Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2021

ΗΠΕΙΡΟΣ: Το ελληνικό εκκλησάκι μέσα στο φαράγγι που νομίζεις ότι είναι ζωγραφιά


Εικόνες γεμάτες χρώματα που νομίζεις ότι βγήκαν από παραμύθι..

Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μονές και εξωκκλήσια. Καθένα με τη δική του μοναδική ομορφιά και ιστορία. Σίγουρα κάποια από αυτά ξεχωρίζουν όχι μόνο για την αρχιτεκτονική τους και την ιστορία τους αλλά και για το σημείο στο οποίο βρίσκονται και συνολικά την τοποθεσία τους Ένα τέτοιο εκκλησάκι βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ο λόγος για το εκκλησάκι της Παναγίας μέσα σε ένα φαράγγι σε μια ένα καταπράσινο σκηνικό και δίπλα σε κρυστάλλινα νερά. Αυτά που έχει ο Βοϊδομάτης ποταμός. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό σκηνικό το οποίο ναι μεν περιγράφεται δύσκολα με λέξεις αλλά σίγουρα οι εικόνες μπορούν να σου αποκαλύψουν το τι θα δεις αν βρεθείς εκεί.

Το ελληνικό εκκλησάκι μέσα στο φαράγγι που νομίζεις ότι είναι ζωγραφιά

Καθώς κοιτάς από ψηλά την περιοχή, μπορείς να διακρίνεις το μικρό εκκλησάκι σαν ζωγραφιά. Ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι μια μικρή εκκλησία. Όσον αφορά την κατασκευή του είναι ένας μονόχωρος ξυλόστεγος ναός με δίκλινη στέγη. Βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Βίκου σε ένα πλάτωμα στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη για τον οποίο έχουμε γράψει ξανά. Αποτελεί στην πραγματικότητα έναν από τους καθαρότερους ποταμούς στην Ευρώπη. Το εκκλησάκι θα το βρεις στη θέση «Τσαπίσματα» ενώ η πρόσβασή του γίνεται με πεζοπορία από τον Βίκο και το Πάπιγκο. Μπορείς να το βρεις εξερευνώντας την περιοχή μέσω των Google Maps.

Το μοναστήρι σαν κτίσμα, έχει αναφερθεί από αρκετούς τοπικούς μελετητές αλλά σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό. Σύμφωνα με ευρήματα και περιγραφές, η ανέγερση του ναού έγινε κοντά στα 1738. Οι εικόνες του ναού οργανώνονται σε τρεις ζώνες: στην ανώτερη εικονίζονται σκηνές Χριστολογικού κύκλου, ακολουθούν άγιοι σε μετάλλια και στην κατώτερη ιστορούνται ολόσωμοι άγιοι.

Το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis του Youtube θα σε ταξιδέψει

Βοϊδομάτης, ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης

Ο Βοϊδομάτης λέγεται ότι είναι ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης ή ακόμη και ο καθαρότερος. Αυτό τα λέει όλα από μόνα του μέχρι να βρεθείς εκεί. Γιατί οι εικόνες και τα χρώματα θα σε συνεπάρουν και θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά από αυτά που έχεις ακούσει ή φανταστεί. Το ποτάμι αυτό της Ηπείρου έχει σταθερή θερμοκρασία 6 έως 9 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική και πρέπει να είναι στα 10 πράγματα που θα κάνεις στη ζωή σου όσον αφορά τα ταξίδια στην Ελλάδα. Θυμίσου να κάνεις μια στάση στην παλιά πέτρινη γέφυρα της Κλειδωνιάς.

exploringgreece.tv



1 σχόλιο: