Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, γράφει η Μαγδαληνή Μπόχτη (Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος)


Η 15 η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο.

Ο όρος παιδικός καρκίνος χρησιμοποιείται για να ορίσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 15 ετών .

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι παιδικοί καρκίνοι, σε αντίθεση με αυτούς των ενηλίκων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένα αίτια. Ενώ είναι δύσκολο να προληφθεί ο παιδικός καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπείαη διατροφική φροντίδα, η υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ποσοστού επιβίωσής τους.

Η υγιεινή διατροφή του παιδιού έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του γιατί επιδρά καθοριστικά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως είναι η παχυσαρκία, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η οστεοπόρωση.

  • Η διατροφή πρέπει να συνδυάζει την κατανάλωση προϊόντων που να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με την κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα.

  • Η σωστή διατροφήτου παιδιού εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις τόσο για τη μείωση των παρενεργειών της νόσου (ναυτία, έμετος, κόπωση, διαταραχές ύπνου, πόνος, απώλεια όρεξης, ευερεθιστότητα) όσο και για τη βελτίωση της υγείας, καθώς και τη βέλτιστη σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

  • Η Μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως «Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας».

  • Η διατροφή αυτή χαρακτηρίζεται από την καθημερινή κατανάλωση φυτικών τροφίμων (δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων), τη μικρή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και πουλερικών, τη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων αυτού και την αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου ως προστιθέμενου λιπιδίου στη διατροφή.

Για το λόγο αυτό,η διατροφή του παιδιού που έχει σα βάση τη Μεσογειακή δίαιτα έχει φανεί ότι δρα καταλυτικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην διατροφική φροντίδα του παιδιού που νοσεί από καρκίνο.

Ο παιδικός καρκίνος επηρεάζει σοβαρά και την ψυχική κατάσταση του ίδιου του παιδιού αλλά και της οικογένειάς του. Με τα δεδομένα αυτά η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και βοήθειας στα παιδιά και στις οικογένειές τους ώστε να αντιμετωπίσουν αυτές τις αγχωτικές εμπειρίες θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά το τέλος της βοηθόντας στην αντιμετώπιση της ασθένειας και της ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης.
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι εκπαιδευμένοι να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο αυτό καθήκον ώστε να στηρίξουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Μπόχτη Μαγδαληνή

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

MedNutri

Λ.Ειρήνης & Αμβρακίας 10 Πρέβεζα

τηλ: 2682025201 κιν: 6950399555

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου