Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής / του Κώστα Λογοθέτη


Δευτέρα 21-2-2022 ώρα 6 μ.μ. συνεδρίασε το Δ.Σ. του Δήμου μας στο πολιτιστικό κέντρο με μοναδικό θέμα:

ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και έκδοση απόφασης αναφορικά με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην πόλη της Πρέβεζας και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα των επόμενων 30 ημερών σύμφωνα με το Αρ. 10 του Ν.4485/2017 όπως τροπ. με την Παρ. 2, Αρ. 191 του Ν.4823/2021 όπως ισχύει σήμερα».

Παρόντες το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ενώ είχαν προσκληθεί και παρίσταντο (δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη) οι εξής:

ο κ. Αλμπάνης Τριαντάφυλλος – Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

οι κ.κ. Γιαννάκης Στέργιος & Μπάρκας Κωνσταντίνος – Βουλευτές Νομού Πρέβεζας,

ο κ. Ιωάννου Ευστράτιος – Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας,

ο κ. Μπούρης Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας,

ο κ. Παππάς Δημήτριος – Μέλος ΤΕΕ Ηπείρου,

ο κ. Μότσιος Γεώργιος, – Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας,

ο κ. Κατσανάκης Απόστολος – Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας,

ο κ. Διακομιχάλης Μιχαήλ – μέλος (Δ.Ε.Π.-Ε.ΤΕ.Π. & Ε.ΔΙ.Π),

ο κ. Κορωναίος Θεόδωρος – Περιφερειακός Σύμβουλος,

ο κ. Χαλκίδης Πολύκαρπος – Πρόεδρος Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Πρέβεζας,

ο κ. Κόκκαλης Σπυρίδων – Πρόεδρος Συλλόγου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας,

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Πρέβεζας,

οι κ. κ. Μπενετάτος Γεράσιμος, Δράκος Θεόδωρος, Νόβας Γεώργιος και Κολιοφώτης Χρήστος – Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πρέβεζας, Καμαρίνας, Μύτικα και Βρυσούλας, και λοιποί συμμετέχοντες.

Η συνεδρίαση έληξε μετά τα μεσάνυχτα με τις τοποθετήσεις σε αυτό το διάστημα, της πλειοψηφίας όσων συμμετείχαν.

Οι περισσότεροι των «σημαντικών» προσκεκλημένων άρχισαν διακριτικά να αποχωρούν μετά τις τοποθετήσεις τους(!!!) και άφησαν τους ΑΣΗΜΑΝΤΟΥΣ στο τέλος να πάρουν τις αποφάσεις.

Μεταμεσονύχτια το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε τα εξής:

1. Την μη αποδοχή της απόφασης της Συγκλήτου για μεταφορά της έδρας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα.

2. Την αμφισβήτηση, με στοιχεία, της «μελέτης βιωσιμότητας» πάνω στην οποία βασίστηκε η απόφαση της Συγκλήτου.

3. Την εκπόνηση, με την συνδρομή της Περιφέρειας και των κατάλληλων φορέων (π.χ. ΟΕΕ, ΤΕΕ) μιας ρεαλιστικής και ολοκληρωμένης μελέτης βιωσιμότητας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα (και σκοπιμότητας αν απαιτηθεί για ίδρυση νέου τμήματος στην Πρέβεζα), σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης, τις σχετικές οδηγίες, τις παραδοχές και τα κριτήρια του Υπουργείου.

4. Την παραμονή του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα και να μελετηθεί /ζητηθεί εναλλακτικά: α) η μεταφορά του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και η έδρα της Σχολής, από τα Ιωάννινα στην Πανεπιστημιούπολη της Πρέβεζας, καθώς τα Ιωάννινα δεν διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, ή β) η ίδρυση τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (υπάρχει στον στρατηγικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου), το οποίο μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει (με μικρό κόστος) με το υφιστάμενο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και στις υφιστάμενες υποδομές (το κτίριο έχει κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και φιλοξενούσε 2 πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά εργαστήρια. Η λύση αυτή θα εξασφαλίζει τις ζητούμενες ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές συνέργειες.

5.Καμία αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις και κλείσιμο Τμημάτων αλλά η ορθολογική ενδυνάμωσή τους με προσωπικό και υποδομές.

6.Την αναβάθμιση των υποδομών του campus του πανεπιστημίου της Πρέβεζας με δημιουργία εγκαταστάσεων Φοιτητικής μέριμνας (εστίες, εστιατόριο) με κατάλληλη προσαρμογή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και χρήση της υπολειπόμενης δόμησης των 23 στρεμμάτων.7.

7.Τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων από την δημοτική αρχή, και διοργάνωσης ημέρας δράσης και διαμαρτυρίας με συμμετοχή των φορέων και των δημοτών του Δήμου.

8. Την κατάργηση της διάταξης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Μειοψηφούν: Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού του Δημάρχου «ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ» ήτοι οι: κ.κ. Αργυρός, Ακριβής, Δαρδαμάνης, Κουμπής, Παγγές και Σαριάνογλου, καθώς και οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Καραμανίδης και η κα Κωνσταντάκη.

Οι ανωτέρω Δημοτικοί Σύμβουλοι δήλωσαν ότι συμφωνούν ως προς τις επιμέρους προτάσεις του κειμένου της απόφασης (1 έως και 7), και διαφωνούν ως προς την παράγραφο 8 (κατάργηση της διάταξης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής)

Οι άμεσες ενέργειες της παραπάνω απόφασης έπρεπε να πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα των επόμενων τριάντα (30) ημερών, όπως δεσμευτικά αποφάσισε το Δ.Σ.

Τι ακολούθησε τις επόμενες τριάντα(30) ημέρες; ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ! Και αυτό το «ΤΙΠΟΤΑ» ήρθε να προστεθεί στα προηγούμενα ΤΙΠΟΤΑ.

Από τότε που προέκυψε το πολύπλευρα ζωτικό για την πόλη θέμα, «Πανεπιστημιακό Τμήμα», όλες οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην αποτυχία του, που είναι όμως και αποτυχία της πόλης.

Αποτυχία γιατί δεν είναι ικανές ή δεν κρίνουν ότι εξυπηρετεί το συμφέρον τους το να σχεδιάζουν και να οργανώνουν ισχυρά και συμπαγή κοινωνικά μέτωπα (αλίμονο όχι κομματικά) των πραγματικών δυνάμεων της πόλης για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματά της και να στέλνουν, όποτε είναι αναγκαίο, ένα ξεκάθαρο και στιβαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο σεβασμός προς την πόλη της Πρέβεζας και η αξιοπρέπεια των κατοίκων της, συνδεδεμένα πάντα με την αλήθεια, είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Προέχει όμως πάντα η προσωπική πολιτική προβολή, και όταν το παλαιομοδίτικο «κατόπιν ενεργειών μου» βρίσκει τοίχο καλούν τους πάντες για να μοιράσουν τις ευθύνες τους!

Στο Πανεπιστημιακό Τμήμα έχουν απομείνει πλέον ελάχιστες ανάσες.

Το νοσοκομείο είναι χρόνια στην «εντατική», παρά την αυταπάρνηση και τις φιλότιμες προσπάθειες του λειψού προσωπικού του, και επιβιώνει με δωρεές και δωρεούλες.

Για τις συνδέσεις με τα μεγάλα οδικά δίκτυα δουλεύει συνεχώς ο μύλος των ψευδών υποσχέσεων και των αβάσιμων δικαιολογιών.

Το λιμάνι, των ακριβών «master plan», ο «ασθενής» Αμβρακικός, η χρονίζουσα αξιοποίηση των Κάστρων, η κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα για την πόλη των ανενεργών στρατοπέδων, η καταστροφική αδιαφορία για το ιστορικό και πολιτιστικό «διαμάντι» Κάστρο του Παντοκράτορα, η «ντροπή» Λέσχη Αξιωματικών, η απροστάτευτη και σε καθεστώς εξαφάνισης Κυανή Ακτή, το κακοποιημένο Παραδοσιακό Κέντρο, το «άστεγο» Μουσικό Σχολείο, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το Μουσείο Ιστορίας της πόλης, οι ανύπαρκτοι πεζόδρομοι και ποδηλατοδρόμοι, ο λεηλατημένος Δημόσιος χώρος, ο ετοιμόρροπος Προμαχώνας, ο συνεχώς συρρικνούμενος πρωτογενής τομέας της περιοχής …κ.λπ., κ.λπ., συνιστούν μια σαφώς αρνητική πραγματικότητα με ξεκάθαρες ευθύνες, που αποδεικνύει συγχρόνως και το περιεχόμενο που δίνουν ορισμένοι στην έννοια της ηγεσίας.

Ένας νέος χρόνος ανοίγεται μπροστά μας, που δίνει την ευκαιρία σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, και πρώτιστα στους τοπικούς αξιωματούχους, να επανατοποθετήσουμε τις ζωές μας και το μέλλον των επόμενων γενεών του τόπου μας. Θα τολμήσουμε επιτέλους να ποντάρουμε σε αξίες και όχι σε φθηνούς εκλογικούς υπολογισμούς;

Κώστας Λογοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου