Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σε διαβούλευση ο νέος ΚΟΚ - Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές ποινές


Το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα και τις αλλαγές του ΚΟΚ αλιεύσαμε σε ιστοσελίδα δικηγορικής εταιρείας της Πρέβεζας που ασχολείται με τα τροχαία. 

Μεγάλο «πονοκέφαλο» θα προκαλέσει ο αναμορφωμένος ΚΟΚ που είναι προ των πυλών. Για πρώτη φορά στον αναμορφωμένο ΚΟΚ κατηγοριοποιούνται οι ποινές και αυστηροποιούνται, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης (πχ. κινητό τηλέφωνο, κράνος, ζώνη κ.α.). Οι ποινές θα αφορούν στον οδηγό και όχι στο όχημα. Οι παραβάτες που κινούνται χωρίς προστατευτικό κράνος, κατά παράβαση του νέου ΚΟΚ, θα τιμωρούνται με αυστηρές ποινές και υψηλά χρηματικά πρόστιμα ειδικά για τους καθ’ έξιν παραβάτες! 

Όσοι παραβιάζουν ερυθρό σηματοδότη, κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, κάνουν αντικανονική προσπέραση και οδηγούν υπό επήρεια αλκοόλ, θεωρούνται επικίνδυνοι παραβάτες, ενώ προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν στους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζούς και μεταφορά παιδιών) όπως και στο ζήτημα των διηθήσεων των δικύκλων, δηλαδή των ελιγμών ανάμεσα στα οχήματα (λεγόμενη «σφήνα»).

Με τον αναμορφωμένο ΚΟΚ οι παραβάτες ξεχνούν το «σβήσιμο» των κλήσεων. Μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων, θα τηρείται μητρώο για κάθε οδηγό. Όταν στο μητρώο ενός οδηγού συμπληρωθούν 25 πόντοι ποινής από τροχαίες παραβάσεις, τότε αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 5 χρόνια και όταν παρέλθει το διάστημα αυτό, ο οδηγός μετά πρέπει να επανεξεταστεί για νέο δίπλωμα. Πλέον προβλέπεται η αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού και όχι της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων, ώστε άλλα μέλη της οικογένειας να μπορούν να κυκλοφορούν με αυτό.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα διαθέτει πλατφόρμα, στην οποία δίνεται πρόσβαση στον πολίτη στους πόντους (point system), στις παραβάσεις και τυχόν αφαιρετήρια που σχετίζονται με την άδεια οδήγησης, ενώ σε περίπτωση που οδηγός παραβιάζει τον ΚΟΚ και διαπιστώνεται αυτό με κάμερας και ραντάρ, η κλήση θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Η τυχόν υπερήμερη οφειλή θα βεβαιώνεται μέσω taxisnet.

Αλλαγές θα επέλθουν και στα νέα οχήματα, με ευρωπαϊκή οδηγία θα έχουν συστήματα, τα οποία θα προειδοποιούν όταν γίνεται υπέρβαση ορίου που προβλέπεται στον νόμο της κάθε χώρας. Τα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 34% των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας αφορούν μηχανές, ενώ το 2021 υπήρξαν 214 θύματα, ποσοστό που φτάνει μαζί με τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλατα το 40%. Για το λόγο αυτό ο αναμορφωμένος ΚΟΚ θα έχει νέα πολιτική ποινών, επικεντρωμένη στην οδική ασφάλεια, και θα αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και στην επικινδυνότητα κάθε παράβασης.

apostolistassis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου