Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στην Εισαγγελία για τα αδέσποτα η "Ανάπτυξη Τώρα"


Ανακοίνωση 

Τις ενδεχόμενες ποινικές προεκτάσεις της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από την Δημοτική Αρχή, συζήτησε την Παρασκευή 24/6 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας παρουσία του Κου Εισαγγελέα, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ” κ. Γιώργος Νίτσας, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους κ. Νίκο Τζίμα και κ. Θοδωρή Δράκο .

Ο κος Νίτσας, κατέθεσε τις απόψεις της Παράταξης αναφορικά για το συγκεκριμένο θέμα και του ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της δημοτικής αρχής και των αρμόδιων υπευθύνων, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για την άμεση εμπλοκή των δικαστικών αρχών με το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στον δήμο της Πρέβεζας.

Όπως τόνισε ο κος Νίτσας…” ως Παράταξη έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης σε επίπεδο ανακοινώσεων, προτάσεων στο δημοτικό συμβούλιο, ζητήσαμε ακόμη και πριν 1.5 μηνα να έρθουν ως θέματα για να πάρουμε αποφάσεις (μιας και η δημοτική αρχή αδυνατη να δώση λύση 5 χρόνια που έχει την ευθύνη) για το κοιμητήριο και τα αδέσποτα!!! Δυστυχώς η αλλαζονεία της εξουσίας τους έχει κυριεύση  και πλέον δεν μένει κάτι άλλο από την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της δημοτικής αρχής και των αρμόδιων - υπευθύνων. Τα αδέσποτα ζώα, νομικά δεν μπορούν να είναι θύτες, δεν πράττουν και δεν μπορούν να καταστούν κατηγορούμενα. Αντίθετα όμως μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και κινδύνους και σίγουρα κάποιος έχει ευθύνη για αυτό. Η δημοτική αρχή, όπου με την  αδράνειά της και την παντελή έλλειψη σχεδίου διαχείρισης που είναι ορατή ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού στον δήμο μας, έχει  βάση του νόμου, την ευθύνη και είναι υπόλογη…”  

Στη συνέχεια ο κος Νίτσας αναφέρθηκε στο ότι, είναι πολλές οι περιπτώσεις επιθέσεων ζώων δεσποζόμενων ή αδέσποτων σε πολίτες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικής βλάβης ή κάκωσης της υγείας του ανθρώπου, όπως π.χ. το σύνηθες δάγκωμα από σκύλο. Όταν το ζώο είναι δεσποζόμενο τότε ο κάτοχος αυτού φέρει ποινική ευθύνη για  το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια με το άρθρο 314 του ποινικού κώδικα.

Σωματικές βλάβες από αμέλεια μπορούν να προκληθούν όμως και από τα αδέσποτα. Εκεί υπάρχει η ευθύνη του οικείου δήμου, η οποία βασίζεται στο άρθρο 75 του Ν.3463/2006 περί δήμων και κοινοτήτων. Και επειδή η ποινική ευθύνη είναι προσωπική, κατηγορούμενος είναι ο εκάστοτε δήμαρχος ή αν υπάρχει μεταβίβαση αρμοδιότητας σε αντιδήμαρχο, τότε κατηγορούμενος για σωματική βλάβη από αμέλεια είναι ο αντίστοιχος αντιδήμαρχος. Εντός  της τελευταίας τριετίας παρουσιάστηκαν πολλές περιπτώσεις  που αφορούσαν  δαγκώματα αδέσποτων ζώων σε διερχόμενους πολίτες, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Στον δήμο μας, συνέχισε ο κος Νίτσας,  ευτυχώς δεν προέκυψε μέχρι στιγμής το χειρότερο αποτέλεσμα, αυτό  της επέλευσης θανάτου το οποίο να έχει προκληθεί αιτιωδώς από την σωματική βλάβη η οποία  προκλήθηκε από την επίθεση ζώου (Σε πανελλαδικό επίπεδο υπήρχαν τέτοια κρούσματα, όπου πλέον η ποινική ευθύνη είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια).

Δυστυχώς όμως πριν μερικές ημέρες, είχαμε περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία, με νεαρό συμπολίτη μας. Να ευχηθούμε γρήγορη και καλή ανάρρωση στον συμπολίτη μας. Τι άλλο πρέπει να γίνει στην πόλη για ν’ αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους;  Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πρώτα;

Για αυτό ζητάμε σήμερα την άσκηση ποινικής δίωξης για σωματικές βλάβες από αμέλεια εις βάρους του Δημάρχου Πρέβεζας ή σε όποιον έχει μεταβιβάσει - αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη .

 

Ανεξάρτητη  Δημοτική  Παράταξη

« ΑΝΑΠΤΥΞΗ   ΤΩΡΑ »

Γραφείο  Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου