Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2024

Σύγχρονο Παιδαγωγικό Κέντρο Πρέβεζας: Η επικοινωνία μεταξύ θεραπευτή και παιδιού


Η επικοινωνία μεταξύ θεραπευτή και παιδιού αποτελεί βασικό γνώρισμα της αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και θεραπευτικής σχέσης.

Ο Θεραπευτής πρέπει να λάβει απαραίτητα υπόψη τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού και να κατανοήσει τί επίδραση έχουν πάνω του οι δραστηριότητες που θέλει να εντάξει στο πρόγραμμά του δίνοντας του συνεχώς καινούργια ερεθίσματα (λεκτικά /αισθητηριακά / κινητικά). Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα αυτής της επικοινωνίας, δηλαδή κατά πόσο αποκωδικοποιούνται σωστά τα μηνύματα του πομπού από τον δέκτη, η οποία επηρεάζει θετικά το θεραπευτικό κλίμα καθώς δημιουργεί ένα επικοινωνιακό πλαίσιο που επιτρέπει το πλησίασμα θεραπευτή και παιδιού . 

Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, Ολλανδία και Αυστραλία, όταν η συμπεριφορά του θεραπευτή χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση, φιλικότητα, κατανόηση και υποστήριξη, τότε συνδέεται με υψηλά θεραπευτικά αποτελέσματα, καθώς επίσης και με την θετική στάση των μαθητών απέναντι στο πλαίσιο των θεραπειών του .

Συνοψίζοντας, Ο Θεραπευτής πρέπει να λάβει απαραίτητα υπόψη τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού και να κατανοήσει τί επίδραση έχουν πάνω του οι δραστηριότητες που θέλει να εντάξει στο πρόγραμμά του. Καλείται να ανανεώνει και να προσαρμόζει συνεχώς τις δραστηριότητες κάνοντας τη συνεδρία ευχάριστη και δημιουργική . 

Στο παρακάτω βιντεάκι, βλέπουμε μία απο τις θεραπεύτριες μας ,την Γεωργία Μιχαήλ ," επι το έργον" , με περίσσεια αγάπη και ζήλο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου