Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2022

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σε μεταβατική περίοδο το κληροδότημα "Χριστόφορος Ρίζος"


Για τον αείμνηστο Χριστόφορο Ρίζο, έχει εκδοθεί και βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο κληροδότημα του Συρρακιώτη ευεργέτη πάροικου Πρέβεζας Χριστόφορου Κων. Ρίζου. 

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, που προέρχεται από το Αρχείο της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης και άλλες πηγές και περιγράφει, με ακρίβεια, την πορεία του κληροδοτήματος από το 1903 μέχρι και το 1993. Ειδικότερα στην μελέτη αυτή περιγράφονται οι ενέργειες των εκτελεστικών του επιτροπών, η δίκη των πρώτων εκτελεστών, η ίδρυση και λειτουργία του Νεκροταφείου Πρέβεζας, η διαχείριση και εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του διαθέτη σύμφωνα με τις θελήσεις του που αναφέρονται ρητά στην διαθήκη του και η περιφρούρησή της.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διαθέτη, Πρόεδρος διαχείρισης του κληροδοτήματος πρόκειται να αναλαμβάνει ο εκάστοτε Μητροπολίτης της Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο έχει γίνει πρόταση προκειμένου να αναλάβει Πρόεδρος του Κληροδοτήματος, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει καταλήξει σε θετική ή αρνητική απάντηση. 

Πάντως, προβληματίζει το γεγονός πως για διάφορες προκηρύξεις που αφορούν την ιδιοκτησία του κληροδοτήματος (σπίτια, καταστήματα, γη, αντιπαροχές κ.α.) ουδέποτε έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Αντίλαλοι του Συρράκου" έτσι ώστε να υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση των απανταχού Συρρακιωτών και όχι μόνο σε ότι αφορά σχετικά με τις προκηρύξεις του κληροδοτήματος. 

Ευεργεσίες που ξεχωρίζουν και είναι ιδιαίτερα γνωστές αποτελούν η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης η οποία χτίστηκε σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που ανήκε στο κληροδότημα του Χριστόφορου Ρίζου. Μάλιστα, μεταξύ των πολλών δωρεών του μεγάλου αυτού ευεργέτη ξεχωρίζει η παραχώρηση ενός ελαιοστασίου πολλών στρεμμάτων, για χρήση Νεκροταφείου, στην είσοδο της Πρέβεζας καθώς και οι υποτροφίες σε οικονομικά αδυνάτους Πρεβεζάνους και Συρρακιώτες φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου