Την Τετάρτη, 25-10-2023, το τμήμα Α1 του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Νικόπολης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί με τίτλο: «Ταξίδι στην παλαιοχριστιανική Νικόπολη».
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία αρχικά να περιηγηθούν στον χώρο της παλαιοχριστιανικής Νικόπολης και να γνωρίσουν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της Βασιλικής που εμφανίζεται την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα κατατοπίστηκαν από την αρχαιολόγο, που μας ξεναγούσε, για τα αρχιτεκτονικά μέρη της Βασιλικής Α΄ Δουμετίου, όπως για τον νάρθηκα, τον τριμερές κλίτος της και απάντησαν σε ερωτήσεις της για τα θέματα των ψηφιδωτών που διακοσμούν τα δάπεδα της. Στη συνέχεια είδαν από κοντά τα παλαιοχριστιανικά τείχη της πόλης, παρατήρησαν τον τρόπο οικοδόμησής τους, το ύψος τους, τους πύργους κατά μήκος των τειχών και τη χρησιμότητά τους. Η περιήγηση στον χώρο τελείωσε με την περιγραφή της οικίας του εκδίκου Γεωργίου, όπου οι μαθητές/τριες διαπίστωσαν την επιβλητική της θέση στον χώρο, το μέγεθος της και μέρη από τα οποία αποτελούνταν όπως ο κήπος, η πισίνα κ.α. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μία φωτογράφος του μουσείου έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες μας να τραβήξουν τη δική τους φωτογραφία από διαφορετικά σημεία μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με την επαγγελματική μηχανή της.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Νικόπολης, όπου διάβασαν επιγραφές, εντόπισαν το χριστιανικό σύμβολο του σταυρού σε κιονόκρανα και σαρκοφάγους, είδαν θραύσματα από γυαλί και έγχρωμα πετρώματα που χρησιμοποιούνταν για τα ψηφιδωτά δάπεδα και παρατήρησαν αγγεία, όπως αμφορείς για την αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων των κατοίκων της Νικόπολης.
Στο τέλος οι μαθητές/τριες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου είχαν τη δυνατότητα να εμπεδώσουν βιωματικά όσα άκουσαν και έμαθαν μέσα από ένα πλήθος ομαδικών δραστηριοτήτων, όπως την επίλυση σταυρόλεξων, τη συμπλήρωση κενών σε ερωτήσεις για τα σύμβολα της περιόδου, τη δημιουργία δικής τους ζωγραφιάς σχετικά με τα επαγγέλματα των κατοίκων της εποχής, τη δημιουργία του δικού τους ψηφιδωτού. Επίσης συμμετείχαν σε παιχνίδια μνήμης, έφτιαξαν παζλ και έπαιξαν ομαδικά ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με ερωτήσεις γνώσεων γύρω από όσα έμαθαν. Κάθε μαθητής/τρια φεύγοντας πήρε έναν προσωπικό φάκελο με τις απαντήσεις του στις δραστηριότητες, μια μικρή ιστορική αναδρομή της περιόδου και ένα εικονογραφημένο κόμικ με φανταστικούς ήρωες που περπατούν μέσα στην παλαιοχριστιανική Νικόπολη εκείνης της εποχής ανακαλύπτοντάς την.
Ακολουθούν ορισμένα σχόλια των μαθητών/τριών με τις εντυπώσεις τους από την εκπαιδευτική επίσκεψη:
·
Το πρόγραμμα ήταν πολύ
ωραίο! Είδαμε ψηφιδωτά, αμφορείς και άλλα αρχαία ευρήματα. Και βέβαια ήταν πολύ
ωραίο που μπορέσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας ψηφιδωτά!
· Αυτό που μου κέντρισε
το ενδιαφέρον στην εκδρομή στη Νικόπολη ήταν η δημιουργία ψηφιδωτών, διότι ήταν
η πρώτη φορά που φτιάχναμε κάτι τέτοιο.
·
Η συμμετοχή μου στο
πρόγραμμα ήταν από τις πιο ωραίες εμπειρίες. Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα περίτεχνα
ψηφιδωτά που θαυμάσαμε στον χώρο της Νικόπολης!
·
Χτες πήγα στη Νικόπολη.
Ήταν συναρπαστικά! Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που μας έμαθαν πώς να φτιάχνουμε
ψηφιδωτά και βέβαια τα πολλά ομαδικά παιχνίδια που παίξαμε!
Ο βιωματικός χαρακτήρας και η
ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη γνώση ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που
κέντρισαν το ενδιαφέρον και έκαναν τους μαθητές να αναζητήσουν τη γνώση και τη
μάθηση !
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την
πρόσκληση να συμμετέχουμε και συγχαίρουμε
την κ. Σαλταγιάνη Ελπίδα,
Αρχαιολόγο , την ψυχή και εμπνευστή της ομάδας του προγράμματος, τη Διευθύντρια
της ΕΦΑ Πρέβεζας , κ. Ανθή Αγγέλη αλλά και
όλους όσους εργάστηκαν για την εκπόνηση του καθώς και τους αρχαιολόγους και συντηρητές που το
παρουσίασαν στα παιδιά !!! Ανυπομονούμε να το παρακολουθήσουν και οι υπόλοιποι
μαθητές μας !!!
Οι
Εκπαιδευτικοί Η
Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου
Αγγελική Ευαγγέλου Βαρβάρα Ζαντραβέλη
Χρυσούλα Παπαθανασίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου