Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2021

ΠΡΕΒΕΖΑ: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κάστρου του Παντοκράτορα


Το παρελθόν, το παρόν αλλά το μέλλον του Κάστρου του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα αποτυπώθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” και ο Δήμος στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλάτωμα του Κάστρου παρουσία -μεταξύ άλλων-του δημάρχου Νίκου Γεωργάκου, της αντιδημάρχου πολιτισμού Αθηνάς Κωνσταντάκη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, φορέων αλλά και αρκετού κόσμου που παρά τον δυνατό αέρα παρακολούθησε τους ομιλητές Νίκο Καράμπελα(πρόεδρο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις), Ελισάβετ Σαρρή (Αρχιτέκτων-Μηχανικό) και Ευάγγελο Παυλίδη (αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας) να αναπτύσσουν την θεματολογία τους.

Την βραδιά άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πρέβεζας παρουσιάζοντας την πρότασης που υπέβαλλε το Δήμος στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την αστική ανάπλαση πλησίον του Κάστρου και την προστασία και αντιστήριξη των τειχών τους( με προυπολογισμό που αγγίζει τα 5.849.724,45 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο το έργο είναι αναγκαίο γιατί θα προστατέψει το Κάστρο από την διάβρωση με ήπιες και φιλικές επεμβάσεις , αναβαθμίζοντας τον Παντοκράτορα και ολόκληρη την πόλη με την δημιουργία -μεταξύ άλλων- ενός χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” Κώστας Λογοθέτης , αναφέρθηκε στις ημερομηνίες ορόσημα για το Κάστρο, στις ευθύνες για την μη-έως τώρα- αξιοποίησή του υπογραμμίζοντας ότι ο Σύλλογος είναι “ανοιχτός¨στις συνεργασίες και τις προτάσεις για την διάσωση και ανάπλαση του χώρου.

Ο πρώτος ομιλητής Νίκος Καράμπελας , με αφετηρία την επίσκεψη του Κώστα Καρυωτάκη στο Κάστρο λίγο πριν βάλει τέλος στην ζωή του, ξεδίπλωσε τα ιστορικά γεγονότα που το συνοδεύουν , από την κατασκευή του έως την χρήση του σαν φυλακές , συνδέοντάς το άρρηκτα με τις σημαντικότερες πτυχές της τοπικής-και όχι μόνο-ιστορίας.

Η κ. Ελισάβετ Σαρρή παρουσίασε την πρότασή της για την αποκατάσταση και την επανάχρηση του Κάστρου του Παντοκράτορα ως χώρου πολιτισμού με παρεμβάσεις που θα αναδείξουν την σπουδαιότητά του και θα το καταστήσουν ως σημείο αναφοράς για την πόλη.

Ο κ. Ευάγγελος Παυλίδης αναφέρθηκε στην σημασία της δημιουργίας ενός μουσείου για την θαλάσσια πανίδα του Αμβρακικού το οποίο θα μπορούσε “εναλλακτικά” να δημιουργήσει μια άλλη προοπτική για την προβολή της θαλάσσιας ζωής και της αλιείας ,δραστηριότητας ταυτισμένης διαχρονικά με την παράδοση της Πρέβεζας.

Τέλος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” Κώστας Λογοθέτης ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη επετειακή εκδήλωση η οποία θα αφορά το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου