Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Μαρτίου 19, 2023

Προεκλογική συγκέντρωση υποψήφιων Βουλευτών του ΚΚΕ στο Δήμο Πάργας


Προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Μαρτίου  10,30 το πρωί στην  κοινότητα  Τσουκνίδας  του Δήμου Πάργας με κεντρική ομιλήτρια την Ζήνα Μαλεζάυποψήφια βουλευτής στο Νομό Πρέβεζας, μέλος της ΕΠ και  γραμματέας της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ .

Παρέμβαση έγινε και από την Μαρία Τζίμα επίσης υποψήφια βουλευτής,

Ολοκληρη η  κενρικη ομιλια


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι


Ανάσα αισιοδοξίας, ελπίδας φανερώνουν οι συνεχείς, μαζικές κινητοποιήσεις του λαού μας, της νεολαίας μας απ΄άκρη σ΄άκρη σε όλη την Ελλάδα. Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις και αυτής της εβδομάδας έρχονται σε συνέχεια όλου αυτού το κύματος κατακραυγής από το λαό μας, από την νεολαία μας, κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. 


Σ΄αυτές τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών απ΄άκρη σ΄άκρη ενώνονται οι φωνές όλων μας σε μια βροντερή φωνή που γίνεται η φωνή των νεκρών μας, όπως φωνάζουν εκατοντάδες χιλιάδες “’όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή”. 


Και ναι γινόμαστε φωνή για όλους αυτούς, για όλα τα παιδιά, τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους, γινόμαστε η φωνή για όλες τις μανάδες και τους πατεράδες που δεν πήραν απάντηση από τις κόρες τους και τους γιούς τους. Φωνή που εκφράζει την οργή, την αγανάκτηση, που λέει φτάνει πια, ως εδώ δε μπορούν να αντιμετωπίζουν την ζωή μας σαν κάτι που δεν έχει αξία.


Και γι΄αυτό πρέπει να τιμωρηθούν και να πληρώσουν όλοι. Και ξέρετε ο κόσμος μπούκωσε, μπουκώσαμε συνολικότερα με την πολιτική που βάζει πάντα τις ανάγκες μας σε μια ζυγαριά, που από τη μια λέει “κόστος οι ανάγκες για τους πολλούς και κέρδος για τους λίγους”. Γιατί δε φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα αλλά φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. 


Και ο κόσμος το καταλαβαίνει, και ας πάνε όλοι τους, όλοι όσοι κυβέρνησαν να παρουσιάσουν μια πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω και να προσπαθεί ο καθένας, να βάζει τα δικά του επιχειρήματα για να μπερδέψει, να αποπροσανατολίσει, που βέβαια δεν τους βγαίνει κιόλας. 


Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος είπε πως πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Γιατί οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές μέσα στους σιδηροδρομικούς, με την παράταξη του ΠΑΜΕ προειδοποιούσαν, φωνάζανε, μάλιστα η ανακοίνωση που είχαν βγάλει μόλις 20 μέρες πριν το δυστύχημα το έλεγε χαρακτηριστικά πως όσο δεν παίρνεται μέτρα τι θέλετε; να φτάσουμε να γίνει πολύνεκρο και μετά να χύνεται κροκοδείλια δάκρυα; το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή προειδοποιούσε, χτυπούσε καμπανάκι γιατί είχαν προηγηθεί και άλλα ατυχήματα μικρότερης κλίμακας, προειδοποιούσε για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. Οπότε δε μπορούν να λένε ότι δεν ήξεραν. 


Ήξεραν και ήταν συνειδητή επιλογή, συνειδητή πολιτική στάση αυτή που ακολούθησαν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Γιατί αν πάμε πίσω και δούμε τις αιτίες, δούμε τη βαθύτερη ουσία είναι όλα αυτά τα οποία θέτει το ΚΚΕ, είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και το ατέλειωτο κυνήγι του κέρδους, είναι ο χαρακτήρας του κράτους που είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, είναι το ότι όλοι τους μα όλοι τους είναι με την πολιτική που λέει ότι οι μεταφορές όπως ο σιδηρόδρομος πρέπει να είναι απελευθερωμένος, και αυτό είναι κατεύθυνση της ΕΕ που υλοποιήθηκε με τις αποφάσεις και εδώ στην Ελλάδα και τις αποφάσεις αυτές τις περπατήσανε, άνοιξε δηλαδή ο δρόμος που λέει ότι επιτρέπεται το μπάσιμο των ιδιωτών στο σιδηρόδρομο. Οι ιδιώτες όμως κοιτάνε το συνεχώς και όλο και αυξανόμενο κέρδος από τις επενδύσεις τους. 


Έτσι το 2008 έγινε ο διαχωρισμός ανάμεσα στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κομματιάσανε το σιδηρόδρομο. Ξεκόψανε τις ράγες από τα τρένα. Ήταν καθοριστικό βήμα αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε στο ιταλικό κρατικό μονοπώλιο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ας λέει τώρα ότι δε φέρει ευθύνη. Όταν νομοθετήθηκε η 9ήμερη εργασία χωρίς ρεπό που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. 


Και ξέρετε αυτή η τραγική κατάσταση φανερώνεται και αλλού, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γιατί προσπαθούν να πείσουν ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Όταν στην ΕΕ το 2021 έγιναν 1389 σιδηροδρομικά ατυχήματα, με 636 νεκρούς και 513 τραυματίες εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λέει η ίδια η Κομισιόν με τα στοιχεία της..


Κι όμως στην Ελλάδα του 2023, στη Ελλάδα που τρέχει το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ- στην Ελλάδα της “ψηφιακής εποχής” και της “πράσινης ανάπτυξης”, όπου σε μερικά δευτερόλεπτα μ’ ένα “κλικ” το κράτος, μπορεί να αρπάζει το σπίτι του φτωχού κοσμάκη με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτούς τους πλειστηριασμούς που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους συνέχισε η ΝΔ, την ίδια στιγμή η ψηφιακή εποχή δεν αγγίζει την κίνηση των τρένων, δε λειτουργούν ψηφιακά συστήματα ελέγχου και τηλεδιοίκησης των σιδηρόδρομων. 


Στην Ελλάδα αυτή, υπάρχει κράτος, υπάρχουν νόμοι και ταξική δικαιοσύνη για να βγάζει παράνομες τις απεργίες για μέτρα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο, να κυνηγάει τους συνδικαλιστές που παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, να συλλαμβάνει μέχρι και μαθητές Γυμνασίου όπως έκαναν στην Πάτρα επειδή διεκδικούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που τους έχουν ετοιμάσει. 


Άρα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κράτος, όπως πολλές φορές ακούμε καλοπροαίρετα και από κάποιον κόσμο, υπάρχει αλλά είναι επιθετικό, αντιλαϊκό απέναντι στους πολλούς και δυσκίνητο για τις ανάγκες τους και την ίδια στιγμή ταχύτατο, σε εγρήγορση, αποφασιστικό να λύσει τα ζητήματα των επιχειρηματικών ομίλων και να εξασφαλίσει τα κέρδη τους, να μειώσει τη χασούρα τους.


Σάμπως αυτό το κράτος δεν είναι που έδινε και τώρα μάλιστα θα δίνει και πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο ιταλικό μονοπώλιο; αυτό το κράτος δεν είναι που δε συντηρούσε τις υποδομές, αυτό το κράτος δεν είναι που έχει επιβάλει άθλιες εργασιακές σχέσεις στους εργαζόμενους με την 9ημερη εργασία, ακόμα και με μπλοκάκι;


Το ΚΚΕ δε θα σταματήσει ούτε λεπτό να παλεύει για έναν σιδηρόδρομο σύγχρονο, γρήγορο, ασφαλές και φθηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα.


Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει απελευθέρωση από τις ράγες του κέρδους! Προϋποθέτει μεταφορές και υποδομές με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα.


Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενταγμένες στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο. Αυτό χρειάζεται να γίνει σήμερα.


Και όχι να κοροϊδεύουμε, ότι το αμαρτωλό κράτος της λογικής “κόστους-οφέλους”, το κράτος των απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών που ταΐζουν χρήμα στους ομίλους, το κράτος που λειτουργεί σαν συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων των μονοπωλίων, μπορεί -τάχα- να είναι και ο εγγυητής ενός ασφαλούς σύγχρονου σιδηρόδρομου, μέσω της «εθνικοποίησης» ή της «επανακρατικοποίησης», όπως λένε δυνάμεις, που πριν τάσσονταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, όπως η Ελληνική Λύση, το ΜΕΡΑ 25 και άλλοι του ευρύτερου οπορτουνιστικού χώρου...


Εμείς δεν παλεύουμε για να γυρίσουμε στο προβληματικό χτες, αλλά για να χαράξουμε το αύριο, αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην επιστήμη, τις δυνατότητες της ίδιας της παραγωγής σήμερα.


Το κράτος αυτό, είναι κράτος για τους λίγους.

Και ιδιωτικοποιεί τομείς όταν το έχει ανάγκη το κεφάλαιο, είτε κρατικοποιεί αυτούς τους τομείς, όταν έχει τέτοια ανάγκη, πάλι, το κεφάλαιο.


Όπως κάνουν και τώρα με το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν και που φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή με την ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα πούμε το νερό, νεράκι.. καταλαβαίνεται όπως έχουμε εμπειρία και από την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος τι αυξήσεις στις τιμές του νερού θα έρθουν να φορτωθούν στις πλάτες μας, και σε σχέση με την ποιότητα του νερού για κατανάλωση, αλλά και σε σχέση με την άρδευση των χωραφιών, ιδιαίτερα εδώ που μιλάμε για μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή.


Ας σκεφτούν, λοιπόν, όσοι ένιωσαν θλίψη και οργή, όσοι σήμερα διαδηλώνουν με το σύνθημα “το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί”, ποια πολιτική δύναμη είναι ο εγγυητής και μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στους αγώνες, μέσα στο κίνημα, ότι αυτό το σύνθημα θα γίνει πράξη. Ποιο κόμμα ποια πολιτική δύναμη είναι δύναμη αποκάλυψης. Μόνο το ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ δεν υπηρετεί το θεό του κέρδους.


Γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν το βάζουν στο χέρι. Γιατί το ΚΚΕ δεν πίνει νερό στο όνομα της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ.


Με τον ίδιο τρόπο βέβαια συμπεριφέρεται το κράτος και στους βιοπαλαιστές αγρότες που αγωνίζονται, που παλεύουν, που διεκδικήσουν να μείνουν στα χωράφια τους, όπως και εδώ στην περιοχή μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τα μπλόκα που στήσατε εσείς οι ίδιοι αλλά και άλλοι αγρότες στο νομό της Πρέβεζας, που ενωθήκατε μαζί με όλους τους αγρότες όλης της χώρας. 


Γιατί εσείς γνωρίζεται πολύ καλύτερα από όλους πως η διαχρονική εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για 41 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις γονάτισε τους αγροτοκτηνοτρόφους. Έχετε νιώσει στο πετσί σας τους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς, με την κατάργηση κάθε μέτρου στήριξης του εισοδήματος του παραγωγού, με την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και της ασυδοσίας των μεγαλεμπόρων, με την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή. 


Ταυτόχρονα γίνεται φανερό και  στα πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και στα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που καταγράφεται η συνεχής  μείωση της γεωργοκτηνοτροφίας».


Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν και τον στόχο της κάθε ΚΑΠ την οποία συνδιαμορφώνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις των μελών-κρατών της ΕΕ, όπως και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στόχο έχουν το να συγκεντρώνεται η παραγωγή, η γη και το εμπόριο αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων σε όλο και λιγότερα χέρια, με τελικό στόχο να ενισχύεται ο ανταγωνισμός και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην παγκόσμια αγορά. 


Γι' αυτό και κάθε νέα ΚΑΠ είναι χειρότερη από την προηγούμενη για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Είναι χαρακτηριστικό το ζήτημα που το Κόμμα μας ανέδειξε και μέσα από ερώτηση στη Βουλή σε σχέση με το βασικό σας αίτημα σε σχέση με τα χρέη προς των ΤΟΕΒ. Με το κόστος άρδευσης τα τελευταία 10 χρόνια συνεχώς να αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του ΤΟΕΒ η αναλογία κόστους ΔΕΗ ανά στρέμμα εκτινάχτηκε από 15,08 ευρώ ευρώ/στρέμμα το 2010 σε 58,95 ευρώ/στρέμμα το 2020. Μια αύξηση της τάξης του 390% μέσα σε μια δεκαετία με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην είναι σε θέση να καταβάλουν το αντίτιμο των τελών τους και να έχουν συσσωρευτεί στο αντίστοιχο ΤΟΕΒ χρέη της τάξης άνω των 3.000.000 ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος έχει βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.


Ταυτόχρονα η μη απαιτούμενη συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων με αντλιοστάσια που είναι κατασκευασμένα από τη 10ετία του 1980 λόγω έλλειψης αντίστοιχης χρηματοδότησης του κράτους έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά μεγάλες ζημιές με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή άρδευση των καλλιεργειών.


Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.


Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της Ενέργειας που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και υλοποιούν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας και συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η σημαντική αύξηση της τιμής της KWH (κιλοβατώρας) και η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι λογαριασμοί, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι ΤΟΕΒ της χώρας σε οικονομική αδυναμία και μεγάλα αδιέξοδα.


Ευθύνες όμως έχει και η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι), η οποία αποδέχεται αυτή την πολιτική, σπρώχνει τους ΤΟΕΒ σε δανεισμό και σε δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.


Οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και αυτούς που έχουν εγκριθεί με σχέδια βελτίωσης σε μεγάλη δυσκολία να συνεχίσουν να καλλιεργούν.


Αυτό που λέει το ΚΚΕ και που πρέπει το αγροτικό κίνημα να συνεχίσει να τους πιέζει είναι:


§  Να διαγραφούν κάθε είδος τόκοι (συμβατικοί, υπερημερίας κλπ.) και να υπάρξει διαγραφή χρεών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ).


§  Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων.


§ Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να προβλεφθεί επιδότηση του αγροτικού ρεύματος έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο ώστε να καλύπτεται κατά 50% το κόστος του ρεύματος των βιοπαλαιστών αγροτών

§ Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα. Για να μπορέσουν να ανασάνουν οι αργοτοκτηνοτρόφοι.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι


Αυτή τους η πολιτική έχει γεννήσει και άλλα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα και εδώ στην περιοχή πριν από αυτό των Τεμπών. Πριν λίγους μήνες εδώ δίπλα, στο διπλανό χωριό τη Χόχλα, έγινε άλλο ένα έγκλημα που κόστισε τη ζωή δύο εργατών. Γιατί η εργοδοσία της Χόχλα ΑΒΕΕ έβαζε εργάτες σε άλλα πόστα που απαιτούσαν εξειδίκευση, που από ταϊστές ψαριών έπρεπε να ικανοποιούν όλες της ορέξεις της εργοδοσίας μέχρι και να γίνουν οξυγονοκολλητές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και από πάνω η εργοδοσία να ρίχνει το φταίξιμο στους ίδιους τους εργάτες για να καλύψει τα αίσχη της, την πλήρη ανυπαρξία όλων των μέτρων ασφαλείας. 


Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες από τις πρώτες ώρες του εγκλήματος αναδείξαμε τις εγκληματικές ευθύνες, βγήκαμε μπροστά μέσα από τα σωματεία για να μη συγκαλυφθεί, για να πληρώσει η εργοδοσία, οργανώσαμε συλλαλητήριο ανάδειξης των αιτιών που γεννάνε τα εργατικά ατυχήματα που οδηγούν στο θάνατο. Όλα αυτά δε μπορούν να είναι πραγματικότητα σήμερα. Δε μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα για τον εργάτη το να ξεκινά να πάει στη δουλειά και να μην γυρίσει στο σπίτι του.


Προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν ήταν και αυτό που έγινε με τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του από τον Μεσοπόταμο, όταν ξεψυχούσε μέσα στη μέση του δρόμου, όταν δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Πως μπορούν να νιώθουν ασφάλεια οι χωριανοί της περιοχής όταν στο κέντρο υγείας Καναλακίου  υπάρχουν μόνο 2 ειδικευμένοι γιατροί που ο ένας από τους δύο κάνει εφημερίες και στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, όταν δεν έχει ακτινολόγο, μικροβιολόγο, όταν οι αιματολογικές εξετάσεις γίνονται χωρίς γιατρό και όλα αυτά μόνο το πρωί. 


Αν προκύψει κάτι άλλες ώρες της ημέρας, το βράδυ θα πρέπει να φτάσει στην Πρέβεζα. Είναι δηλαδή παντελής η έλλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της πρόληψης για τον πληθυσμό της περιοχής. 


Αυτά όμως είναι όλα όσα έχουν ανάγκη οι κάτοικοι τη περιοχής. Το ξέρετε καλά πως το ΚΚΕ δίνει όλες του της δυνάμεις για την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, τις δομές υγείας. Το είδατε την περίοδο της πανδημίας που οι κομμουνιστές υγειονομικοί οργάνωσαν την πρώτη απεργία στη Ευρώπη, φωνάζοντας κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή τηρώντας τα μέτρα προστασίας και διεκδικώντας τη στελέχωση των νοσοκομείων. 


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθούσε να καταστείλει τις κινητοποιήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ με το γνωστό “θα λογαριαστούμε μετά”, κάτι αντίστοιχο είπε και τώρα… “δεν είναι ώρα για ευθύνες…” έδινε συγχώρεση στην κυβέρνηση να ρημάζουν τα δημόσια νοσοκομεία και να μπουκώνουν με επιδοτήσεις οι ιδιωτικές κλινικές και όχι να κάνουν αυτό που έβαζαν οι υγειονομικοί και ο λαός με τις κινητοποιήσεις τους για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.  


Τελικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μπορεί να τσακώνονται σαν τα σκυλιά αλλά μήπως δεν έχουν και τόσες διαφορές τελικά;


Έχουν διαφορές για παράδειγμα, στη στάση τους απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες του κεφαλαίου;


Μα, αφού όλοι τους είναι με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Ποια είναι τα αδιαπέραστα τείχη για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς;


Μήπως για παράδειγμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δε συμφωνούν στη στήριξη και τον εξοπλισμό της κυβέρνησης Ζελένσκι; Δεν χειροκρότησαν μαζί τους ναζί του Αζόφ στη Βουλή; Μήπως, δεν συμφωνούν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία;


Δε συμφώνησαν επίσης όλοι, στο χρηματιστήριο ρύπων και ενέργειας, που ήταν από τους βασικούς παράγοντες εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια; Δεν συμφωνούν όλοι -και ο Βαρουφάκης- στην περιβόητη “πράσινη μετάβαση” που μας στερεί ένα φθηνό εγχώριο καύσιμο, όπως είναι ο λιγνίτης και άλλα;


Δε συμφωνούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, τις προτεραιότητές του, αλλά και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που φέρνει και θα τυλίξει με νέα μέτρα – θηλιά, μακροχρόνια το λαό μας;


Κι αν τώρα, δήθεν τσακώνονται για τους πλειστηριασμούς, στην ουσία του πράγματος, όλοι συμφωνούν!


Γιατί όλοι, ο ένας μετά τον άλλο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έφερναν νόμους που σταδιακά τους απελευθέρωναν με αποκορύφωμα τον τελευταίο της ΝΔ. Μάλιστα, το ιδιώνυμο για τις κινητοποιήσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έχουν ήδη γραφτεί στο βιογραφικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση τα νομοθέτησε.


Όσο για τις υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τέτοιες, που όχι μόνο δεν ενοχλούν στο ελάχιστο το κεφάλαιο και την εξουσία του, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται από το σύστημα, για να κρατάνε το λαό σε μια διαρκή ομηρία ψευτοδιλημμάτων και εκβιασμών.


Για να παραμένει ο λαός εγκλωβισμένος στο μονόδρομο της βαρβαρότητας. Άλλωστε η προπαγάνδα και των δύο, καταρρέει τόσο από τα τελευταία τραγικά γεγονότα αλλά και από τη συνολική πείρα των τελευταίων χρόνων.


Η ΝΔ αυτοπροβάλλονταν, ως η «κυβέρνηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων», η οποία δήθεν προωθούσε με επιτυχία τις τομές για να πάει η χώρα μπροστά. Που, δήθεν, πήρε μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες, όπως το Μάτι και η Μάνδρα. Για δείτε, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων δήθεν τομών:


Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι όντως χειρότερη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χειρότερη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ από την οποία πήρε τη σκυτάλη και πάει λέγοντας...


Η μία χειρότερη από την άλλη…


Γιατί όλο και χειρότερο γίνεται, για την εργατική τάξη, όλο το λαό μας, το σάπιο σύστημα που όλες αυτές οι κυβερνήσεις υπηρετούν. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια, η διακυβέρνηση της ΝΔ, είχε ένα θείο δώρο: Μια αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε τα μισά νομοσχέδιά της και ένα ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το 70% αυτών των νομοσχεδίων της. Είχε, δηλαδή, μια αντιπολίτευση που δεν τη λες και ακριβώς αντιπολίτευση, γιατί θα την αδικήσεις.


Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος το “θα λογαριαστούμε μετά” που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία, αφήνοντας τη ΝΔ να συνεχίζει να διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και να ενισχύσει με χίλιους δυο τρόπους τον ιδιωτικό τομέα;


Πώς να χαρακτηρίσει κανείς, τη στάση του απέναντι στους αντεργατικούς νόμους, όταν στον πιο εμβληματικό, αυτόν του Χατζηδάκη, ψήφισε τα μισά του άρθρα, νομιμοποιώντας έτσι όλο το αντεργατικό περιεχόμενό του;


Επίσης, τη στάση του απέναντι στο νέο νόμο - πλαίσιο στα Πανεπιστήμια που μπορεί να καταψήφισε, όμως τα στελέχη του και οι οργανώσεις του πρωτοστατούν στην εφαρμογή του, θέτοντας υποψηφιότητα στα περιβόητα Συμβούλια Διοίκησης, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου;


Για να μην αναφερθούμε στη στάση του απέναντι στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ...


Είδε κανείς το ΠΑΣΟΚ, που τα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας μέχρι τώρα, δεν έχουν πάρει απόφαση και δεν έχουν στηρίξει καμία κινητοποίηση για το έγκλημα στα Τέμπη;


Σκεφτείτε: Ποιον είχε πραγματικό αντίπαλο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσε τόσα χρόνια στο λαό; Το ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΙΝΑΛ; Την Ελ. Λύση; Ή το ΜΕΡΑ 25;


Ποια ήταν η δύναμη που αποκάλυψε την απαράδεκτη κυβερνητική προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης», που ανέδειξε τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας; Ποιος στον νομό έδωσε μάχη για την υγεία του λαού;


Κι όλα αυτά γιατί το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, έκανε πράξη αυτό που υποσχέθηκε στο λαό.


Ήταν στην πρώτη γραμμή της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης. Κατάφερε με τις δυνάμεις του να αναπτυχθούν σημαντικοί εργατικοί αγώνες, που σήμερα εμπνέουν τους εργάτες όλων των κλάδων, στη ΛΑΡΚΟ, στις προβλήτες της COSCO, στην efood. Και έτσι συνεχίζει παντού.

Το ΚΚΕ απέδειξε και αποδεικνύει τι θα πει “ο λαός σώζει το λαό με ΚΚΕ ισχυρό”.


Γιατί, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ως μοναδικό μέσο προστασίας στις πυρκαγιές, όχι τα μέσα πυρόσβεσης, τα μέτρα πρόληψης ή το προσωπικό, αλλά το 112, ο λαός και το ΚΚΕ πάλευε μαζί με τους πυροσβέστες να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες και να σταματήσει τον όλεθρο, ο λαός πάλευε για να σώσει τον εαυτό του.


Γιατί, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έλυνε τα χέρια της εργοδοσίας για να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα με το “νόμο Χατζηδάκη” και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλά κόμματα έλεγαν με τις απεργίες δεν γίνεται τίποτα, οι κομμουνιστές και οι πρωτοπόροι αγωνιστές εργάτες κατάφερναν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου να τον παγώσουν στην πράξη με τον αγώνα τους, σώζοντας οι ίδιοι τον εαυτό τους.


Γιατί, όταν η κυβέρνηση, το κράτος και τα κοράκια σαν τους Πάτσηδες της ΝΔ, ετοιμάζονταν να λεηλατήσουν τα σπίτια του κοσμάκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό, βάζανε τα κορμιά τους μπροστά και σταματούσαν και συνεχίζουν να σταματούν τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.


Άλλωστε, φίλοι και σύντροφοι, καμία αστική κυβέρνηση, καμία κυβέρνηση που ορκίζεται πίστη στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να σώσει το λαό.


Το ΚΚΕ είναι εγγύηση, ο λαός μπορεί να το εμπιστευτεί.


Να στηριχτεί πάνω του για να σαλπίσει μια νέα αντεπίθεση, απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, αυτόν που μένει απαράλλακτος, όταν αλλάζουν η μια πίσω από την άλλη αντιλαϊκές κυβερνήσεις, δηλαδή την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.


Ειδικά αυτοί που παλιότερα εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν την προσδοκία πως μπορεί μια κυβέρνηση της ονομαζόμενης «αριστεράς» να σημάνει το τέλος των μνημονίων, πως μια κυβέρνηση που θα λέει λόγια και θα χτυπήσει το χεράκι στο τραπέζι, μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τα πράγματα, σήμερα μπορούν να σκεφτούν καλύτερα.


Γιατί έχουν κι άλλη πείρα σήμερα οι περισσότεροι…


Να σκεφτούν όταν καλοπροαίρετα πολλοί από αυτούς, μας έλεγαν, πως «αν το ΚΚΕ μπει σε μια τέτοια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση, θα αποτελέσει εγγύηση για την πορεία και τις προοδευτικές τις επιλογές», πως «οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του όταν μας απεύθυνε το κάλεσμα το 2012 ή το 2015, ήταν …έντιμες»!


Σκεφτείτε, τι θα γίνονταν σήμερα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, αν το ΚΚΕ είχε στηρίξει ή ανεχτεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2017 έκανε την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ; Θα ήταν ή δεν θα ήταν και το ΚΚΕ συνένοχο, στο κάδρο των ενόχων, για το έγκλημα;


Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που τότε μας ήθελαν μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση, χαίρονται για τη στάση μας, νοιώθουν λυτρωτική ανακούφιση, έστω και εκ των υστέρων…


Γιατί έτσι μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των μεγαλειωδών και συγκλονιστικών κινητοποιήσεων που ζούμε, για να λάμψει όλη η αλήθεια...

Η θέση που παίρνουμε σήμερα, είναι ακριβώς γιατί έχουμε πρόγραμμα επιστημονικά επεξεργασμένο, πρόγραμμα εργατικής - λαϊκής διακυβέρνησης - εξουσίας.


Είμαστε έτοιμοι, όταν η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός το επιλέξει, να αναλάβουμε την ευθύνη μας σε μια λαϊκή διακυβέρνηση όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου και όχι οι κηφήνες που τον απομυζούν.


Σε μια τέτοια εξουσία των εργαζομένων, όπου ο λαός δεν θα είναι θεατής, απλά με μια ψήφο στα τέσσερα χρόνια, που η δημοκρατία δε θα σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων ή στις εισόδους των πολυκαταστημάτων, αλλά κάθε παραγωγική μονάδα θα είναι κυψέλη όχι μόνο εργασιακής δημιουργίας, αλλά και δημοκρατίας, συζήτησης, αγωνιστικής εθελοντικής πρωτοβουλίας.


Σε μια τέτοια διακυβέρνηση - εξουσία όπου θα συμμετέχει το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού θα λογοδοτούν πραγματικά σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Θα υπάρχει η δυνατότητα του ελέγχου και της ανάκλησης, κάθε κρίσιμο νομοσχέδιο ή απόφαση θα συζητιέται μέχρι κάτω, μέσα σε όλο το λαό, στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές λαϊκές συνελεύσεις.


Σε αυτή την εργατική - λαϊκή εξουσία θα πάρει σάρκα και οστά, η πιο βαθιά και πλατιά έννοια τη ελευθερίας και της δημοκρατίας, θα καταργηθεί κάθε διάκριση, κάθε καταναγκασμός και πρώτα απ’ όλα η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Ο μόνος «καταναγκασμός» θα είναι η απαγόρευση της εκμετάλλευσης.

Σε αυτή την εξουσία, θα απελευθερωθούν οι πρωτόγνωρες δυνατότητες στην παραγωγή, θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, τα πλούσια εδάφη, οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, ο σημαντικός ορυκτός πλούτος, οι δυνατότητες για πραγματική πράσινη ενέργεια από όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας.


Θα αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα των εργαζομένων, τα επιστημονικά επιτεύγματα, όλη η οικονομία, κάθε πόρος, κάθε υποδομή, κάθε παραγωγική δραστηριότητα θα συγκλίνουν μέσω του κεντρικού σχεδίου σε έναν βασικό νόμο: Δηλαδή, στην ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι στο κέρδος.


Μια τέτοια διακυβέρνηση θα σπάσει τα δεσμά των διεθνών ανισότιμων σχέσεων και συμφωνιών. Θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες.


Σήμερα υπάρχει λύση για να φτιάξουμε έναν πολύ ασφαλή και σύγχρονο δίκτυο στις μεταφορές.


Υπάρχει λύση για να μην εξαρτόμαστε διατροφικά και όχι μόνο σε αυτό τον πλούσιο και ευλογημένο τόπο.


Υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, των ισχυρών σεισμών, αξιοποιώντας τα επιστημονικά επιτεύγματα, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.


Σήμερα έχουν διαμορφωθεί επιστημονικά οι όροι για να υπάρχει ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Νοσοκομείων πλήρως στελεχωμένων με όλες τις ειδικότητες και όλα τα σύγχρονα μέσα.


Γι’ αυτό χρειάζεται να βγάλουμε από τη μέση το βασικό εμπόδιο, το καπιταλιστικό κέρδος.

Γι’ αυτό βαδίζουμε στο δρόμο της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, αυτόν που όλα τα άλλα κόμματα κρύβουν, γιατί τον υπηρετούν. Τον καπιταλισμό.


Σήμερα, λοιπόν, να είστε σίγουροι, πως το ΚΚΕ δε λέει λόγια παχιά. Είναι δοκιμασμένο, είναι η σίγουρη επιλογή για να γράψουμε νέες σελίδες μεγάλων αποφασιστικών αγώνων!


Για να μετρήσουμε νίκες, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, για να μπουν στη μάχη όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι του μόχθου, αυτοί που δεν αντέχει η καρδιά τους το άδικο.


Το ΚΚΕ είναι η δύναμη του λαού, η ελπίδα του, φτιαγμένο από τα πιο σπουδαία υλικά της ιστορίας μας και των αγωνιστικών μας παραδόσεων.

Γιατί το ΚΚΕ δε βλέπει τον καθένα και την καθεμιά απλά σαν ψήφο στην κάλπη, αλλά σαν ένα αγωνιστή που μαζί θα φέρουμε τον κόσμο στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων.

Για τα παιδιά μας. Για τις γενιές που έρχονται…


Για να σταματήσει κάθε έγκλημα, για να ξημερώσει ένας κόσμος χωρίς πολέμους, βαρβαρότητα, ένας κόσμος που οι σύγχρονες ανάγκες μας θα ‘χουν αναμετρηθεί με τα κέρδη τους και θα έχουν νικήσει.

Έτσι θα ανοίξουμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές μαζί το δρόμο, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Τον σοσιαλισμό!

Γιατί τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν την έχουμε ζήσει ακόμα!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου