Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023

ΠΡΕΒΕΖΑ: Χριστουγεννιάτικα διατροφικά tips για υπέροχες γιορτές, γράφει η Μαγδαληνή Μπόχτη (Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος)


Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όλα σιγά σιγά παίρνουν την θέση τους . 

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζει τη γωνιά  κάθε σπιτιού ,  γλυκά αρωματίζουν τα σπίτια και   μικροί  αλλά και μεγάλοι μη μπορώντας να αντισταθούν  τσιμπούν  ένα «αθώο-μικρό» γλυκάκι.

Ας δούμε λοιπόν τι θα ήταν καλό και θα μας βοηθήσει  για να μπορέσουμε να  αντιμετωπίσουμε τους  πολλούς γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς αποφεύγοντας έτσι την υπερκατανάλωση τους

1.Δεν ξεχνώ  το  πρωινο μου:

Ξεκινούμε   την μέρα μας με ένα  πλήρες  και χορταστικό  πρωινό .  Η σκέψη να μείνουμε   νηστικοί και να μπορούμε να φάμε  «ελεύθερα» πολύ περισσότερο μετά θα φέρει αρνητικά αποτέλεσματα εφόσον η πείνα θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερες   μερίδες φαγητού.

Επιλογές πρωινού :

·         γιαουρτι 2% με 1κγλ μελι κανελα με δημητρ ολικης

·         γαλα 1,5 % με δημητρ ολικης και 1κγλ μέλι

·         2 φετες ψωμι ολικης με ταχινι και μελι

2. Οικογενειακά τραπέζια  ή εξόδους με φίλους :

 Όταν έρθει η ώρα του φαγητού γεμίζουμε το πιάτο μας συνειδητοποιημένα αφού πρώτα έχουμε   δείτε όλες τις επιλογές που υπάρχουν. Μοιράζουμε  το πιάτο μας σε τρία μέρη και προτιμήστε το ½ από αυτό να είναι γεμάτο με σαλάτα. Αφήνουμε και λίγο  χώρο και για τα γλυκά που περιμένουν υπομονετικά να τα γευτούμε ! Προτιμούμε  να καταναλώνουμε  το γλυκό μετά το  κυρίως γεύμα σας, έτσι ώστε το γεμάτο στομάχι να μας αναγκάσει να φάμε λιγότερο.

3.Τσουγκρίζουμε στην υγεία μας

Προσπαθούμε να κρατάμε ένα μέτρο στη κατανάλωση  αλκοολούχων ποτών . Ιδανικά 1 ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτήρια για τους άνδρες την ημέρα.  Προτιμούμε  κάποιο αλκοολούχο ποτό με χαμηλό ποσοστό αλκοόλης όπως είναι η μπύρα, το κρασί, η σαμπάνια . Εάν συνοδεύουμε τα ποτά μας με αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά τότε προτιμούμε μικρή ποσότητα ή ακόμα καλύτερα  σκέτα με πάγο ή αραιωμένα με σόδα ή νερό.

Για να τσουγκρίσουν και οι βενιαμίν  της παρέας : Καλό θα ήταν να μην ξεφεύγουν αυτές τις μέρες στην υπερκατανάλωση αναψυκτικών και χυμών του εμπορίου. Ενα μικρο ποτηράκι θα ήταν αρκετό για να μπορέσουν να νιώσουν τη συμμετοχή τους  στο γιορτινό τραπέζι .

4. Δε ξεχνάμε τη κίνηση

Δράττουμε την ευκαιρία  να κατέβουμε στο κέντρο της πόλης μας να περπατήσουμε και να περάσετε ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα μας. Ευκαιρία λόγω λιγο ελεύθερου χρόνου να   οργανώσουμε μια μικρή εξόρμηση και αφού περπατήσουμε  και  κάνουμε  την βόλτα μας  να  απολαύσετε ένα ζεστό καφεδάκι ή τσαι  μπροστά από το τζάκι...

Ότι και  αν κάνετε, όπου και  αν σας βρουν οι γιορτινές μέρες να θυμόμαστε  ότι το σώμα σας χρειάζεται αγάπη, φροντίδα,  ξεκούραση και καλά θρεπτικά συστατικά.

Σκεφτείτε  λοιπόν θετικά, βοηθήστε όσους σας χρειάζονται   και περάστε υπέροχα με τα δικά σας αγαπημένα άτομα!!!

Καλά Χριστούγεννα με υγεία !!!

Μπόχτη Μαγδαληνή

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

MedNutri

Λ.Ειρήνης & Αμβρακίας 10 Πρέβεζα

τηλ: 2682025201 κιν: 6950399555

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου