Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022

Πρόταση ψηφίσματος για χρηματοδότηση, από το ΠΔΕ και δημοπράτηση των μελετών της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου


«Χρηματοδότηση και δημοπράτηση των μελετών ωρίμανσης του έργου σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα»

Πρόσφατα δημοσιεύματα, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, φέρνουν στην επικαιρότητα και μας ενημερώνουν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ενεργοποίησης των μελετών για την νέα σιδηροδρομική γραμμή ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.  Επίσης, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ σε ερώτηση βουλευτή για το θέμα, η πρώτη φάση των μελετών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το σημαντικό ελλιπών τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά στην επέκταση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες προς δημοπράτηση μελέτες (οριστικές μελέτες) ο ΟΣΕ υπέβαλε τον Μάρτιο του 2021 αίτημα χρηματοδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στο CEF 2014-2020, το οποίο εγκρίθηκε. Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη μεταξύ της CINEA και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφωνία χρηματοδότησης με ποσοστό χρηματοδότησης από το CEF 50% και τα υπόλοιπο 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όπου και αναμένεται να ενταχθεί.

Για να γίνει η δημοπράτηση των μελετών και να προχωρήσει το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεση της Ηπείρου απαιτούνται πρωτοβουλίες για την εξεύρεση των υπολοίπων 7,5 εκ. (50% του συνολικού κόστους των 15 εκ.), ώστε με ορίζοντα το 2024 να ωριμάσει το έργο και προοπτική να κατασκευαστεί μέχρι το 2030.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου καλεί την Κυβέρνηση

Να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του έργου «νέα σιδηροδρομική γραμμή ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ–ΙΩΑΝΝΙΝΑ–ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» από το ΠΔΕ, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας με την CINEA, της οποίας η υλοποίηση καθυστερεί από τον Νοέμβριο του 2021 και να δημοπρατηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες μελέτες του έργου.

Γιάννενα, 27-06-2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου