Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Η απόδοση του κάστρου της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα και οι αναπόφευκτοι συνειρμοί με το κάστρο του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα


Στην Λευκάδα βρέθηκε χθες η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις της Ένωσης των Επτανήσων, ενώ εγκαινίασε και το νέο μουσείο στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού εγκαινιάστηκε στην Λευκάδα, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αφορμή αποτέλεσε η ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο χώρος παραδόθηκε στους πολίτες με την κ. Μενδώνη να χαρακτηρίζει την λειτουργία του και τα έργα ανάδειξής του, σημαντικό γεγονός.


Έτσι λοιπόν, η αποκατάσταση του γειτονικού κάστρου της Αγίας Μαύρας και η εγκαινίαση καλαίσθητου μουσείου στο εσωτερικό του μετατρέπει έναν χώρο εγκατάλειψης σε επισκέψιμο χώρο που προσθέτει υπεραξία στην πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λευκάδας. 

Οι συνειρμοί με το απέναντι ακριβώς κάστρο, αυτό του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα το οποίο ανήκει στον δήμο και παραμένει σε άσχημη κατάσταση είναι αναπόφευκτοι. 

Eπίσης, συνετό είναι να αποσαφηνιστεί άμεσα αν είναι ανοικτό και επισκέψιμο ή κλειστό και επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών γιατί η βαμμένη με σπρέι κεντρική είσοδος είναι κλειστή αλλά η ανατολική πλαϊνή είσοδος περικυκλωμένη από τις ακαθάριστες συκιές που ξεφυτρώνουν από τα τείχη είναι ανοικτή και πολύς κόσμος ντόπιοι και τουρίστες επισκέπτονται το εσωτερικό του αποθανατίζοντας τις ομορφιές του.. Πολλοί από αυτούς αναρωτιούνται αν είναι επισκέψιμο το κάστρο μιας και δεν υπάρχει πινακίδα που να ενημερώνει και να προειδοποιεί.

Έτσι λοιπόν, όπου υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία και θέληση και έργα γίνονται, και αποκατεστημένα  κάστρα αποδίδονται και δρόμοι φτιάχνονται, ενώ όπου δεν θέλουν βλέπε περίπτωση Πέτσα όπου οι δεσμεύσεις που είχε δώσει για χρηματοδότηση έμειναν χωρίς αντίκρισμα ενώ και από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει υπάρξει κάποια χρηματοδότηση για μελέτη και αποκατάσταση του Κάστρου του Παντοκράτορα .

Χρήστος Ανεμοζάλης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου