Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μύθος ή Αλήθεια .... ; για το Detox time, γράφει η Μαγδαληνή Μπόχτη (Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος)


Πολλοί είναι αυτοί
που υποστηρίζουν πως υπάρχουν ροφήματα τα οποία αποτοξινώνουν το σώμα και βοηθούν  στην απώλεια βάρους. Ένα άτομο θα πάρει ροφήματα αποτοξίνωσης στην προσπάθεια απώλειας βάρους , αποκλείοντας από τη διατροφή του σημαντικές ομάδες τροφίμων.

Είναι πολλά τα μέσα που αφιερώνουν μέρος των σελίδων τους ή των διαφημίσεων τους  προκειμένου να πείσουν πως υπάρχουν ροφήματα τα οποία θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό .

Τι  τελικά ισχύει ;

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία  που να υποστηρίζουν τη χρήση ροφημάτων και δίαιτας αποτοξίνωσης ούτε στη διαχείριση βάρους ούτε και στην εξάλειψη τοξινών.

Σημείωση αποτελεί μια μελέτη στο περιοδικό  Current Gastroenterology Reports ότι μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να αποτελέσει αρωγό για να χάσει καποιος βάρος μόνο εξαιτίας της χαμηλής θερμιδικής αξίας της .

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα ρόφημα, τρόφιμο και συμπλήρωμα που να αποτοξινώνει. Το σώμα έχει την τάση να αποτοξινώνεται μόνο του μέσω του ήπατος και των νεφρών   και το γαστρεντερικό σύστημα και το δέρμα εφόσον έχει αναπτύξει ιδιαίτερα εξελιγμένους μηχανισμούς απομάκρυνσης των τοξινών και  μέσα απομάκρυνσης ανεπιθύμητων ουσιών.

Δίαιτες Αποτοξίνωσης

Οι δίαιτες αυτές θυμίζουν έντονες νηστείες αποφεύγοντας ομάδες τροφίμων με αποτέλεσμα το σώμα να έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας τελικά  πρόβλημα τόσο στην υγεία, όσο και στην ψυχολογία εφόσον υπονομεύει ένα αίσθημα απαγόρευσης κάποιων τροφίμων και ενοχές κατανάλωσης τους

Μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, τακτική άσκηση, επαρκή ενυδάτωση και ποιοτικό ύπνο, θα κρατήσει το σώμα μας σε υγιή επίπεδα  βοηθώντας το   να κρατήσει  τον ισχυρό μηχανισμό  ''αυτοκαθαρισμού''.

ΜedNutri 
Μαγδαληνή Μπόχτη  MSc 
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 
Λ. Ειρήνης & Αμβρακίας 10 
τηλ :2682025201 κν: 6950399555

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου