Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Μαρτίου 16, 2024

Θρασύβουλος Τσακαλώτος..Η πόλη της Πρέβεζας οφείλει να τον τιμήσει!


Ένα αίτημα του δημοτικού συμβούλου της "Ανάπτυξης Τώρα" Θόδωρου Δράκου αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει διαμάχη .

Το αίτημα που έκανε ο κος Δράκος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η τοποθέτηση προτομής στην Καμαρίνα του μεγάλου Πρεβεζάνου Στρατηγού, Θρασύβουλου Τσακαλώτου . 

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, την προτομή θα χρηματοδοτήσει μέσω δωρεάς συγγενικό πρόσωπο του αείμνηστου στρατηγού. Επίσης, το σημείο που υποδείχτηκε δεν ήταν κεντρικά της πλατείας του χωριού, αλλά σε απόμακρο σημείο. 

"Ο αείμνηστος Πρεβεζάνος στρατηγός, Θρασύβουλος Τσακαλώτος διετέλεσε διοικητής της θρυλικής III ελληνικής ορεινής ταξιαρχίας η οποία υπήρξε το μοναδικό στρατιωτικό σώμα που πολέμησε εκτός Ελλάδας κατά την περίοδο του Β παγκοσμίου πολέμου. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 μετά από σκληρές μάχες με τις γερμανικές δυνάμεις κατέλαβε την Ιταλική πόλη του Ρίμινι και ύψωσε την Ελληνική σημαία. Δεν θελω να ξυσω παλιές πληγές αλλά κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους...Ο Πρεβεζανος στρατηγός πολέμησε έτσι ώστε η χώρα να μην γνωρίσει καμίας μορφής ολοκληρωτισμού....ούτε μαύρο ούτε κόκκινο...Η πόλη της Πρέβεζας οφείλει να τον τιμήσει!" αναφέρθηκε στα Social Media από τον δικηγόρο Βασίλειο Γιάπρο. 

Πράγματι, ο αείμνηστος στρατηγός έχει τιμηθεί από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου, όπου η κεντρική πλατεία έχει πάρει το όνομα του και ήταν αυτός που έφερε τα οστά του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Πρέβεζα. 


Η Πρέβεζα οφείλει να τιμήσει τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο και να τοποθετηθεί η προτομή του σε κεντρικό σημείο της πόλης, και γιατί όχι στην Πλατεία Ανδρούτσου. 

Ακολουθεί η επιστολή επιτροπής πρωτοβουλίας αντιρρήσεων για την προτομή Τσακαλώτου στην Καμαρίνα,

Κύριοι,

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή γιατί ενημερωθήκαμε από την ημερήσια διάταξη των προς συζήτηση θεμάτων του ΔΣ Πρέβεζας την 5/3/2024 ότι κατατέθηκε αίτημα από τον δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ», κ. Θ. Δράκο περί αποδοχής δωρεάς από ιδιώτη για την τοποθέτηση προτομής του στρατηγού Τσακαλώτου στο τοπόσημο του χωριού μας «Αη-Λιάς» μεταξύ Κασσώπης  και Ζαλόγγου.

Σας κάνουμε γνωστό ότι προ τετραετίας το χωριό μας είχε εκφράσει έντονα την αντίθεσή του προς το τότε ΔΣ με συλλογή 64 υπογραφών (συνημμένο) στη σχετική υπόθεση που τέθηκε από το ίδιο πρόσωπο, με την αρμοδιότητά  του τότε   ως πρόεδρος της Κοιν. Καμαρίνας, περί ονομασίας της κεντρικής πλατείας του χωριού μας ως «Πλατεία στρατηγού Τσακαλώτου» .                                  

Το ίδιο πρόσωπο, επιμένοντας εμμονικά, έφερε προς συζήτηση στο ΔΣ της 5/3/2024 το ίδιο θέμα ενδεδυμένο αυτή τη φορά με τον ελκυστικό μανδύα της δήθεν δωρεάς. Ένα αίτημα αμιγώς προσωπικό, χωρίς καμιά διαβούλευση με το χωριό, αγνοώντας και περιφρονώντας τους συγχωριανούς του, με καθαρά ιδεοληπτικούς και πολιτικά ωφελιμιστικούς δικούς του λόγους,  πράγμα που ο ίδιος εξ άλλου ομολόγησε ευθαρσώς  και ανεπαίσχυντα στην εισήγησή του,  λέγοντας επί  λέξει: «To  KKE πως στήνει μνημεία στο Γράμμο και στο Βίτσι γιατί να μην έχουμε και εμείς»!!!!! Το ποιους εννοεί με το εμείς δεν χρειάζεται καμιά επεξήγηση.   Είμαστε βέβαιοι ότι ο ίδιος ο στρατηγός δεν θα ήταν υπερήφανος που  προωθείται και χρησιμοποιείται τόσο απροκάλυπτα για  αλλότριες  πολιτικές επιδιώξεις.  Δωρεά δεν σημαίνει  παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε ιδιώτη με σκοπό την,  κατ΄ απαίτησή του, τοποθέτηση συμβόλου σε αυτή που θα εξασφαλίζει την υστεροφημία του ίδιου ή οικείου του.

Πιστεύουμε ότι η Καμαρίνα δεν χρειάζεται τέτοιου είδους δωρεές. Εχει πλούσια ιστορική και πολιτιστική  κληρονομιά που κανένα σύμβολο όπως η προτομή Τσακαλώτου δεν θα την εμπλουτίσει. Ο Τσακαλώτος, είναι αλήθεια,  στο τέλος της ζωής του αναγνώρισε και ομολόγησε ότι ο εμφύλιος ήταν λάθος. Υπ΄ αυτή την έννοια εκτιμάται  μεν η παρρησία του ανδρός δεν διαγράφεται  όμως η ευθύνη της  συμμετοχής του σε αυτόν. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τη στρατιωτική του επάρκεια.  Ο Τσακαλώτος όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Καμαρίνα. Ούτε κατάγεται από την Καμαρίνα, ούτε γεννήθηκε σ΄ αυτή, ούτε με πράξεις ή ενέργειές του ωφέλησε ή ευεργέτησε την Καμαρίνα, ώστε να του οφείλεται από τους Καμαρινιώτες αυτή η ύψιστη τιμή. Αντίθετα μάλιστα, η εμπλοκή του στον εμφύλιο,  λόγω του θεσμικού του  ρόλου, είναι αυτή που ενοχλεί  γιατί, συνειρμικά, ξυπνά  δυσάρεστες μνήμες στο χωριό μας το οποίο, σας θυμίζουμε, θρήνησε  θύματα και  από τις δύο πλευρές. Δεν χρειαζόμαστε επομένως διχαστικά σύμβολα, απ΄ όπου και αν προέρχονται, όταν αυτά αναμοχλεύουν το παρελθόν και αναζωπυρώνουν  εμφυλιοπολεμικά πάθη. Αφήστε την μικρή μας κοινωνία να ζήσει αδελφωμένα. Μη ξύνετε  πληγές. 

Για αυτούς τους λόγους ζητάμε από το ΔΣ την μη αποδοχή της δωρεάς.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

ΝΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΝΟΥΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΝΟΥΣΙΑΣ ΑΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΠΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Ακολουθεί συνημμένα η επιστολή και συλλογή υπογραφών που κατετέθη στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας το 2020

Προς

Αξιότιμο Δήμαρχο Πρέβεζας

Αξιότιμους Δημοτικούς Συμβούλους

Αξιότιμο Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Καμαρίνας

Δημότες Καμαρίνας

Είμαστε συντοπίτες Καμαρινιώτες, δημότες και μη,  της τοπικής κοινότητας Καμαρίνας, που, είτε διαμένουμε μόνιμα σε αυτή είτε όχι, έχουμε ισχυρούς δεσμούς μαζί της. Προερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Το μόνο που μας συνέχει είναι η αγάπη για τον τόπο μας και η έγνοια μας για το μέλλον του.

Με την παρούσα επιστολή ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ για την απόφαση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καμαρίνας, Θεόδωρου Κ. Δράκου, να ξεθάψει από τα χρονοντούλαπα της λήθης και να επαναφέρει στο προσκήνιο την ονομασία της Κεντρικής Πλατείας του χωριού ως Πλατεία Στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου.

Όταν πριν λίγους μήνες άνοιξε από τον Πρόεδρο το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Οδών και Πλατειών του χωριού ακολουθήθηκε μια εξόχως προβληματική διαδικασία που σε καμία περίπτωση δε συνιστά διαβούλευση.

Η σχετική συζήτηση υπήρξε και περιορισμένη χρονικά και τοπικά, σε γκρουπ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καφενεία. Αξιοσημείωτη ήταν δε και η άρνηση του Προέδρου να τεθεί σ' αυτήν την υποτυπώδη διαδικασία το όνομα της Πλατείας.

Η δικαιολογία ήταν πως η ονομασία αυτή είναι δοσμένη από παλαιότερο κοινοτικό συμβούλιο και ως εκ τούτου ισχύουσα νόμω και σήμερα.

Εξού και η ζέση με την οποία ο Πρόεδρος έσπευσε να τοποθετήσει πινακίδα με το όνομα του Θρασύβουλου Τσακαλώτου πλάι στο Μνημείο Πεσόντων της Κεντρικής Πλατείας ως εάν το θέμα να έχει λυθεί.

Η πράξη αυτή θεωρείται από εμάς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ καθώς:

Είναι οριακά νομότυπη και ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.

Οριακά νομότυπη γιατί η πρώτη ονοματοδοσία έγινε κάτω από συνθήκες οριακής πολιτικής ομαλότητας, με πρόσφατα τα τραύματα των εμφυλίων δεινών.

ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ γιατί:

Η ονομασία Πλατεία Στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου ουδέποτε έγινε αποδεκτή έργω από τους Καμαρινιώτες.

Ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε στην καθημερινή ζωή της κοινότητας.

Ουδέποτε πέρασε στο συλλογικό ασυνείδητο.

Ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ως ταχυδρομικός έστω δείκτης.

Υπήρξε γράμμα κενό.

Η ονομασία ανακαλεί, λόγω του κεντρικού ρόλου που έπαιξε ο στρατηγός στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, οικεία δεινά που κάθε σύγχρονη δημοκρατική κοινότητα επιθυμεί να ενθυμείται στοχαστικά και όχι διχαστικά.

Η ονομασία προκαλεί έτσι ντε φάκτο την αναζωπύρωση ιδεολογικών κι άλλων διαφορών του χθες, κλονίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς ταυτόχρονα να τους προσφέρει καμία συναισθηματική επένδυση.

Διότι, πέραν όλων των άλλων, ο Στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος ουδεμία σχέση έχει με το χωριό μας.

Η διατήρηση αυτής της απαρχαιωμένης και πνευματικά νεκρής για τη ζώσα κοινότητα των Καμαρινιωτών ονομασίας θα έρθει και σε κραυγαλέα αντίθεση με τα υπόλοιπα ονόματα οδών και πλατειών - ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΙΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.

Προς τούτο

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας να υπαναχωρήσει από την ιδεολογικά κοντόφθαλμη στάση του και να κάνει πράξη την ενότητα και τον διάλογο, που ο ίδιος διακηρρύσει ως σκοπό της προεδρίας του.

 Ταυτόχρονα ΖΗΤΑΜΕ

Αναστολή οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας του Προέδρου ζημιώνει το κοινό αίσθημα και εισάγει τους σπόρους της διχόνοιας στο χωριό μας.

Ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να καταστούν τα αιτήματά μας τμήμα των πρακτικών της Δημοτικής Αρχής

Πραγματική διαβούλευση, ουσιαστικά ανοιχτή και όχι παρωδία, για την ονοματοδοσία Οδών και Πλατειών του χωριού μας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ό,τι πέρα από το θέμα της ονοματοδοσίας στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, του Προέδρου της κοινότητας, για τη διαχείριση - βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάδειξη του όμορφου χωριού μας.

Υπογράφουν οι,

Επώνυμο

Όνομα

Πατρ.

1

ΝΟΥΣΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ  

ΑΡΙΣΤ.

2

ΚΛΗΜΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΘΕΟΔ.

3

ΝΙΚΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΔΙΟΝ.

4

ΝΟΥΣΙΑ

ΔΩΡΑ

ΙΩΑΝ.

5

ΝΟΥΣΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΝΙΚ.

6

ΝΙΚΟΥ

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΟΝ.

7

ΝΙΚΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ

ΕΡΩΤ.

8

ΝΟΥΣΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ

ΧΡ.

9

ΠΑΠΠΑ

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

ΑΘΑΝ.

10

ΤΣΑΝΑΚΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΝ.

11

ΠΑΠΠΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΘΑΝ.

12

ΠΑΠΠΑ

ΕΛΛΗ

ΒΑΣ.

13

ΝΙΚΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΕΡΩΤ.

14

ΝΙΚΟΥ

ΜΑΡΙΑ

ΕΡΩΤ.

15

ΤΣΑΝΑΚΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΙΩΑΝ.

16

ΤΣΑΝΑΚΑ

ΕΥΤΥΧΙΑ

ΠΑΝ.

17

ΝΙΚΟΥ

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΟΝ.

18

ΝΙΚΟΥ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ

ΝΙΚ.

19

ΝΙΚΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΒΑΣ.

20

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΠΑΝΤ.

21

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΣΠΥΡ.

22

ΝΑΤΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΠΥΡ.

23

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΣΠΥΡ.

24

ΝΟΥΣΙΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ

ΝΙΚ.

25

ΠΑΝΑΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΠΥΡ.

26

ΠΑΝΑΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΓΕΩ.

27

ΝΟΥΣΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΓΡΗ.

28

ΝΟΥΣΙΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

ΙΩΑΝ.

29

ΜΑΚΡΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΝΙΚ.

30

ΚΑΤΣΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΕΥΘ.

31

ΜΑΚΡΗ

ΔΗΩ

ΧΑΡ.

32

ΜΑΚΡΗ

ΔΑΝΑΗ

ΧΑΡ.

33

ΠΑΠΠΑ

ΙΛΕΑΝΑ

ΧΡΗ.

34

ΝΙΚΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣ.

35

ΝΙΚΟΥ

ΜΑΡΙΟΣ

ΓΕΩ.

36

ΠΑΠΠΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΥΑΓ.

37

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜ.

38

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ

ΘΕΟΔ.

39

ΓΡΙΒΑΣ

ΝΙΚΟΣ

ΚΩΝ.

40

ΒΕΝΕΡΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΓΕΩ.

41

ΝΙΚΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΕΥΑ.

42

ΜΑΤΣΑΪΔΩΝΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ

ΑΝΔΡ.

43

ΠΑΠΠΑΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΘΩΜ.

44

ΛΙΟΝΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΘΑΝ.

45

ΝΟΥΣΙΑ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ

ΓΡΗ.

46

ΠΑΠΠΑ

ΦΩΤΕΙΝΗ

ΓΙΩ.

47

ΓΚΟΡΑΤΣΑ

ΕΥΔΟΚΙΑ

ΣΠΥ.

48

.

49

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΔΗΜ.

50

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΜΑΛΙΑ

ΔΗΜ.

51

ΝΙΚΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΩΝ.

52

ΓΡΙΒΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΝΙΚ.

53

ΝΟΥΣΙΑ

ΛΕΜΟΝΙΑ

ΓΡΗΓ.

54

ΚΟΥΤΣΟΚΕΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΜΑΝ.

55

ΚΟΥΤΣΟΚΕΡΗ

ΦΩΤΕΙΝΗ

ΔΗΜ.

56

ΡΑΠΤΗ

ΔΡΟΣΟΥΛΑ

ΚΩΝ.

57

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΝΙΚ.

58

ΜΑΤΣΑΪΔΩΝΗΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΜΙΧ.

59

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΡΙΑ

ΙΩΣ.

60

ΚΟΡΜΑΡΗ

ΕΙΡΗΝΗ

ΙΩΑΝ.

61

ΚΟΡΜΑΡΗΣ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ

ΙΩΑΝ.

62

ΚΥΡΙΤΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΒΑΣ.

63

ΣΑΚΚΑ

ΤΖΙΛΝΤΑ

ΓΕΩ.

64

ΡΑΠΤΗ

ΠΕΛΑΓΙΑ

ΚΩΝ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου