Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Οκτωβρίου 05, 2023

Θ.Ανωγιάτης "Η Π.Ε. Πρέβεζας να πάρει τη θέση που της αξίζει"


Όλοι όσο αγαπάμε τον τόπο μας, την ΠΕ Πρέβεζας, συζητάμε για πάρα πολλά χρόνια για τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει, για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, για το φυσικό της κάλος, για τον πλούτο πολιτισμού που την περιβάλλει, για την πλεονεκτική της θέση και πολλά ακόμη και κάθε φορά καταλήγουμε στη θλιβερή διαπίστωση πως έχει καταφέρει να εξαργυρώσει αναπτυξιακά πολύ λίγα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα μια διαρκή στασιμότητα, που ουσιαστικά οι κάτοικοι την βιώνουν ως οπισθοδρόμηση αναλογιζόμενοι την πρόοδο γειτονικών περιοχών.

Τι φταίει λοιπόν ;

Προφανώς και όχι η μοίρα μας και το κακό το ριζικό μας και οι ατυχείς συγκυρίες που προβάλλονται πολλές φορές ως εύκολες δικαιολογίες.

Αυτό που όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί είναι ότι κυρίως υπεύθυνη για την στασιμότητα της περιοχής μας είναι η ακολουθούμενη πολιτική από την Περιφερειακή Αρχή , που από το 2010 έχει τις τύχες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2010 δημιούργησε μια Περιφέρεια που κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι Ενδοπεριφερειακές ανισότητες.  Και δεν το λέμε μόνο εμείς οι Πρεβεζάνοι αυτό, αλλά και όλες οι μελέτες τα τελευταία χρόνια τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που το διαπιστώνουν ξεκάθαρα και έντονα.

Για τους κατοίκους μάλιστα της ΠΕ Πρέβεζας στη δεδομένη χρονική στιγμή το πρόβλημα της υστέρησης της περιοχής μας, λόγω των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, είναι πιο έντονο από ποτέ με την οδική απομόνωση και τα γενικότερα προβλήματα υποδομών, με τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας με την οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, με την ενδεχόμενη μεταφορά της έδρας του Πανεπιστημιακού Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα , με τα τεράστια προβλήματα του Αγροτικού κόσμου και πολλά άλλα που βιώνουμε όλοι μας στη καθημερινότητά μας.

Όταν λοιπόν το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ αντιστοιχούσε το 2010 στα Γιάννενα, το 50% αντιστοιχεί και σήμερα, αυτόματα αντιλαμβάνεται κανείς πως καμία μείωση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ανάμεσα στο κέντρο και τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου δεν πραγματοποιήθηκε αυτή την περίοδο. Αν συμπεριλάβουμε επίσης στις παραπάνω διαπιστώσεις και τα ζητήματα της γήρανσης του πληθυσμού, της ερημοποίησης της υπαίθρου, της μεγάλης ανεργίας, ιδίως στους νέους, καταλαβαίνουμε πως το μέλλον μόνο λαμπρό δεν προδιαγράφεται.

Είναι λοιπόν αποδεδειγμένο πως η Ήπειρος τα χρόνια της σημερινής Περιφερειακής Αρχής είναι υδροκέφαλη, με τα Γιάννενα να έχουν τη μερίδα του λέοντος σε χρηματοδοτήσεις και λειτουργίες και τις άλλες τρεις περιοχές να υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο και να υποτιμώνται.

Η ισχύουσα περιφερειακή αντίληψη της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, δεν προτάσσει την ισόρροπη ανάπτυξη δυναμιτίζοντας με το συγκεντρωτικό μοντέλο, την συνολική ανάπτυξη της Ηπείρου και την ευημερία όλων των κατοίκων της.

Η εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων με την υιοθέτηση μια ς άλλης πολιτικής αντίληψης είναι μια πρόκληση που απαιτεί διαφορετικό και δημοκρατικότερο και αντιπροσωπευτικότερο τρόπο πολιτικής λειτουργίας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν όμως πολιτικές καθαρές και ισορροπημένες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων.

Εκείνο που επιβάλλεται, και αποτελεί δέσμευση για την παράταξή μας, είναι η εφαρμογή δράσεων σε τοπικό επίπεδο, ισόρροπα και ορθολογικά, τα οποία θα αντιμετωπίσουν το σημαντικό ζήτημα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης που πρέπει να πραγματωθεί με συνθήκες ισοτιμίας, ισονομίας και διαφάνειας.

Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή διοικεί την Ήπειρό τα τελευταία 13 χρόνια. Συνεπώς ότι έργο είχε να δείξει, όποιο συνολικό όραμα είχε για την περιοχή μας και όποιο πρότυπο φιλοδοξούσε να προωθήσει, έχουν αποτυπωθεί.

Στο «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» πιστεύουμε πως αξίζουμε μια άλλη Ήπειρο από αυτή που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Οι βασικές μας αρχές, όπως αναλύονται στο πρόγραμμά μας δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη, το σεβασμό και την προστασία του φυσικού πλούτου, τη βελτίωση της καθημερινότητας  και της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε μια δίκαιη κοινωνία, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη δημοκρατία και στη διαφάνεια στη διαχείριση, στη συλλογικότητα, στη λογοδοσία στους πολίτες.

Συντάσσομαι λοιπόν με τον Γιάννη τον Στέφο που είναι ένας από εμάς, ένας άνθρωπος της διαρκούς προσφοράς που γνωρίζει την ευθύνη του για τις ανάγκες του τόπου μας και πως αυτές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ώστε να συνδράμω στην προσπάθεια η περιοχή μας να αποκτήσει πιο δυνατή φωνή.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΩΓΙΑΤΗΣ

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το  ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου