Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2021

Η Αρχαία Νικόπολη και τα Κάστρα στο επίκεντρο της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στην Πρέβεζα


Στην πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται από το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Βουλευτή, κο Στέργιο Γιαννάκη, τον Περιφερειάρχη, κο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη, κο Στράτο Ιωάννου, τον Δήμαρχο Πρέβεζας, κο Νίκο Γεωργάκο, τον αντιδήμαρχο, κο Γιάννη Δαρδαμάνη, τον εντεταλμένο σύμβουλο, κο Λεωνίδα Αργυρό και την προισταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων, κα Ανθή Αγγέλη επισκέφτηκε την Αρχαία Νικόπολη, τα Ιαματικά Λουτρά, τα Κάστρο του Παντοκράτορα, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ανδρέα και στη συνέχεια, βάση του προγράμματος, συναντήθηκε με τους Περιφέρειαρχη, Δήμαρχο και Μητροπολίτη ενώ αυτή την ώρα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΝΟΔΕ κο Νίκο Σολδάτο στα γραφεία του κόμματος στην Πρέβεζα.  

Σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ  η Υπουργός κα Μενδώνη ανέφερε:

"Στη Νικόπολη διαπιστώσαμε ότι τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου προϋπολογισμού συνολικού περίπου 5 εκατομμυρίων προχωρούν μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους και εντός του 2022 η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί . Αυτό αφορά ιδιαίτερα το μεγάλο θέατρο όπου ο στόχος είναι, κάτι που συζητήσαμε με την προισταμένη εφορείας αρχαιοτήτων και τον αντιπεριφερειάρχη, να συνεχίσει απρόσκοπτα η τρίτη φάση αποκατάστασης του θεάτρου που θα είναι και η τελευταία, μαζί με την αποκατάσταση του σταδίου και του κτιρίου υποδοχής των επισκεπτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο η οποία ξεκινά το 2022 ώστε να μην υπάρξει καθόλου κενό στις εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η αποκατάσταση του σταδίου. 


Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί για παρεμβάσεις στη πύλη της Νικόπολης, στη Βασιλική του Αλκίσωνος, στο κτίριο του Ενδίκου με στην συντήρηση των μεγάλων ψηφιδωτών δαπέδων, νομίζω αυτή τι στιγμή είναι κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της Unesco . 

Έχω ακούσει πολλούς που κατά καιρούς λένε ότι γιατί δεν προχωρά η UNESCO, γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί. Ο λόγος ήταν πολύ απλός, στην προηγούμενη φάση η UNESCO είχε θέσει ένα κύριο ζήτημα, αυτό της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου διότι ο δρόμος διασπά την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου με αποτέλεσμα να μην πληρούνται τα βασικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισμός.

Σήμερα, μετά το έργο το οποίο έχει δημοπρατήσει και είναι σε τελική φάση για τον ανάδειξη του αναδόχου η περιφέρεια Ηπείρου και εδώ να κάνω μια παρένθεση να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Περιφερειάρχη τον κο Αλέκο Καχριμάνη για όλη την συνεργασία όχι μόνο στην Π.Ε. της Πρέβεζας αλλά στο σύνολο της αρμοδιότητας του στην Περιφέρεια Ηπείρου με όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και με το κεντρικό Υπουργείο. Αντίστοιχα θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κο Αντιπεριφερειάρχη διότι είναι πάντα πολύ κοντά στις υπηρεσίες του Υπουργείου και είναι ο άνθρωπος που σπρώχνει όλους και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για πολλά πράγματα τα οποία δρομολογούνται στην Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας.

Να πω ότι χάρη στο έργο το οποίο ωρίμασε και τώρα δημοπράτησε και είναι στην τελική φάση από την Περιφέρεια Ηπείρου της παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου στην Unesco.

Θα συστήσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού μια Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και η Περιφέρεια, προφανώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια θα δούμε και ποιοι άλλοι φορείς τοπικοί θα μπορούσαν να εμπλακούν προκειμένου να καταλήξουμε στο διαχειριστικό σχέδιο τα επόμενα χρόνια. Είναι μια επίπονη διαδικασία και χρονοβόρα, αλλά την περίοδο που θα γίνεται το έργο της ενοποίησης με την απομάκρυνση του δρόμου θα ωριμάζει και ο φάκελος.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, όπου πάντα με τη συνεργασία της Περιφέρειας και την πρωτοβουλία που πήρε ο Περιφερειάρχης να συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ, σκεφτήκαμε αποδέχθηκα με πολλή χαρά την πρόταση του Περιφερειάρχη να συνεργαστούμε προκειμένου στο Κάστρο αυτό να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές των κτιρίων για να φιλοξενηθούν πολιτιστικές χρήσεις και η στέγαση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων.

Είμαστε τώρα στο Κάστρο του Παντοκράτορα, είναι και ο κος Δήμαρχος εδώ, το οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση του στο δήμο Πρέβεζας, έχει προχωρήσει ήδη κάποια πράγματα, για να δούμε πως θα συμβάλλουμε κι εμείς. Εδώ το Υπουργείο Πολιτισμού, μπορεί να δώσει και θα δώσει προδιαγραφές για τις μελέτες και προφανώς η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων θα παρακολουθήσει και θα επιβλέψει τις εργασίες που θα γίνουν όπως και θα αποτελεί το σύμβουλο του δήμου στην πορεία της εκπόνησης των μελετών. Θα μείνουμε στην Πρέβεζα και θα δούμε όλα τα θέματα με τον κο Δήμαρχο, ο κ. βουλευτής είναι παρών με συμβολή ουσιαστική σε αυτά τα οποία σχεδιάζουμε για την περιφερειακή ενότητα".

Τις ευχαριστίες τους για την αγαστή συνεργασία με την Υπουργό (από το διάστημα που ήταν ακόμη Γενική Γραμματέας) εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε ότι μέχρι 5 Νοεμβρίου θα υποβληθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ ο φάκελος για το έργο ανάπλασης του Κάστρου του Αγ. Ανδρέα, προσαρμοσμένος στο πλαίσιο που είχε τεθεί από τους αρχαιολόγους σε προηγούμενη συζήτηση του θέματος.

Την κ. Μενδώνη καλωσόρισε και ο βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Υπουργός θα θέσει το δικό της "λιθαράκι" στην ανάδειξη και την αξιοποίηση των πολλών και αξιόλογων μνημείων που διαθέτει ο τόπος μας.

Ο κ. Γεωργάκος καλωσόρισε την κ. Μενδώνη, ενώ στα ζητήματα που της έθεσε περιλαμβάνονται η ένταξης της Νικόπολης στην UNESCO, η αντιστήριξη του Κάστρου του Παντοκράτορα, η αντικεραυνική προστασία στο μνημείο του Ζαλόγγου και η παραχώρηση των Κάστρων .


Η Υπουργός εκτίμησε ότι η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στην UNESCO βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ με τη δημοπράτηση του έργου παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου , υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή που θα αναλάβει να εκπονήσει τον φάκελο θα έχει ως “οδηγό” τον αντίστοιχο φάκελο που αφορά την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO.

Σύμφωνα με την κ.Μενδώνη πρέπει όλοι να ταχθούμε στην ποιότητα, ενώ στόχος του Υπουργείου είναι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα υπόλοιπα 3 χρόνια η Αρχαία Νικόπολη να «ανοίξει» , να αποτελέσει ένα ενιαίο μνημείο με μεγάλες αξιώσεις και υψηλή επισκεψιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου