Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2022

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας σε όλη την Ελλάδα (Πρέβεζα -Γεωργάκος)


Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, με το κυβερνών κόμμα να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα πρόσωπα που θα επιλεγούν ανά την Ελλάδα, τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες, ώστε να επιτευχθεί εκ νέου η «γαλάζια» κυριαρχία σε όλη την επικράτεια.

Στην Πειραιώς, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύουν τα "Παραπολιτικά", υπό την αυστηρή εποπτεία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μαρινάκη, πραγματοποιούνται συσκέψεις και συναντήσεις με νέα πρόσωπα, που θα επιλεγούν για να βγουν μπροστά σε περιοχές που είχαν χαθεί οι δήμοι, αλλά και για να «τονωθούν» οι νυν «γαλάζιες» υποψηφιότητες που θα επαναδιεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε γραμματέας ο Παύλος Μαρινάκης, άρχισε να περιοδεύει ανά την Ελλάδα και, όπως ανέφερε σε όλες του τις δηλώσεις, «δεν θα σταματήσουμε να βρισκόμαστε σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά». Το βασικότερο κομμάτι των επισκέψεων αυτών και με την παρουσία πλέον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη -τις οποίες πραγματοποιεί και με συνοδοιπόρο τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη-, αφορά την καταγραφή των προβλημάτων, της πορείας των έργων υποδομής, των εκκρεμοτήτων και των ζητημάτων κατοίκων και αυτοδιοικητικών.

Στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε τις εθνικές εκλογές της επόμενης χρονιάς «βαθιά αυτοδιοικητικές», αναφέροντας ότι αυτές θα καθορίσουν την τύχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς για να επιλυθούν κομβικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της επικράτειας -με βασικότερο την υποστελέχωση- απαιτείται μια κυβέρνηση που συμπαραστέκεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Πολλές περιοχές της χώρας ήδη έχουν μπει σε προεκλογικό κλίμα, με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Σε σχέση με τα χρίσματα, όπως πρώτα είχαν γράψει στα «Π», δεν θα ανοίξουν από την Πειραιώς τα χαρτιά τους σε πρότερο χρόνο, καθώς αποτελεί «σκληρή γραμμή» του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ξεκινήσει η οποιαδήποτε εσωστρέφεια και όπου θα αρχίσουν να ανακοινώνονται θα αφορούν μεγάλους και κεντρικούς δήμους. Ωστόσο, στο «παρασκήνιο», όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουν ήδη «κλείσει» οι περισσότερες πρωτεύουσες, με τους ήδη «γαλάζιους» δημάρχους και όσους θα είναι πρώτη φορά υποψήφιοι να... τρέχουν. Ξεκινώντας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το τοπίο είναι ξεκάθαρο, με τον Κώστα Μπακογιάννη να είναι μέχρι στιγμής «κυρίαρχος» στον δρόμο για τις εκλογές, ενώ και στη Θεσσαλονίκη το «χρίσμα» φαίνεται να παίρνει ξεκάθαρα ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος, αν και ήταν ο «αδικημένος» της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο επικράτησε.

Συνεχίζουν για τη διεκδίκηση νέας θητείας

Οι «γαλάζιοι» που συνεχίζουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι ο Λάζαρος Κυρίζογλου στον Δήμο Μενεμένης-Αμπελοκήπων, ο Γιάννης Δαρδαμανέλης στην Καλαμαριά και ο Παντελής Τσακίρης στο Ωραιόκαστρο.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία πάει να «χτυπήσει» τον Δήμο Κομοτηνής με την υποψηφιότητα του δραστήριου προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνη Γραβάνη. Στην Ξάνθη, ο νυν δήμαρχος, Μανώλης Τσέπελης, συνεχίζει με τη στήριξη της Πειραιώς, όπως και οι Χριστόδουλος Μαμσάκος στη Δράμα, Αλέξανδρος Χρυσάφης στις Σέρρες και Κώστας Κουκοδήμος στην Κατερίνη. Στην Ηπειρο, και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιωαννιτών, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να κοντράρουν τον νυν δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος, αν και προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανήκει στην κατηγορία εκείνων των αυτοδιοικητικών που δεν θεωρούν ότι υπάρχει λόγος να μην υποστηριχθούν, με την προϋπόθεση φυσικά να μην είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και να μην είναι απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Στην Αρτα, ακάθεκτος φαίνεται να συνεχίζει ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, όπως και στην Πρέβεζα ο Νίκος Γεωργάκος. Στη Θεσσαλία, η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Βασίλης Τσιάκος, αντίστοιχα, οδεύουν προς νέα θητεία με τις ευλογίες της Πειραιώς. Στοίχημα για το κυβερνών κόμμα αποτελεί η Λάρισα, όπου ο νυν δήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται στην αναζήτηση ικανού προσώπου για να τον «χτυπήσει». Στην παρούσα φάση, αυτός που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και φαίνεται ότι θα έχει τη στήριξη της Ν.Δ. είναι ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Μαμάκος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Ρένα Καραλαριώτου, η οποία έχει βάλει πλώρη για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε Εδεσσα και Καβάλα, δεν έχουν καταλήξει σε πρόσωπα ικανά που θα κάνουν τη διαφορά και έτσι βρίσκονται σε φάση αναζήτησης. Στην Κοζάνη, ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο από πλευράς της Ν.Δ. είναι ο Γιώργος Τοπαλίδης, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Στη Βέροια, η Πειραιώς οδεύει στις εκλογές με τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη. Στο Καρπενήσι, ο νυν δήμαρχος, Νίκος Σουλιώτης, χαίρει της στήριξης της Ν.Δ., όπως και οι Θύμιος Καραΐσκος στη Λαμία, Παναγιώτης Ταγκαλής στον Δήμο Δελφών και στη Λιβαδειά ο Γιάννης Ταγκαλέγκας. Στη Χαλκίδα επιθυμεί να συνεχίσει η νυν δήμαρχος, Ελενα Βάκα, η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει «σύννεφα» στην πορεία για τις εκλογές.

Στο προσκήνιο

Στην Πάτρα, δεν έχουμε ακόμη «λευκό καπνό» για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου, ωστόσο μετά την απόσυρση του Νίκου Παπαδημάτου από τη διεκδίκηση της δημαρχίας, έρχεται πάλι στο προσκήνιο ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει ο Κωνσταντίνος Σβόλης, ο Πέτρος Ψωμάς και ο Χαράλαμπος Μπονάνος. Ακόμα ένα όνομα που «παίζει» είναι αυτό του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλη Αϊβαλή, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Στο Αγρίνιο, ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου, προχωράει χωρίς πρόβλημα για την επόμενη θητεία, ενώ στο Μεσολόγγι παραμένει γρίφος το όνομα του υποψηφίου, με τον πρώην δήμαρχο Νίκο Καραπάνο να επιθυμεί πάλι να επανέλθει, αν και ο νυν δήμαρχος προέρχεται επίσης από τον χώρο της Ν.Δ. Στην Καλαμάτα, ο «γαλάζιος» Θανάσης Βασιλόπουλος έχει τη στήριξη της Ν.Δ. και για τις επερχόμενες εκλογές, ενώ στην Τρίπολη και στο Ναύπλιο δεν φαίνεται ότι θα «ενοχλήσουν» ιδιαίτερα τους Κωνσταντίνο Τζιούμη και Δημήτρη Κωστούρο, αντίστοιχα, αν και προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην Κέρκυρα θα στηριχθεί εκ νέου η νυν δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου.

Στα νησιά του Αιγαίου, δυνατές «γαλάζιες» παρουσίες για τον δημαρχιακό θώκο είναι στη Μύκονο με τον Κωνσταντίνο Κουκά, στη Μυτιλήνη με τον Στρατή Κύτελη, στη Χίο με τον Σταμάτη Κάρμαντζη, στην Τήνο με τον Γιάννη Σιώτο, στην Ανδρο με τον Δημήτρη Λοτσάρη, στη Νάξο με τον Δημήτρη Λιανό, ενώ και στην Πάτμο φαίνεται ότι ο Λευτέρης Πέντες έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και της Πειραιώς. Στη Ρόδο συνεχίζει ο «γαλάζιος» δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης.

Στην Κρήτη, αν και πολλοί θεωρούν γρίφο τη στάση της Ν.Δ. στα Χανιά, σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στον νυν δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος έχει καταφέρει να έχει καθολική αποδοχή. Στο Ηράκλειο ο Βασίλης Λαμπρινός, στο Ρέθυμνο ο Γιώργος Μαρινάκης και στον Αγιο Νικόλαο ο Αντώνης Ζερβός δείχνουν να συνεχίζουν ακάθεκτοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου