Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024

Άρθρο του Βαγγέλη Νάνου στο PrevezaBest


ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ: ΠΟΥ ΠΑΝΕ – ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ

«Μα τι θα κάναμε, πού θα βρίσκαμε λεφτά, χωρίς ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) και ΤΑΑ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) ;» Το ερώτημα είναι πάντα σε πρώτο πληθυντικό, λες και τα λεφτά τα «έχουμε» όλοι μαζί, λες και τις εργολαβίες τις κάνουμε όλοι μαζί...

Για χάρη του δημόσιου διαλόγου, δεν θα επικαλεστώ μόνο την πικρή κοινωνική πείρα (ιδίως των τελευταίων ετών) και τη λαϊκή διαίσθηση και σοφία για τη διαφθορά που διαπερνά τους ευρωλιγούρηδες…. Μιλάω φυσικά για τη διαίσθηση του απλού κόσμου και όχι για κείνους που σιτίζονται, περισσότερο ή λιγότερο, από τα ψίχουλα των ευρωεργολαβιών….. Αυτοί σκοτίστηκαν για το κοινωνικό και λαϊκό συμφέρον.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

1.      Οι εισροές από την ΕΕ, αυτός ο δήθεν πακτωλός χρημάτων, αποτελούν μόλις το 4% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και μόλις το 5% της βαριάς άμεσης και έμμεσης φορολογίας που η εργατική τάξη και ο λαός πληρώνουν στο αστικό κράτος. Χωρίς να  συνυπολογίσουμε και τα δισεκατομμύρια για την αποπληρωμή του ληστρικού και αποικιοκρατικού δημόσιου χρέους που πάνε κατευθείαν στην ΕΚΤ(πάνω από 8,5 δις ευρώ για το 2024) ,

2.      Ο λαός πληρώνει πολύ βαριά το μάρμαρο, για να γυρίσουν πίσω πολύ λιγότερα και για να πάνε στις τσέπες ελάχιστων τραπεζιτών -βιομηχάνων καπιταλιστών και όσων επιβιώνουν στην αγκαλιά τους, σε τομείς και με όρους που μόνον αυτούς συμφέρουν.

Ένα παράδειγμα: Κρατικός προϋπολογισμός 2022: λήψεις από ΕΕ 5.381.000 ευρώ, αποδόσεις στην ΕΕ 2.700.000 ευρώ, «όφελος» 2.681.000 ευρώ, σταγόνα στον ωκεανό, αν λάβουμε υπόψη τα 46.074.000 ευρώ που έδωσαν οι λαϊκές τάξεις μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας αλλά και την προκλητικά πλήρη φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων.

3.      Η άρχουσα τάξη ωφελείται πολλαπλά, αναβαθμίζοντας τον διεθνή οικονομικό και γεωπολιτικό της ρόλο και αποκτώντας έναν εύχρηστο μηχανισμό επιβολής στο εσωτερικό.

4.      Ο όρος για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι η άτεγκτη εφαρμογή μέτρων, οπότε μέσω αυτών επιβάλλεται η μόνιμη λιτότητα, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών(ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ), τα εξοπλιστικά προανακρούσματα του πολέμου.

5.      Ακριβώς επειδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια δουλεύουν για την ολιγαρχία, μέσω αυτών καθορίζονται ανάλογα και οι κοινωνικές προτεραιότητες και αναδιατάσσεται η παραγωγική δομή των χωρών(λχ επιβάλλεται η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού).

 Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

·         Η  ταξική ιεράρχηση στην κατανομή των πόρων είναι εμφανέστατη στις δανειοδοτήσεις του ΤΑΑ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας): το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αντιστοιχεί σε 63 δάνεια, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, που εισέπραξαν μόλις 36 εταιρείες-όμιλοι. Μόλις το 0,4% αφορά 20 δάνεια μικρότερα του ενός εκατ. ευρώ, που έλαβαν 20 επιχειρήσεις.

·         Κατά δήλωση του Γ. Στασινού, προέδρου του ΤΕΕ, στο σχετικά πρόσφατο 9ο Φόρουμ Συνοχής στις Βρυξέλλες, «η ευρωπαϊκή στρατηγική δεν επιτρέπει επενδύσεις σε έργα συντήρησης έργων υποδομής»… Ο νοών νοείτω…

·         Η περίφημη επιλεξιμότητα των δαπανών, που ισχύει για τη χρηματοδότηση μέχρι και του τελευταίου τοπικού έργου δεν έχει καμιά σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες και ούτε φυσικά δε λαμβάνει υπόψη της την άποψη των ιθαγενών….

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού, πληρώνονται βαριά από το λαό, η μερίδα του λέοντος καταλήγει στην άρχουσα τάξη και συμβάλλουν σε μια ακόμα σκληρότερη ταξική ιεράρχηση των δημόσιων πόρων.

Για αυτούς τους λόγους, και για πολλούς άλλους, η πάγια θέση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, που επιμένει στο στόχο της αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης από την ΕΕ, δεν αποτελεί ιδεοληψία, αλλά ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες και τα  συμφέροντα εργαζομένων, ανέργων, λαού και νεολαίας.

Ψήφος συμβολής για τη συγκρότηση της ανυπότακτης, μαχόμενης, αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Ψήφο στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

 

Νάνος Βαγγέλης

μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας

μέλος του συντονιστικού γραφείο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Πρέβεζας

 

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου