Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023

Πρώτη παρουσίαση του μουσικού έργου "Ζάλογγο, Χορός των Γυναικών-Συμφωνία Σιωπής" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων


Το μεγαλείο της θυσίας των γυναικών του Ζαλόγγου θα “ζωντανεύσει” για μια ακόμη φορά στην πρώτη παρουσίαση του έργου του Γιώργου Βούκανου "Ζάλογγο, Χορός των Γυναικών - Συμφωνία Σιωπής" σε κείμενα/στίχους Έφης Παναγοπούλου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ,Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Εβερτ”.

Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, διοργανώνει το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ιδρύματος για την καθιέρωσή του Μνημείου ως διεθνές τοπόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Τραγουδούν: Άντα Αθανασοπούλου, Μιχάλης Δημητρακάκος
Αφήγηση: Χρύσα Ρώμα
Διεύθυνση μουσικών συνόλων: Γιώργος Αραβίδης
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Νίκος Θεοδωρίδης και ο Πρόεδρος των Απογόνων Σουλιωτών Νίκος Κουτσονίκας.
Το θρυλικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου κατασκευάστηκε από τον ίδιο και τον Τηνιακό μαρμαρογλύπτη Ελευθέριο Γυφτόπουλο από το 1954 έως το 1961. Βρίσκεται στο όρος Ζάλογγο σε υψόμετρο 750 μ. στο χείλος του ομώνυμου γκρεμού ύψους 80 μ.
Ο καλλιτέχνης απέδωσε με έναν σπαρακτικό τρόπο την τιμή που αξίζει στις Σουλιώτισσες που προτίμησαν τον θάνατο από την σκλαβιά, κυνηγημένες και παγιδευμένες στην άκρη του γκρεμού, μπροστά στο φάσμα του βιασμού και της αιχμαλωσίας. Είναι η πρώτη πράξη αυτοδιάθεσης και ομαδικής γυναικείας απόφασης κατόπιν διαβούλευσης, ενάντια στην βία, που καταγράφεται ως γεγονός στην παγκόσμια ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου