Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022

«Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί» ζητά η ΕΛΜΕ Πρέβεζας


Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Πρέβεζας με την οποία αιτείται την 
Έκτακτη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού. 

Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί «επιστροφής στην κανονικότητα». Η πραγματικότητα, βέβαια, που βιώνουμε καθημερινά όλοι οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά μας και στη ζωή μας, οι μαθητές μας, όλος ο λαός, όχι μόνο δε χωρά πανηγυρισμούς, αλλά απαιτεί επαγρύπνηση και δράση!

Οι δηλώσεις  του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης Ενέργειας στο Δημόσιο έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε όλη τη σχολική κοινότητα  και τις λαϊκές  οικογένειες. Το απαράδεκτο μέτρο που ανακοινώθηκε  για «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δε μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στο πλαφόν του 10% δεν αφήνει κανέναν εφησυχασμό. Πόσο μάλλον όταν αφορά και στους δήμους, όπου οι κρατικές χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ πηγαίνουν μέσω των Σχολικών Επιτροπών σε λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, μεταξύ των οποίων στη θέρμανση και γενικότερα στις υποδομές. Όλα αυτά τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει πιάσει κόκκινο (40% την τελευταία 10ετια), ενώ η ακρίβεια τσακίζει.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη είναι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς τις σχολικές επιτροπές, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, καθηλωμένης στα περσινά χαμηλά επίπεδα. Αν συνυπολογίσουμε, σε όλα αυτά,  ότι η περσινή χρονιά, με την αύξηση του κόστους, των λογαριασμών και των λειτουργικών εξόδων, συσσώρευσε χρέη στις σχολικές επιτροπές, αντιλαμβανόμαστε ότι το τοπίο διαμορφώνεται ακόμα πιο ζοφερό.

Η τιμή στο χαρτί, τα αναλώσιμα, η καθαριότητα, συνολικά τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Επιπλέον η αύξηση στις τιμές των υλικών οικοδομής δημιουργεί δυσκολίες στη συντήρηση της ήδη πεπαλαιωμένης σχολικής στέγης, πόσο μάλλον στη δημιουργία νέας. 

Την ίδια στιγμή πολλοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα όρια του δήμου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα διαβίωσης εξαιτίας των απλησίαστων ενοικίων, του δυσβάστακτου κόστους μετακίνησης από και προς το σχολείο, της ακρίβειας που κατατρώει τον ήδη χαμηλό μισθό.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαία την έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου…  για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για μια σχολική χρονιά κατά την οποία θα καλύπτεται το σύνολο των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας.

Συγκεκριμένα ζητάμε να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα και να ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με δυναμικές ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών στην κατεύθυνση της:

-  έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.

-   διαγραφής χρεών σχολικών επιτροπών από προηγούμενα σχολικά έτη.

-  κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλλά και στα αναλώσιμα και λειτουργικά είδη των σχολείων, μαζί με την επιβολή πλαφόν.

-πρόσληψης επιπλέον προσωπικού καθαριότητας για να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία, και πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

-γενναίας αύξησης της προβλεπόμενης χρηματοδότησης για να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων σε ζητήματα συντήρησής τους, καθώς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της παλαιότητας, έχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

-λήψης συγκεκριμένων μέτρων για τη στέγαση των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών, νεοδιόριστων, μόνιμων) που εργάζονται στα όρια του δήμου και κατάγονται από άλλες περιοχές, την εξασφάλιση σίτισης και μετακίνησής τους από και προς το σχολείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου