Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2024

Ν.Πρέβεζας Ευρωεκλογές - Η ΝΔ πάνω από το μέσο όρο, Σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ..στη τρίτη θέση


Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πέρασαν στην ιστορία. Ωστόσο, έχει αξία να δούμε ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα βάση των αδιάψευστων αριθμών που αποτελούν γεγονός.

Η κάλπη των ευρωεκλογών στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση,...με κύριο όλων αυτό της αποχής που σε επίπεδο επικράτειας έφτασε το 58,61 και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει, δηλαδή την αποστροφή του εκλογικού σώματος προς τα κόμματα. 

Έφταιξε η ζέστη και οι παραλίες ; Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική. 

Επίσης, συνετό είναι να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, δηλαδή δεν γίνεται να συγκρίνουμε Βουλευτικές με Ευρωεκλογές ή Ευρωεκλογές με Αυτοδιοικητικές και ούτω καθ'εξής και αυτό διότι άλλα είναι τα χαρακτηριστικά που οι πολίτες προσέρχονται στις Εθνικές εκλογές, άλλα στις Αυτοδιοικητικές και άλλα στις Ευρωεκλογές...Άρα λοιπόν, συγκρίνουμε όμοιες (καταστάσεις) εκλογές...

Κοινή παραδοχή ότι ο χάρτης των Ευρωεκλογών είναι Μπλε έπειτα από την αδιαμφισβήτητη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με απώλειες βέβαια σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 αλλά νίκη. 

Το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να πιάσει το βασικό του στόχο τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, που όλα τα στελέχη του εμφανίζονταν βέβαιοι για αυτό και που δεν ήταν άλλος από την δεύτερη θέση. Υπάρχει βέβαια αύξηση στις δυνάμεις του πλην όμως παραμένει στη τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρά τις διασπάσεις και τα μονοψήφια νούμερα που τον έδειχναν πριν από λίγο καιρό οι δημοσκοπήσεις παραμένει δεύτερο κόμμα. 

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΚΚΕ το οποίο όμως χάνει μια θέση στην κεντρική πολιτική σκήνη και έρχεται 5η πολιτική δύναμη στην επικράτεια πίσω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. 

Σε επίπεδο Νομού....

Η ΝΔ αρκετά πάνω από το πανελλαδικό μέσο όρο που είναι το 28,31, δίνει στο Νομό Πρέβεζας 31,06 και με σχέση τις ευρωεκλογές του 2019 χάνει 5,39% 

Άρα λοιπόν, ο Νομός Πρέβεζας και κυρίως ο Δήμος Ζηρού με 36,98 κρατά περίπου τις δυνάμεις του υπό την κεφαλή του Βουλευτή, Σπύρου Κυριάκη, της παραταξιακής βάσης δια μέσου της ΔΕΕΠ και κάθε άλλης δυναμικής έκφρασης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στο Νομό Πρέβεζας  με δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Επικράτειας, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 16,98 % ποσοστό από τα μεγαλύτερα στη χώρα και αυτό πιστώνεται στον τοπικό βουλευτή, Κώστα Μπάρκα. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Κώστας Μπάρκας βασικός πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ. 

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στο γενικότερο κλίμα των ευρωεκλογών όπως σε όλη την επικράτεια έτσι και στο Νομό Πρέβεζας καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πλην του Δήμου Πάργας όπου πλασάρεται στη δεύτερη θέση. 

Τέλος, εντυπωσιακή άνοδο και σε επίπεδο επικράτειας και σε επίπεδο Νομού παρουσιάζει το ΚΚΕ. 

Χρήστος Ανεμοζάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου