Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2022

"ΘΥΣΙΑ".. η νέα ταινία του Μπάμπη Τσόκα φέρνει την Πρέβεζα σε πρώτο πλάνο (παγκοσμίως)


Η ΘΥΣΙΑ...η νέα ταινία του Μπάμπη Τσόκα για την Πρέβεζα !

Μια πρώτη γεύση πήραν σήμερα το απόγευμα όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό κέντρο Όαση όπου προβλήθηκαν σκηνές από τη ταινία "ΘΥΣΙΑ", που έχουν γυριστεί στην Πρέβεζα με σκηνοθέτη τον Μπάμπη Τσόκα.


“ΘΥΣΙΑ” είναι ο τίτλος της ταινίας – η οποία αναφέρεται σε μια οικογένεια που ζούσε το 1912 που αρχίζει (η ταινία) μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για μια τραγωδία και αναφέρεται στην ιστορία της Πρέβεζας και της Ελλάδος, ενώ το σενάριο είναι βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα "Το ρολόι μέσα στο σύννεφο" του Αποστόλη Τάσση.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο σκηνοθέτης της ταινίας, ηθοποιοί, συντελεστές και απλός κόσμος που θέλησε να πάρει μια πρώτη γεύση από την εξαιρετική και άκρως επαγγελματική δουλειά του καταξιωμένου Πρεβεζάνου σκηνοθέτη ο οποίος στην αρχή της εκδήλωσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες των γυρισμάτων, στο πλήθος των ερασιτεχνών ηθοποιών που παίζουν στην ταινία αλλά και στον καλό του φίλο και συγγραφέα του βιβλίου, Απόστολο Τάσση.





Όπως είπε ο κος Τσόκας, το τρίτο μέρος των γυρισμάτων θα ξεκινήσει μεθαύριο στο λιμάνι της Πρέβεζας για να συνεχιστούν και πάλι τον Μάιο. Η Πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στην Πρέβεζα ενώ θα προβληθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου φέρνοντας έτσι την Πρέβεζα σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως !

"Η ΘΥΣΙΑ" είναι ο τίτλος της ταινίας και πρόκειται - για μια ταινία - η οποία αναφέρεται σε μια οικογένεια που ζούσε το 1912 που αρχίζει (η ταινία) μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για μια τραγωδία και αναφέρεται στην ιστορία της Πρέβεζας και της Ελλάδος. Το βιβλίο (Το ρολόι μέσα στο σύννεφο) έχει γράψει ο φίλος μου Απόστολος Τάσσης και είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργία όπου πάνω σε αυτό το βιβλίο στηρίζεται και το σενάριο της ταινίας που γράψαμε πάλι μαζί, τόνισε ο κος Τσόκας. 

"Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον περασμένη Οκτώβρη στην Πρέβεζα και είναι πάρα πολύ δύσκολα και αυτό διότι είναι ο χρόνος, ο χώρος που έπρεπε να διαμορφωθεί όπως ήταν το 1912, το 1917, το 1928 που έρχεται ο Καρυωτάκης, το 1940 και όπως αντιλαμβάνεστε αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο".

"Είναι μια ταινία η οποία γίνεται χωρίς χρήματα, αλλά εθελοντικά απ'όλους όσους συμμετέχουν και είναι περισσότεροι από 500" !

"Η ολοκλήρωση των γυρισμάτων γίνεται κατά έναν παράξενο τρόπο, γιατί από Σουηδία ερχόμαστε τμηματικά, τώρα βρισκόμαστε στην τρίτη αποστολή"

Από τη δική μου πλευρά, από το αρχείο που διαθέτω από την Σουηδική τηλεόραση, θα προσπαθήσω όλες αυτές τις εικόνες, όλα αυτά τα πλάνα που γυρίζουμε στην Πρέβεζα, να τα προσαρμόσω ακριβώς πάνω στο αρχείο της εποχής (του 1912, του 1917 κτλ)

"Όσοι παίζουν στην ταινία μπορεί να είναι ερασιτέχνες, πρόκειται όμως για μια επαγγελματική δουλειά με άριστες συνεργάτες που έχω όπως είναι ο Πέτερ όπου πέρυσι η ταινία του ήταν υποψήφια για Όσκαρ και οι ηθοποιοί όμως μπορεί να πει κανείς, όπως ο κύριος ρόλος της "Κικής" θα τον παίξει η Μυρτώ η οποία έπαιξε την Μαρία Κάλλας, τον ρόλο του Χαράλαμπου Καστάνη που είναι ο κορμός της ταινίας θα τον παίξει ο "Ζορμπάς" από την προηγούμενη ταινία που έκανα, αλλά και από εδώ, διαθέτω πάρα πολύ καλούς ερασιτέχνες ηθοποιούς που δεν είναι ερασιτέχνες, αλλά εραστές της τέχνης" !

Τα περισσότερα γυρίσματα θα γίνουν στην Πρέβεζα, ένα μέρος των γυρισμάτων θα γίνει στην Καλαμάτα γιατί εκεί έχω τα 10 θεατρικά σχήματα που όλοι θέλουν να βοηθήσουν. Ακόμα και οι σκηνές από τις μάχες στον Καλαμά, οι περισσότερες ίσως γυριστούν στην Καλαμάτα γιατί εκεί έχω όλα τα μέσα, ενδυματολογία στρατιωτών και άλλα πολλά...ανέφερε ο κος Τσόκας. 

Η ταινία "Η ΘΥΣΙΑ" είναι η ιστορία της Πρέβεζας, η ιστορία της Ελλάδος, αρχίζει με την είσοδο του ελευθερωτή στην Πρέβεζα, η τελετή, η δοξολογία και ο κόσμος.. 

Η Ταινία εμπεριέχει τον διχασμό της εποχής εκείνης, του 1917-18, την Μικρασιατική καταστροφή, μερικά πρόσωπα που συμμετέχουν είναι οι ήρως της ταινίας, είναι οι πρόσφυγες που έρχονται την εποχή εκείνη το 1922 κ.α.

Την ταινία αναμένεται να την δούμε στην μεγάλη οθόνη τέλος του έτους - αρχές του 2023. 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου