Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2021

Ι. Ναός Αγ. Βασιλείου, Πρέβεζα - Θείες Λειτουργίες της εβδομάδας (28 Φεβ.-6 Μαρ.)


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αυτή την εβδομάδα (28 Φεβ.-6 Μαρ.) θα τελεσθούν στην ενορία μας οι εξής Θείες Λειτουργίες και ιερές ακολουθίες: 

1. Την Κυριακή, 28-2-2021, του Ασώτου, και κάθε Κυριακή, γίνονται δύο (2) Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη 7.00-9.45 π. μ. και η δεύτερη 10.00-11.00 π. μ. 2. 

Τη Δευτέρα, 1-3-2021, και κάθε πρωτομηνιά, θα υπάρχει στον ναό μας ο Μικρός Αγιασμός. Παίρνουμε κάθε μήνα Αγιασμό, ραντίζουμε τα σπίτια μας και τα υπάρχοντά μας και πίνουμε κάθε μέρα για ευλογία και προστασία, πρωί-πρωί νηστικοί, τρώγοντας μαζί και αντίδωρο, που φροντίζουμε να κρατάμε από την Κυριακή. 

3. Την Τρίτη, 2-3-2021, Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του (νέου) αγίου παπα-Νικόλα Πλανά, ώρα 7.00-9.30 π. μ. 

4. Την Παρασκευή, 5-3-2021, το απόγευμα, Εσπερινός του Ψυχοσαββάτου και η νεκρώσιμη δέηση για τους κεκοιμημένους (τρισάγιο), με μνημόνευση όλων των ονομάτων, ώρα 17.00-18.30 περίπου. 

5. Το Ψυχοσάββατο, 6-3-2021, Θεία Λειτουργία για τις ψυχές και μνημόνευση πάλι όλων των ονομάτων των κεκοιμημένων στην Προσκομιδή, ώρα 7.00-9.30 π. μ. (Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (2 την Κυριακή και 2-3 καθημερινές, σύνολο 4 με 5 την εβδομάδα), ώστε να έχουν όλοι οι ενορίτες δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας). 

Το Ψυχοσάββατο είναι μια ξεχωριστή μέρα, όπου θυμούμαστε τους αγαπημένους μας που έχουν φύγει από τη ζωή και προσευχόμαστε να τους έχει ο Θεός «μετά των αγίων» στον Παράδεισο. Μόνο εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε τώρα. Αυτοί, αφότου έκλεισαν τα μάτια τους, δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους. Η μετά θάνατον κατάστασή τους εξαρτάται απόλυτα από εμάς. Μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και την τελική κρίση, η θέση τους μπορεί να μεταβληθεί κατά πολύ προς το καλύτερο, αν εμείς φροντίζουμε να κάνουμε τα δέοντα απέναντί τους. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε; Με προσευχές και ελεημοσύνες. Εκτός από την ατομική καθημερινή μας προσευχή γι’ αυτούς, δεν παραλείπουμε ποτέ να ζητάμε και την (ασυγκρίτως πιο σημαντική) κοινή προσευχή της Εκκλησίας: τα κανονισμένα τρισάγια και μνημόσυνα, δηλ. τη Θεία Λειτουργία για χάρη τους. Και μην ξεχνάμε τα λεγόμενα «ψυχικά», δηλ. τις αγαθοεργίες για τις ψυχές. Δίνουμε ό,τι μπορούμε σε φτωχούς, λέγοντας στον Θεό ότι αυτό το δίνουμε ειδικά για τον παππού μας, τη μάνα μας, για όποιον δικό μας έχει φύγει. Ο Θεός, από φιλανθρωπία, το καταλογίζει στην ψυχή που θα του ζητήσουμε εμείς. Είναι τόσο σημαντικά όλα αυτά, που αν δεν τα κάνουμε, θα αντιμετωπίσουμε κατά την ώρα της τελικής κρίσης τα δίκαια παράπονα των δικών μας. 

Καλό Τριώδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου