Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2024

Ρίγη συγκίνησης στο ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι


Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 28/1 το ετήσιο μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως των ψυχών των 140 και πλέον εκτελεσθέντων κατοίκων Λάκκας Σουλίου, στην θέση Νταλαμάνι, στα όρια των νομών Πρέβεζας και Ιωαννίνων, λίγο πριν τα Δερβίζιανα.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων αμάχων, δέκα ιερείς, μια πρεσβυτέρα και ανήλικα παιδιά τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στην μεγάλη μαρμάρινη πλάκα στο μνημείο.

Στο σημείο της εκτέλεσης που έγινε την νύχτα της 25ης Ιανουαρίου 1945, ημέρα της γιορτής του Αγίου Γρηγορίου, κτίστηκε ομώνυμος Ι.Ν. ενώ την δεκαετία του ’80 τοποθετήθηκε το μνημείο.

Για το χρονικό της ημέρας μίλησε ο Γεώργιος Πάνου Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Ε.Α. ΕΔΕΣ Ν. Πρέβεζας.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατέθεσαν στεφάνι ο Βουλευτής Ν. Πρέβεζας Ν.Δ Σπύρος Κυριάκης, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Πρέβεζας και Ζηρού, καθώς και συγγενείς εκτελεσθέντων.


Στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πρέβεζας, Νίκος Σολδάτος και ο Τσούτσης Κων/νος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Ε.Α. ΕΔΕΣ Ν. Πρέβεζας, που οργάνωσε την εκδήλωση καθώς και ο Βασίλης Γιάπρος προς τιμή του πατέρα του που με ενέργειες του έγινε το μνημείο.


Όπως ανακοινώθηκε επίσης, την 4 Φεβρουαρίου 2024 ημέρα Κυριακή στις 11.00 πμ. θα πραγματοποιηθεί επίσης μνημόσυνο εκτελεσθέντων αγωνιστών στον οικισμό Εκκλησιών στην Πρέβεζα επί της δημοσίας οδού Αρχαγγέλου – κ. Μυρσίνης-Καναλλακίου.

Φωτογραφίες: magicfocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου