Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Πρέβεζα


Με επίσκεψη στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 27ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαίων το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.

Η έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία της γνωστής ιστορικού και καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου και θέμα : "Ο Ελληνισμός στην Επανάσταση του 21 -Πριν και μετά:Τα ισχυρά του σημεία".

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του οργανωτικού τμήματος του Συνεδρίου παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή Κώστα Μπάρκα, των δημάρχων Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, Πάργας Νίκου Ζαχαριά και Ζηρού Νίκου Καλαντζή, των αντιδημάρχων Πρέβεζας Γρηγόρη Κουμπή και Κώστα Ακρίβη, του γενικού γραμματέα του Δήμου Αντώνη Μπέζα, του περιφερειακού συμβούλου Παύλου Φραγκούλη και άλλων εκπροσώπων φορέων και επισήμων.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Γεωργάκος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην κοινότητα των Σαρακατσάνων, μίλησε για την προσφορά τους , τα ήθη τα έθιμα και την εργατικότητά τους υπογραμμίζοντας ότι με μεράκι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και την ιστορία τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του Γεωργίου Καψάλη πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ο οποίος μίλησε για τους τρόπους διάσωσης, διάδοσης και προβολής της παράδοσης της ζωής και του λαϊκού πολιτισμού των Σαρακατσαναίων, ενώ κατατέθηκαν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα.

Το βράδυ ακολούθησε Σαρακατσάνικο γλέντι στο Κτήμα Τσουμάνη και την Κυριακή επίσκεψη στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα.

Επίσης οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, το Μνημείο των Σουλιωτισσών, τον Άγιο Δημήτριο, την Αρχαία Κασσώπη και να ξεναγηθούν στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, καθώς και να συμμετέχουν σε κρουαζιέρα στον Αμβρακικό Κόλπο.


Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου