Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Απριλίου 27, 2024

Αρνητική γνωμοδότηση και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας για το υδροηλεκτρικό Αγίου Γεωργίου


Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.

(Είχε προηγηθεί η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικό Συμβουλίου Ζηρού αλλά και του Δ.Σ. Άρτας.)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζα έκρινε ότι η κατασκευή του προτεινόμενου υδροηλεκτρικού έργου θα επιφέρει σημαντική επίδραση στο μηχανισμό λειτουργίας της πηγής Αγίου Γεωργίου.

Η διάνοιξη της τάφρου για την κατασκευή του καναλιού προσαγωγής και η χρήση εκρηκτικών είναι μια ισχυρή παρέμβαση και η οποία επιδρά στους αγωγούς τροφοδοσίας της πηγής με απρόβλεπτες και ανεπανόρθωτες εξελίξεις.

Ταυτόχρονα η λεκάνη ηρεμίας που θα σχηματιστεί ανάντη του «κινητού θυροφράγματος, ύψους 1 m (κάθετα στη ροή) για να οδηγεί το νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην σχάρα εισόδου με προτεραιότητα πάντα της οικολογικής παροχής», θα μειώσει την ταχύτητα ροής του ποταμού, θα μειώσει τη δυνατότητα μεταφοράς των φερτών υλών με αποτέλεσμα την γρήγορη επιχωμάτωση. Η αυξημένη στερεοπαροχή του ποταμού και η μείωση της ταχύτητας ροής θα έχει ως αποτέλεσμα επίσης την αυξημένη κατείσδυση από το ποτάμι προς το καρστικό σύστημα της πηγής με άμεση επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υδροφόρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να απορριφθεί στο σύνολό της η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση Ασπροχάλικο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ζηρού αλλά και όποιων άλλων έργων έχουν άμεση επίδραση στον υδροφόρο ορίζοντα που τροφοδοτεί τις πηγές Αγίου Γεωργίου, για όλα όσα αναλυτικά αναγράφονται στο εισηγητικό τμήμα της παρούσας απόφασης.

*Η Λαική Συσπείρωση Πρέβεζας απείχε της ψηφοφορίας διότι όπως δήλωσαν "τα θέματα πρέπει να έρχονται προς συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση δια ζώσης και όχι με τη μορφή του κατεπείγοντος και με τη διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου