Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2021

Σε εξέλιξη μεγάλη τουριστική επένδυση στο Νομό Πρέβεζας…

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Πέτυχε  όλους τους στόχους  η Δημοτική Αρχή Πάργας..

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο μέσα από την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο, είχα αναφερθεί διεξοδικά στην ανάγκη ορθής διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, επισημαίνοντας ότι αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην ενίσχυση των πόρων των Δήμων, ιδιαίτερα στη  σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά μπορεί και να συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική  ανάπτυξη.


Ο σχολιασμός μου τότε έγινε με αφορμή την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο  Δήμος Πρέβεζας, να φέρει προς συζήτηση στο ΔΣ πρόταση συνεργασίας με την εταιρεία του δημοσίου Enterprise Greece Α.Ε., για την αξιοποίηση της έκτασης στην παραλιακή ζώνη στο Κανάλι, αφήνοντας μάλιστα να διαρρέει ότι σύντομα θα υπάρξει μεγάλη επένδυση.


Πέρα από την όποια επικοινωνιακή διαχείριση εκείνης της πρωτοβουλίας, πολλοί την είχαμε χαρακτηρίσει θετική και μάλιστα προσωπικά είχα τονίσει ότι αυτή θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μια σοβαρή τουριστική επένδυση, που τόσο πολύ  έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Τόνιζα όμως από τότε, ότι για την επιτυχή έκβαση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, απαιτούνται 3 προϋποθέσεις:


1. Να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου και όχι γενικόλογες και πρόχειρες προτάσεις, που στόχο έχουν μόνο τον εφήμερο εντυπωσιασμό.


2. Να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, μέσα από ειλικρινή δημόσιο διάλογο και διαβούλευση στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου.


3. Να γίνει η δημοπράτηση του ακινήτου, με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες, προκειμένου και τα μέγιστα δυνατά οικονομικά και αντισταθμιστικά οφέλη να επιτευχθούν για το Δήμο και να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά για αθέμιτες πρακτικές…

 

Μέχρι σήμερα, 1 χρόνο μετά, δεν υπάρχει κάτι νεώτερο στην υπόθεση και ελπίζω η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να μην ήταν  ένα ακόμη “επικοινωνιακό πυροτέχνημα”, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε πολλούς τομείς η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας.

Αφορμή για να επανέλθω και πάλι στο ζήτημα της αξιοποίησης των Δημοτικών ακινήτων, είναι η χθεσινή ευχάριστη εξέλιξη που προέκυψε στο Δήμο Πάργας, με τη δημοπρασία του ακινήτου 40 στρεμμάτων, της Κοινότητας  Λούτσας, στο οποίο ως γνωστόν εδώ και 3 περίπου 10ετίες λειτουργούσαν οι κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ.


Εδώ λοιπόν η Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με ότι κατά καιρούς έχει συμβεί στην Πρέβεζα, χωρίς “φανφάρες και μεγάλα λόγια”, με συγκεκριμένο σχέδιο και διάφανες διαδικασίες, κατάφερε να πετύχει 3 σημαντικούς στόχους, που για πολλούς φάνταζαν ακατόρθωτοι:


1. Ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, να προσελκύσει 13 επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας.


Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι πολλοί  ήταν από την περιοχής μας, ενώ ο ένας εξ αυτών, και συγκεκριμένα ο κ. Παπαμάνος, “πάλεψε” τη δημοπρασία μέχρι το τελικό της στάδιο.


2. Το ακίνητο να μισθωθεί για 40 χρόνια, από μια μεγάλη εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο επιχειρήσεων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε μια μεγάλη τουριστική επένδυση, με ότι αυτό σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή.


3. Το ετήσιο μίσθωμα του ακινήτου να ανέβει στο ποσό των 330.000 €, όταν από το ΤΥΠΕΤ ο Δήμος μέχρι τώρα εισέπραττε μόλις 10.000 € το χρόνο!!!!

Έχουμε  με άλλα λόγια, ένα υπόδειγμα “ολοκληρωμένου  και αποτελεσματικού σχεδίου” το οποίο ένας σχετικά “μικρός” Δήμος κατάφερε με μεθοδικό τρόπο να φέρει σε πέρας.


Για την άψογη διαδικασία και το θετικό τελικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη Δημοτική αρχή Πάργας, αλλά και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που στήριξε την όλη προσπάθεια.


Θα πρότεινα μάλιστα, αυτή η συγκεκριμένη εμπειρία να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για άλλους Δήμους, μεταξύ αυτών και το Δήμο Πρέβεζας ..

 

 

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα θα ήθελα να μου επιτρέψετε να διορθώσω κάποια σημεία του ρεπορτάζ σας.
    1) Το ΤΥΠΕΤ δεν έδινε 10.000€ το χρόνο αλλά 60.000€ μπορείτε να ζητήσετε από το ΤΥΠΕΤ να σας δώσει την μίσθωση.
    2) Όλος ο περιβάλλον χώρος, τα σπίτια, τα ιατρεία το γήπεδο και γενικά οι κατασκηνώσεις όπως είναι σήμερα έχουν γίνει με χρήματα των ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ μετά από ενέργειες του Ηπειρώτη πατριώτη μας πρώην Προέδρου του ΤΥΠΕΤ κ. Δαμιανού Βαρέλη. Αυτά θα πρέπει να τα λέμε.
    Βέβαια καλά έκανε ο Δήμος και παραχώρησε τις κατασκηνώσεις στον Όμιλο Γιαννακόπουλου 330.000€ δεν τα λές και λίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή