Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Μαΐου 18, 2021

Ζηρός: Καλαντζής "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!"


Μήνυμα Δημάρχου για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ιστορική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό. Είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Απομένει όμως η αναγνώριση από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Γι' αυτή τη δικαίωση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, για την οποία με ικανοποίηση υποδεχτήκαμε πρόσφατα την απόφαση αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι Τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ, προχώρησαν σε κακοποίηση, σφαγιασμούς και ξεριζωμό του ελληνισμού του Πόντου. Τίποτε όμως δεν στάθηκε ικανό να κάμψει το φρόνημα και να αλλοιώσει την ελληνική συνείδηση αυτών των ανθρώπων, παρότι ζούσαν σχεδόν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό της χώρας μας.

Ο ξεριζωμός των Ελλήνων, από μια περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 2.800 ετών, ολοκληρώθηκε το 1924 με την τέλεση της Γενοκτονίας, ενός ιστορικού εγκλήματος του οποίου η δικαίωση βρίσκεται σε διαρκή αναμονή... Η άφιξη των Ποντίων στις νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό. Η περιοχή του Δήμου μας ήταν μία από εκείνες που υποδέχτηκε Έλληνες του Πόντου. Η προσφορά τους τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής (αγροτική οικονομία), όσο και στην πνευματική μέσα από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους, είναι τεράστια και τους οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ”!.

Αποτελεί ηθικό αλλά και εθνικό χρέος να αποδώσουμε ύψιστο φόρο τιμής στα περίπου 353.000 θύματα της Γενοκτονίας. Ταυτόχρονα στέλνουμε μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ν' αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και να παραμένει σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να παρεμβαίνει άμεσα και με αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση αποτροπής παρόμοιων εγκλημάτων.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί δικαίωση για τον ποντιακό ελληνισμό και συνδέει το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου