Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2023

Η αξιοποίηση του Αγ. Βαρνάβα στόχος της συνεργασίας Δήμου Πρέβεζας και ΟΦΥΠΕΚΑ


Στην αξιοποίηση του παραποτάμιου δάσους του Αγ.Βαρνάβα στο Λούρο θα προχωρήσει ο Δήμος Πρέβεζας, μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και προϋπολογισμό 74.000 ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κι όπως εξήγησε η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών Ντίνα Μωραΐτη, ο Δήμος θα συνδράμει μέσω του συγκεκριμένου τμήματος που δεν διαθέτει ο πρώην Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, ο οποίος ως φορέας πια του ΟΦΥΠΕΚΑ θα υλοποιήσει μαζί με τον Δήμο το πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η δημοτική ραδιοφωνία, θα τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί στην περίμετρο του δάσους, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού αριστερά της εισόδου, έτσι ώστε να προστατευθούν οι νερόφραξοι και να μπορέσει να γίνει επισκέψιμο και διαχειρίσιμο ως προς τη διατήρησή του, καθώς καθαρισμοί των πρανών του παραπόταμου του Λούρου με το όνομα Ξηροπόταμος, έτσι ώστε να περιοριστούν τα πλημμυρκά φαινόμενα που καταστρέφουν τα μοναδικά στην περιοχή πλατάνια (κυρίαρχο είδος το Platanus orientalis), που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του δάσους Αγίου Βαρνάβα και του παρόχθιου δάσους του ποταμού Λούρου.
Επίσης θα αξιοποιηθεί ο χώρος του αναψυκτηρίου που βρίσκεται στο δάσος του Αγ.Βαρνάβα για τη βιωματική μάθηση των επισκεπτών, ενώ θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για την ιστορία, την σπουδαιότητα και την βιοποικιλότητα του παραποτάμιου δάσους.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τον Πρεβεζάνο διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Κώστα Τριάντη με στόχο το πανέμορφο αλλά όχι ευρέως γνωστό αυτό σημείου του Δήμου μας, να αποκτήσει την επισκεψιμότητα που του αξίζει.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ.Γεωργάκο έχει εκπονηθεί από τον Δήμο και έχει δοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων μελέτη ύψους 70.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του ιστορικού Ναού την οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου