Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Απριλίου 23, 2024

Εκδήλωση Tμήματος Πρέβεζας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)


“Το τμήματος Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του/της αρχιτέκτονα και τα δικαιώματα μας στο επάγγελμα», την 25η Απριλίου στις 19.30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Γ. Μόραλης στο κέντρο της Πρέβεζας.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια η Τόνια Κατερίνη: Αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, πρώην πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και μέλος της Επιτροπής επαγγελματικών δικαιωμάτων της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).

Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τσούτσης, Αρχιτέκτονας μηχανικός, Πρόεδρος τμήματος Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ και Μέλος ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε νέα ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο στην χώρα μας και κατά συνέπεια αύξηση του όγκου δουλειάς των μηχανικών αλλά και των απαιτήσεων σε τεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι πιέσεις των πελατών ή/και εργοδοτών σε μια «καλπάζουσα» αγορά μας βρίσκουν υπόλογους/ες -και πολλές φορές μόνους/ες- απέναντι σε σειρά παραμέτρων πέρα του ελέγχου μας. Ταυτόχρονα προστίθενται επιπλέον καθήκοντα με βάση τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα με τη μεταφορά μεγάλου μέρους των ευθυνών ελέγχου στους/ις ιδιώτες μηχανικούς, την πολυνομία που διατηρείτε, τις «ασάφειες» ή ακόμη και τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Την ίδια στιγμή η επανακατοχύρωση ελάχιστων αμοιβών συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο. Πρόσθετα η καθημερινότητα των μηχανικών, που ζουν από την εργασία τους, επιβαρύνεται από την δραματική υποστελέχωση και θεσμική απαξίωση των πολεοδομιών, αλλά και την εν γένει υποβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών δημοσίου και ΟΤΑ. Οι προηγούμενες επιβαρύνσεις θέτουν σε πολλές περιπτώσεις το επιστημονικό αντικείμενο σε δεύτερη μοίρα.


Η ελεύθερη αρχιτεκτονική παραγωγή δυσκολεύεται μέσα σε αυτό το περιβάλλον να βρει χώρο να ανθίσει. Η μανιέρα αισθητικών μοτίβων φαινομενικού πλούτου και η συνεχής αναπαραγωγή πανομοιότυπων «εμπορικών» εικόνων επιβάλετε -μέσα στα εξουθενωτικά ωράρια και στρεσογόνες συνθήκες εργασίας- στους όρους διαπραγμάτευσης του ρόλου μας. Σύνηθες είναι ακόμη το επιστημονικό αντικείμενο να υποβαθμίζεται από την συμπίεση του χρόνου μελέτης (εκπόνηση μελετών στο 1/3 ή και λιγότερο) λόγο των πολλαπλών καθηκόντων και της αφιέρωσης μεγάλου μέρους της εργασιακής καθημερινότητας σε περιφερειακά του αντικειμένου μας ζητήματα. Πάντα το περιεχόμενο του επαγγέλματος μας ήταν σύνθετο, όμως την τρέχουσα περίοδο και στις σημερινές συνθήκες, οι απαιτήσεις τείνουν να υπερκεράσουν τις αντοχές μας ως άμεσων παραγωγών του δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα.

Ποιος είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα του σήμερα; Έχει δυνατότητα να εξασκήσει το επάγγελμά του σύμφωνα με τις βασικές αρχές της επιστήμης και της τεχνικής; Ποιος η θέση του ως προς τις ανάγκες της κοινωνία; Ποιες είναι τελικά οι αρμοδιότητές του, οι ευθύνες και τα δικαιώματά του;

Τα ζητήματα αυτά απασχολούν το σύνολο του κλάδου των μηχανικών και ακόμη περισσότερο εμάς τους/τις αρχιτέκτονες, για αυτό σας περιμένουμε στην εκδήλωση του Τμήματος μας, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε και να συγκροτήσουμε συλλογικές απαντήσεις, την Πέμπτη στις 19.30 στην Δημ. Πινακοθήκη Γ. Μόραλης.”

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Τσούτσης

Ο Γραμματέας
Κώστας – Ορφέας Γενιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου