Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2022

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πόσιμο Νερό- Ποιες είναι οι επισημάνσεις για την Ήπειρο και την Πρέβεζα


Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια διυπουργική ομάδα εργασίας και εν συνεχεία εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πόσιμο Νερό που περιλαμβάνει την εθνική πολιτική για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πόσιμο Νερό αποσκοπεί στην «ολιστική» εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με τεκμηριωμένη παρουσίαση των αναγκαίων υποδομών που θα εξασφαλίσουν επάρκεια νερού εντός των προδιαγραφών για όλους τους κατοίκους της χώρας σε προσιτή τιμή.

Σε αυτό καταγράφονται η υφιστάμενη κατάσταση από άποψη υδρευτικών αναγκών και υλοποιούμενων έργων ύδρευσης καθώς και οι προτάσεις για τα έργα ύδρευσης που κρίνονται αναγκαία με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής οδηγίας στην περίοδο 2021-2030.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου αυτή χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο πλεονασματικά διαμερίσματα της χώρας με καλή ποιοτική κατάσταση πλην του κομματιού της Χερσονήσου Πρέβεζας, όπου σημειώνονται υπεραντλήσεις, υφαλμύρινση καθώς και ρύπανση με νιτρικά ιόντα, αμμωνία και χλωριόντα.

Επίσης συγκεκριμένα αναφορά προβλημάτων επάρκειας γίνεται για την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου και η παροχή πόσιμου νερού σε οικισμούς όπως Κούκος, Σκάλα, Σκαφιδάκι.

Η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ήπειρο χαρακτηρίζεται γενικότερα καλή, ενώ καταγράφονται ανάγκες για έργα αντικατάστασης πεπαλαιωμένων δικτύων από το σύνολο των παρόχων καθώς και η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας γύρω από τις πηγές υδροληψίας ώστε να μην υφίστανται ρυπάνσεις εξαιτίας της μη λήψης μέτρων στον περιβάλλοντα χώρο της υδροληψίας. Επίσης γίνεται αναφορά και στο μεγάλο έργο ύδρευσης Ν. Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας δαπάνης 131.000.000€ το οποίο αφορά τμήμα της Ηπείρου και συγκεκριμένα τις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας, αλλά ως προϋπολογισμός περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου