Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουλίου 23, 2024

Στο 26ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας ο Σύλλογος Ν.Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ»


Μέλη του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας η «ΑΜΙΣΟΣ» με επικεφαλής την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χαϊτίδου Στέλλα συμμετείχαν στο 26ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στις 18, 19, 20 και 21 Ιουλίου 2024.


Νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού, αντάμωσαν για 26η χρονιά στο φιλόξενο όρος Βέρμιο στο ανιστορημένο σύμβολο του Πόντου όπου πάλλεται η ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, υπό την σκέπη της μητέρας όλων των Ποντίων, της Σουμελιώτισσας.

Το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν αφιερωμένο στην θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο Κύπρο και την παράνομη κατοχή του 37% της .

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και πολυθεματικό , περιελάμβανε σειρά εκδηλώσεων, εισηγήσεων και εργαστηρίων για ζητήματα της επικαιρότητας, κοινωνικά, και πολιτιστικά.

Οι νέοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζοντας τους φιλόξενους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, ταξιδέψαν νοητά στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από τα μουσικά δρώμενα, ανέπτυξαν στοιχεία της πλούσιας παράδοσης του Πόντου, μέσα από τις βιωματικές ενότητες των παιχνιδιών, της ενδυμασίας, της γλυπτικής και της γαστρονομίας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς.

Επίσης επισκέφθηκαν το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών και τους Βασιλικούς Τάφους.

Το Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας, νταουλιού, αγγείου του Συλλόγου μας συμμετείχε σε μια μουσική παράσταση-συναυλία «Κλαδία Γενεάς», υπό την επιμέλεια του καθηγητή Μουσικής Αλέξη Στεφανίδη, μαζί με το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και με το τμήμα ποντιακής λύρας και παραδοσιακών κρουστών του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών

Στην οργανωτική επιτροπή του Συναπαντήματος συμμετείχε ακούραστα μέλος του Συλλόγου "ΑΜΙΣΟΣ" η κ. Γυμνοπούλου Βασιλική.

Μετά το πέρας των εργασιών και την επίδοση τιμητικών διακρίσεων και αναμνηστικών οι νέοι δώσανε ραντεβού για το 27ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου