμπερασματικά, η χρονιά ανατέλλει με τους καλύτερους οιωνούς, από την άποψη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία και για την περιοχή μας, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, να καταφέρει να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες, που υπάρχουν και διαιωνίζονται. 

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει η Αυτοδιοίκηση να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, να διαθέτει συγκεκριμένες και ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, τις οποίες θα προωθήσει προς ένταξη και υλοποίηση.

Διαπιστώνεται όμως, σε ότι αφορά τουλάχιστον το Δήμο της πρωτεύουσας του νομού, ότι τέτοια προετοιμασία και ετοιμότητα δεν υπάρχει. 

Παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και της κριτικής που ασκείται από τα τοπικά ΜΜΕ, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας αρνούνται πεισματικά να καταθέσουν το σχέδιο και τις προτάσεις τους, ακόμη και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αρκούνται στα μεγάλα λόγια και στις αποσπασματικές ενέργειες, ενώ συνεχίζουν να πολιτεύονται χωρίς «μπούσουλα» και στη λογική του… «βλέποντας και κάνοντας».

Δυστυχώς φαίνεται να μην έχουν κατανοήσει ότι αυτή η περίοδος είναι η πλέον καθοριστική της θητείας τους και συνεχίζουν να αναλώνονται σε “επικοινωνιακές φιοριτούρες και υπερφίαλες ανακοινώσεις”. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το "ψηφιακό ερωτηματολόγιο", με το οποίο ο Δήμαρχος υποτίθεται ότι καινοτομεί, καλώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Δημότες “να τον βοηθήσουν στη σύνταξή του Επιχειρησιακού Σχεδίου”… 

Είναι στο τιμόνι του Δήμου 20 περίπου μήνες και ζητά από τους πολίτες, τώρα, να του υποδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πρέβεζας!!!!! 

Δε λέω χρήσιμες είναι οι διαδικασίες διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες. Όμως έχει μεγάλη σημασία, πότε, πως και με τι στόχο τις υλοποιείς. 

Θα είχε ίσως νόημα, αν η Δημοτική αρχή είχε πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο πριν αναλάβει τις ευθύνες του Δήμου ή το αργότερο στους 2-3 πρώτους μήνες της θητείας της.. Τώρα είναι απλά,…“λεφτά πεταμένα” !!! 

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω για μια ακόμη φορά στον Δήμαρχο Πρέβεζας και τους συνεργάτες του, ότι η επόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα συμφέροντα του Δήμου και αν έστω και τώρα δεν κινητοποιηθούν με ρεαλισμό και σχέδιο και δεν αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αργότερα θα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα και τις πολλές ανάγκες που υπάρχουν.. 

Είναι γι’ αυτό, η ώρα της ευθύνης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου