Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Η θεατρική παράσταση του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας «Το Δέντρο – ένας οικολογικός μύθος»


Χτες, 24 Απριλίου, στην κατάμεστη Θεοφάνειο αίθουσα ανέβηκε η θεατρική παράσταση του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας «Το Δέντρο-ένας οικολογικός μύθος»

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός κ.Κοσμάς Μαρκής ενώ ομάδα εκπαιδευτικών βοήθησε στο όλο στήσιμο του έργου. Οι μαθητές/τριες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πέρασαν μηνύματα στο κοινό για την ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στη φύση.

Μια σχολική θεατρική παράσταση δεν είναι απλά ένα σημαντικό γεγονός για τη σχολική πραγματικότητα και για την τοπική κοινωνία. Είναι μια πολύπλευρη εκπαιδευτική ενασχόληση που αναδεικνύει ανάγκες και διαθέσεις τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών και αποσκοπεί στην πνευματική ανάπτυξη, στην αισθητική καλλιέργεια, στη δημιουργική έκφραση των μαθητών και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον. Φέρνει στο φως έναν εκφραστικό και καλλιτεχνικό πλούτο, που διαπερνάει τα στενά όρια της σχολικής πραγματικότητας και γίνεται μέρος του κοινωνικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας.

Το έργο βασιζόταν στον πανάρχαιο μύθο του Ερυσίχθονα ο οποίος για να χτίσει το νέο του παλάτι έκοψε όλα τα δέντρα του άλσους της θεάς Δήμητρας, ακόμη και την αγαπημένη της ιερή βελανιδιά. Η Δήμητρα τον τιμώρησε με ακόρεστη πείνα.

Ο αρχαιοελληνικός μύθος του βασιλιά Ερυσίχθονα αποτελεί το πρώτο οικολογικό παραμύθι στην ιστορία του κόσμου και μας βάζει να αναλογιστούμε τη σχέση που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι με τη φύση καθώς και τα όρια της ανθρώπινης αλαζονείας και απληστίας.

Το μήνυμα του έργου συμπυκνώνεται στα παρακάτω λόγια που επαναλαμβάνονταν συνεχώς στο έργο:

Τίποτα δεν ανήκει σε κανέναν

κι όλα ανήκουν σε όλους.

Περαστικοί είμαστε από δω

και δείχνουμε σέβας

σε όσα υπήρχαν πριν από μας

και θα υπάρχουν και μετά.

 

Η Διευθύντρια

 Ιωάννα Συγκούνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου