Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαΐου 02, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Eπί της Ελ. Βενιζέλου έναντι δικαστηρίων η τοποθέτηση της προτομής του Μίνωα Μάτσα

Στη Φώτο ο Δήμαρχος Πρέβεζας με τον γιο του Μίνωα, Μάκη Μάτσα.

Το αίτημα για την τοποθέτηση της προτομής, επί της Ελ. Βενιζέλου έναντι δικαστηρίων κατατέθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζας .

Έπειτα από τις θετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημοτικής Κοινότητας Πρέβεζας και της Δημοτικής Επιτροπής, εγκρίθηκε το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζας για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνωα Μάτσα, επί της Ελ. Βενιζέλου έναντι δικαστηρίων .

Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Νίτσας, Δράκος, Πανταζής, Ροπόκης, Τζίμας και η κα Φούντογλου,

ΝΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Εμείς ως «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ», συμφωνούμε για τοποθέτηση προτομής του Μίνωα Μάτσα, αλλά διαφωνούμε ως προς την θέση της τοποθέτησης διότι θεωρούμε ότι σε περίοπτη θέση πρέπει να τοποθετούμε προτομές ανθρώπων που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην Πόλη και στην Χώρα. Αντιπροτείνουμε να τοποθετηθεί η προτομή του Μάτσα κοντά στην Οικία του ή σε άλλη θέση που θα επιλέξει ο Δήμος. 

ΤΖΙΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η ψήφος μου ήταν αρνητική, όχι ως προς την τοποθέτηση, αλλά ως προς την χωροθέτηση αφού με την εισήγηση της Τοπικής Κοινότητας, δεν υπήρξε η παρουσίαση νομιμοποιητικών εγγράφων, τόσο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όσο και από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το οποίο είναι ο μοναδικός συλλογικός φορέας (ΝΠΔΔ) εικαστικών καλλιτεχνών, που εκπροσωπεί πάνω από 6600 εικαστικούς καλλιτέχνες και έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την Τέχνη στο Δημόσιο χώρο και την Παιδεία και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα ξαναέρχεται το θέμα στην κατεπείγουσα συνεδρίαση διά περιφοράς, δυστυχώς και πάλι χωρίς η Δημοτική Αρχή να προσκομίσει κανένα επίσημο έγγραφο από τα προαναφερόμενα. Οπότε με αναγκάζει η στάση της Δημοτικής Αρχής και σήμερα να καταψηφίσω το συγκεκριμένο θέμα, πάντοτε αναφορικά όχι της τοποθέτησης αλλά της χωροθέτησης με την μη ύπαρξη νομιμοποιητικών εγγράφων για αυτή. Εάν προσκομίσει στο μέλλον τα απαραίτητα έγγραφα και είναι όλα σύννομα, η ψήφος μου να θεωρείται θετική. 

Στην εισήγησή του ο Πολιτιστικός ανέφερε τα εξής:

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΡΕΒΕΖΑ», με συνεχή και συνεπή πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, παράλληλα με τις πολιτιστικές του πρωτοβουλίες, επιδιώκει να προβάλλει και να τιμήσει προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν στενή σχέση με την πόλη μας. 

Μια τέτοια προσωπικότητα, απ’ τον χώρο της λαϊκής (και όχι μόνο) μουσικής, είναι ο Μίνως Μάτσας, στιχουργός και ιδρυτής της ομώνυμης δισκογραφικής εταιρείας. Ο Μίνως Μάτσας που γεννήθηκε το 1903 στην Πρέβεζα, γόνος οικογένειας Πρεβεζάνων Εβραίων εγκατεστημένων στην Πρέβεζα από τις αρχές του 18ου αιώνα, απέκτησε τις πρώτες μουσικές του γνώσεις ως μαθητής στην Φιλαρμονική Πρέβεζας. 

Ανέπτυξε μια πολυσχιδή προσωπικότητα γνωρίζοντας μουσική και γράφοντας στίχους ενώ παράλληλα, σαν υπεύθυνος για την λειτουργία δισκογραφικών εταιρειών, μέσω των οποίων και χάρη στον υψηλό βαθμό αντίληψης και εκτίμησης των συγκυριών, παρενέβη καθοριστικά και ουσιαστικά στην διαμόρφωση και στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού. Παράλληλα, υπήρξε επί 30ετίας ένας από τους πολυγραφότερους στιχουργούς του Ελληνικού τραγουδιού και πολλές κλασσικές επιτυχίες αποτελούν δημιουργίες του. Άνοιξε τον δρόμο και έδωσε τη δυνατότητα έκφρασης στα σημαντικότερα πρόσωπασύμβολα του μουσικού μας πολιτισμού στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.α.). 

Η προσφορά του ήταν καθοριστική στο να βρει το λαϊκό μας τραγούδι την θέση του, τόσο στο μουσικό μας στερέωμα, όσο και στην πολιτισμική μας κληρονομιά. Για να τιμήσει το τέκνο αυτό της Πρέβεζας και να τον «επαναπατρίσει» συμβολικά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα, αφού ήρθε σε επαφή με την οικογένεια Μάτσα και σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, πρότεινε την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης αφιερωμένης στο έργο του και την τοποθέτηση της προτομής του σε δημόσιο χώρο εντός της πόλης. 

Ο Δήμος απ’ την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρόταση μας, ενώ και η οικογένεια Μάτσα αποδέχτηκε με χαρά να συμβάλλει στην πραγματοποίηση της, προσφέροντας την προτομή και συνεισφέροντας στην υλοποίηση. Έτσι με τις ενέργειες του Δήμου και με την συνδρομή της οικογένειας Μάτσα θα γίνουν φέτος τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνου Μάτσα. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαίου. - Φεστιβάλ λαϊκής παραδοσιακής μουσικής : Η λαϊκή μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της πόλης μας,η οποία έχει αναδείξει πολλούς και σημαντικούς μουσικούς και συνεχίζει μέχρι σήμερα παράγοντας πλήθος νέων μουσικών που ασχολούνται με τα λαϊκά όργανα. Η Πρέβεζα σαν εμπορικό Λιμάνι, υπήρξε ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κομβικό σημείο για την αναμετάδοση και εξάπλωση του λαϊκού μας τραγουδιού, με τους σημαντικούς μουσικούς και τα πολλά καφενεία της. Πρόταση του συλλόγου μας είναι με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης να καθιερωθεί η διοργάνωση ενός ετήσιου φεστιβάλ λαϊκής παραδοσιακής μουσικής , το οποίο θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου και με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου μας θα πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη στην πόλη μας, με τη συμμετοχή λαϊκών συγκροτημάτων και μουσικών από όλη την Ελλάδα. 

Αντίστοιχες διοργανώσεις σε άλλες πόλεις, έχουν στεφθεί με επιτυχία και έχουν προσφέρει σημαντικά στον πολιτισμό αλλά και στην ψυχαγωγία τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών που εισρέουν για να τις παρακολουθήσουν και που μαζί με τους συμμετέχοντες τονώνουν παράλληλα σημαντικά την τουριστική κίνηση και την οικονομία της πόλης. Θα ήταν τιμή μας και μεγάλη μας χαρά αν η οικογένεια Μάτσα ,με το κύρος και τις γνωριμίες της στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αγκαλιάσει και τιμήσει αυτή την ιδέα και προσπάθεια μας, συνεισφέροντας καλλιτεχνικά και οργανωτικά στην υλοποίησή της. Σαν σύλλογος προτείνουμε να εγκαινιαστεί ήδη από φέτος το φεστιβάλ την 18η Μαίου και στα πλαίσια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Μίνου Μάτσα, με τη συμμετοχή λαϊκών μουσικών της πόλης μας που θα δώσουν μια μικρή συναυλία στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τόσο για το τιμώμενο πρόσωπο όσο και για την εγκαινίαση του φεστιβάλ και αφού νωρίτερα ο Δήμαρχος θα έχει ανακοινώσει επίσημα την ανάληψη της διοργάνωσης από τον Δήμο με επίσημη έναρξη από την επόμενη χρονιά και με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου