Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2023

Σημαντική παρέμβαση του Δημ. Σουμαλεύρη σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην λέσχη αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ΑΘΉΝΑ  στις 15/03/2023 με θέμα «Ιατρική Ευθύνη: Από τη νομική θεωρία στην ιατρική πρακτική»

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας το θέμα της Ιατρικής Ευθύνης και των μηνύσεων και αγωγών που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας.

Σκοπός της διοργάνωσης της ημερίδας ήταν το ιατρικό προσωπικό, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, να μην βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων με αβάσιμες κατηγορίες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Υγείας κ.Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Κώστας Τσιάρας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα και μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής της ΝΔ και Πνευμονολόγος κ.Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Παθολόγος κ.Σάκης Παπαδόπουλος.

Μεταξύ των ομιλητών ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα οι έγγυροι δικαστές : Θανάσης Κατσιρώδης (Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου)  και Αντώνιος Αλαπάντας (Εφέτης) καθώς επίσης η Κα Ματζακίδου Σοφία (Πρόεδρος Εφετών και Προ’ι’σταμένη εφετείου Θεσσαλονίκης)

Εκ μέρους των ιατρών Εισηγήθηκαν ο Κος Ανδρέας Φουστάνος (Πλαστικός Χειρούργος-Μέλος Δ.Σ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) ο Δ.Ρ Κος Βλάσσης Πυργάκης (Πρόεδρος ανώτερου πειθαρχικού συμβούλιου Ιατρών Α.Π.Σ.Ι) όπως και ο Κος Δημήτριος Σουμαλέυρης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας)

Η ημερίδα είχε μεγάλη απήχηση και οι ομιλητές κέρδισαν το ενδιαφέρον του πολυπλυθέστατου ακροατηρίου. Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλος αριθμός ιατρών από όλη τη χώρα, στελέχη του Δικαστικού Σώματος, εκπρόσωποι διαφόρων Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεχείς μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Οι εισηγήσεις των ιατρών Δημητρίου Σουμαλεύρη και Ανδρέα Φουστάνου εξέπληξαν το ακροατήριο για τις εμπεριστατωμένες και ρεαλιστικές τοποθετήσεις τους.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικου Συλλόγου Πρέβεζας Κος Δημήτριος Σουμαλεύρης  μεταξύ των άλλων επισήμανε ιδιαίτερα ότι είναι σημαντικό οι κανόνες Ιατρικής και Δεοντολογίας  να είναι σύμφωνοι με τα παγκόσμια πρότυπα και ιατρικούς κανόνες της Ιατρικής επιστήμης και ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις διάφορες κοινωνικές και πολιτισμικές πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης και τις διαφορετικές απαιτήσεις των διαφόρων πλυθυσμιακών ομάδων.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η διαμόρφωση των νέων κανόνων Ιατρικής και Δεοντολογίας θα πρέπει να είναι ένας δειαρκής και συνεχής διάλογος ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας ,ασθενείς, επιστήμονες ,πολιτικούς ,νομοθέτες και αλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η επίτευξη των ισορροπημένων ηθικών και αποτελεσματικών κανόνων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια,την ευημερία και την ιδιοτικότητα των ασθενών.

Την επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ο Πρόερδος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Κος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος λέγοντας  «Οι ιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες ώστε να μην συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου