Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2021

Εκτέλεση υπηρεσίας «Μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας 2021-22»


Αποκαλυπτική η εισήγηση που έρχεται στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας

Ο Δήμος Πρέβεζας, κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, είχε συνάψει σύμβαση (20SYMV006548170), για τη μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων στην Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων, χρονικής διάρκειας 12 μηνών και η οποία λήγει στις 08.04.2021, με πρόβλεψη άσκησης δικαιώματος προαίρεσης χρονικής διάρκειας 3 επιπλέον μηνών, εφόσον ως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση στο ΣΜΑ Πρέβεζας, νέου εξοπλισμού από τον αρμόδιο Σύνδεσμο Διαχείρισης.

Σύμφωνα με την 9768/885/27.01.2021 (ΑΔΑ: 69457Λ9-Ι7Κ) Απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου μετατέθηκε, για 13η φορά, ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του εξοπλισμού του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία Σταθμών μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιφέρεια Ηπείρου» ως τις 31.03.2021.

Σύμφωνα με την 275/03.10.2019 (ΑΔΑ: 68ΟΛ7Λ9-ΥΨ5) Απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου τροποποιήθηκε η Πράξη «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου(Α ΦΑΣΗ)» στην οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της πράξης με αρχική ημερομηνία λήξης 31.12.2019 σε νέα ημερομηνία λήξης την 30.06.2021.

Τα απαιτούμενα έργα στο ΣΜΑ Πρέβεζας, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρω πράξη, δεν έχουν καν δημοπρατηθεί η δε εγκατάσταση του εξοπλισμού από το Σύνδεσμο είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, και δεν φαίνεται να είναι εφικτή εντός του έτους 2021.

Με την 35/2020/20.11.2020 (ΑΔΑ: ΩΚΧΩ46Μ340-Λ9Ζ) απόφαση του Δ.Σ του Συνδέσμου εγκρίθηκε η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου» µε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Κατά της νομιμότητας της απόφασης έχει  υποβληθεί προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και είναι άγνωστο αν και πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες ανάθεσης.

Από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, παρόλο που έχει ζητηθεί εγγράφως από τις 9/12/2020.

Κατόπιν λοιπόν των ανωτέρω, και καθώς οι διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων είναι αρκετά χρονοβόρες, ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για την σε κάθε περίπτωση απρόσκοπτη μεταφορά των απορριμμάτων του.

Σήμερα, λαμβανομένων υπόψη ότι:

· Η ισχύουσα σύμβαση λήγει τον Απρίλιο του 2021

· Δεν υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης της εργασίας με ίδια μέσα, καθώς:

i.    Ο Δήμος δε διαθέτει τον απαιτούμενο αντίστοιχο εξοπλισμό

ii. Τα απορριμματοφόρα του αδυνατούν να εκτελούν καθημερινά την απόσταση ως τη ΜΕΑ Ιωαννίνων λόγω της παλαιότητάς τους (συχνές βλάβες, έλλειψη διαθεσιμότητας)

·   Ακόμη και στην περίπτωση που ήταν διαθέσιμος ο απαραίτητος για την μεταφορά εξοπλισμός, δεν  υπάρχει επαρκές προσωπικό (οδηγοί) στο Δήμο για την εκτέλεση της εργασίας αυτής, καθώς ενώ στον ΟΕΥ προβλέπονται 20 θέσεις οδηγών, σήμερα υπηρετούν στο Δήμο Πρέβεζας 14 οδηγοί.

·    Τους  κίνδυνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία,

και βάσει του αρ. 228 του Ν. 4555/2018,  σχετικά με τις αρμοδιότητες των δήμων επί Αστικών Στερεών Αποβλήτων, ο Δήμος θα πρέπει εκ νέου να προβεί στην διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση της υπηρεσίας μεταφόρτωσης και μεταφοράς των απορριμμάτων.

Η διάρκεια της Σύμβασης εκτιμάται σε 12 μήνες και η σχετική ενδεικτική δαπάνη σε 500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Η σύμβαση που θα προκύψει λύεται αυτοδίκαια, εφόσον κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση στο ΣΜΑ Πρέβεζας, νέου εξοπλισμού από τον Αναγκαστικό  Σύνδεσμο Διαχείρισης, ο οποίος θα αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα, οπότε η μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου, θα διενεργείται υπό διαφορετικές συνθήκες και όρους.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα,

Εισηγούμαστε

Την ανάθεση της υπηρεσίας «Μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας 2021-22», χρονικής διάρκειας 12 μηνών, κατόπιν διενέργειας σχετικού ανοιχτού διαγωνισμού, καθώς όπως τεκμηριώνεται στο ανωτέρω σκεπτικό δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης με ίδια μέσα.

 

 

 

Ο Δ/ντής

 

Ο Αντιδήμαρχος

 

 

 

 

Ιφιγένεια Πρασσά

Χημικός Μηχανικός

Ευάγγελος Καζούκας

Γεωπόνος

 

,3,302220501144Ευάγγελος Ροπόκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου