Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Νοεμβρίου 22, 2021

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην ερώτηση Βουλευτών της Ελληνικής Λύσης για τον κίνδυνο μεταφοράς της λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα


Στη βουλή είχαν θέσει το ζήτημα οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κων.νος Χήτας σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά του πανεπιστημιακού τμήματος από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

Παρακάτω η ερώτηση του βουλευτών και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας.

ΘΕΜΑ: «Ορατός ο κίνδυνος μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Πρέβεζα στην πόλη των Ιωαννίνων»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες της Πρέβεζας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, ορατός καθίσταται ο κίνδυνος μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από την Πρέβεζα στην πόλη των Ιωαννίνων. Είναι γεγονός ότι, εδώ και είκοσι τρία (23) χρόνια, που λειτουργεί το ως άνω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, τόσο στα προπτυχιακά, όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματά του, έχει προσφερθεί στους σχετικούς φοιτητές υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έχει ενισχυθεί πάρα πολύ η εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι είναι τεράστιος ο ρόλος που παίζουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, δρώντας σε περιφερειακά αστικά κέντρα, καθώς, συνδέονται με σημαντικούς τομείς & φορείς της τοπικής κοινωνίας, βοηθώντας στην πολύπλευρη ανάπτυξή τους. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι, μετά το νέο νόμο για την εισαγωγή στα «ΑΕΙ», ο αριθμός των εισακτέων βαίνει διαρκώς μειούμενος. Υπολογίζεται ότι, μόνον τα 2/3 των εισακτέων στην ως άνω Πανεπιστημιακή Σχολή, που εδρεύει στην Πρέβεζα, θα έρθουν για να φοιτήσουν, δηλαδή, περίπου 50 νέοι και νέες. Μετά την εξέλιξη αυτή, πλανάται ο φόβος του κλεισίματος του Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που λειτουργεί στην πόλη, αφού, με τόσο μικρό αριθμό φοιτητών, είναι αναμενόμενο ότι θα κριθεί ασύμφορη η λειτουργία του. Προκειμένου, δε, να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που φοιτούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα, γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί μόνο με αύξηση του αριθμητικού μεγέθους των φοιτούντων στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Είναι, λοιπόν, θεμιτό και αναγκαίο να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Σχολή σχετική με τα τουριστικά επαγγέλματα στην πόλη, το οποίο είναι και πάγιο αίτημα των πολιτών της Πρέβεζας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.Προτίθεσθε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο κλεισίματος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Πρέβεζα, παρά το ότι ο αριθμός των εισακτέων στην εν λόγω βαίνει διαρκώς μειούμενος;

2.Προτίθεσθε, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού του χάρτη των «ΑΕΙ», να εξετάσετε το πάγιο αίτημα των πολιτών της Πρέβεζας για δημιουργία εντός των πλαισίων της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στα τουριστικά και στα αγροτικά επαγγέλματα, που θα έχει έδρα την Πρέβεζα, προκειμένου να αποτραπεί έτι περαιτέρω η υποβάθμιση της εν λόγω περιοχής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Και η απάντηση του Υπουργείου 

«Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 9171/20-9-2021»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 και του άρθρου 3 του ν. 4559/18 (Α΄142) από 1.10.2018 το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου), με έδρα την Άρτα, καταργήθηκε ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κατόπιν τούτου, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Πρέβεζα, ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εντάχθηκε στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Συνεπώς, η λειτουργία του εν λόγω Τμήματος με τη νέα του δομή ξεκίνησε πρόσφατα, ήτοι με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του προαναφερθέντος νόμου η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του πρώην Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων σε αυτό φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί ως ισχυρό και βιώσιμο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, τα ακαδημαϊκά όργανα του οποίου υποβάλουν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τις εκάστοτε προτάσεις τους για την ενίσχυση της οργανωτικής και ακαδημαϊκής δομής του και για την επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., έως και σήμερα, δεν έχει γίνει αποδέκτης αιτήματος ή πρότασης του Ιδρύματος για μεταβολή της ακαδημαϊκής του δομής.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση, μετά από διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ζητηθεί οι προτάσεις των Ιδρυμάτων που θα αφορούν σε μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου