Ως γνωστόν η νομοθεσία πλέον μετά την θέσπιση του Ν 4830/2021 έχει αναβαθμίσει το αδίκημα σχετικά με την ευζωία και την κακοποίηση ζώων σε κακούργημα. Έτσι για το περιστατικό του έτους 2021 όπου είχε διαπιστωθεί ο θάνατος δύο ζώων μέσα στο καταφύγιο του οποίου η άδεια είχε ανακληθεί από τη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, είχε ασκηθεί κατά του κ Κουμπή καθώς και κατά του υπεύθυνου λειτουργίας του καταφυγίου ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Η δίωξη αυτή είναι από τις πρώτες που ασκήθηκε στην Ελλάδα (αν όχι η πρώτη), με το νέο νόμο και η οποία αφορά τη λειτουργία καταφυγίου.
Έτσι ο κ Κουμπής και υπεύθυνος του καταφυγίου παραπέμφθηκαν στο ΜΟΔ Ιωαννίνων, με την κατηγορία, ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο και η εν γένει κατάσταση του καταφυγίου προκάλεσε τη θανάτωση των δύο ζώων.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι τα δύο ζώα που βρέθηκαν νεκρά ήταν το ένα ηλικιωμένο και το άλλο ήδη άρρωστο και οι συνθήκες διαβίωσης στο καταφύγιο, δεν προκάλεσαν το θάνατό τους. Προέκυψε επίσης πως πράγματι οι συνθήκες στο καταφύγιο το Δεκέμβριο του έτους 2021 δεν ήταν καθόλου κατάλληλες για τη διαβίωση των ζώων, για λόγους που αφορούσαν βασικά την τήρηση των κανόνων υγιεινής, Στη δίκη κατέθεσαν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντές, όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες που κατέθεσαν ότι η άδεια λειτουργίας του καταφυγίου, είχε μεν ανακληθεί εδώ και χρόνια, πλην όμως η ανάκληση αυτή, είχε ανασταλεί λόγω της πανελλαδικής αδυναμίας να αντιμετωπισθεί η υφιστάμενη κατάσταση και η έλλειψη υποδομών.
Ο Κος Κουμπής κατέθεσε ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το νέο καταφύγιο 24 θέσεων, αλλά τόνισε πως "καταφύγιο" δεν σημαίνει κυνοκομείο άπειρου αριθμού ζώων αλλά θεραπευτήριο στο οποίο οδηγούντα τα ζώα για περίθαλψη πριν απελευθερωθούν και πάλι στην πόλη και στο μέρος όπου ζούσαν. Τόνισε πως η λειτουργία του νέου καταφυγίου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των ήδη υφιστάμενων ζώων, τα οποία υποχρεωτικά θα συνεχίσουν να διαβιούν στον ίδιο χώρο. Πως όσες προσπάθειες και αν καταβληθούν από τη δημοτική αρχή, εάν οι πολίτες δεν πάψουν να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους στο χώρο και οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν συνεχίσουν να βοηθούν, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
Η εισαγγελέας ήταν καταδικαστική και για τους δύο κατηγορούμενους, θεωρώντας ότι με το νέο νόμο, η έκθεση των ζώων σε κίνδυνο λόγω δημιουργίας ανθυγιεινού περιβάλλοντος, συνιστά κακοποίησή τους. Δέχθηκε όμως ότι δεν υπάρχει αδίκημα βασανισμού ζώων και ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να καταδικασθούν σε βαθμό πλημμελήματος.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κ Μ.Τσεντζερής (για λογαριασμό του υπευθύνου λειτουργίας του καταφυγίου) και Απ Τάσσης ως προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Πρέβεζας υπερασπιζόμενος τον τέως αντιδήμαρχο κ Κουμπή, υποστήριξαν ότι η αναβάθμιση του συγκεκριμένου αδικήματος που αφορά τα ζώα, σε κακούργημα παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού προβλέπει αυστηρότερες ποινές από ότι η πρόκληση σωματικής βλάβης σε άνθρωπο. Τόνισαν δε, ότι η οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων λειτουργίας του καταφυγίου δεν συνιστά το κακούργημα του βασανισμού αλλά παράβαση που τιμωρείται μόνο με διοικητικό πρόστιμο.
Τόσο οι ένορκοι όσο και οι δικαστές του δικαστηρίου, συντασσόμενοι με την θέση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων κήρυξαν αθώους του κατηγορουμένους.
Χρήστος Ανεμοζάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου