Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2024

Βιολογική καταπολέμηση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη στην Π.Ε Πρέβεζας


Το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη με εξαπόλυση παρασιτοειδών εντόμων εφαρμόστηκε στην Π.Ε Πρέβεζας, την Παρασκευή 21-6-2024.

 Την διαδικασία επιμελήθηκαν ο Δρ. Παναγιώτης Μυλωνάς, αν. Γενικός Διευθυντής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και η γεωπόνος Μαρία-Βασιλική Γιακουμάκη. Σε κατάλληλους εσπεριδοειδώνες της περιοχής Λούρου – Ωρωπού, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη προσβολή, τοποθετήθηκαν δενδρύλλια που φέρουν μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, παρασιτισμένο από το έντομο Encarsia smithi. Το παρασιτοειδές τρέφεται από τον αλευρώδη και τον σκοτώνει και με τη σωστή εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό του αναμένεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και αποτελεσματικά το επιζήμιο έντομο.

Πρόκειται για την κλασσική μέθοδο βιολογικής καταπολέμησης που είχε εφαρμοστεί για τον εριώδη αλευρώδη και για άλλα έντομα στην περιοχή μας. Με παρατηρήσεις που έγιναν σε προσβολές από εριώδη αλευρώδη διαπιστώθηκαν, επίσης, υψηλά ποσοστά παρασιτισμού του από το Cales noacki. Καλούνται, λοιπόν, οι τοπικοί γεωπόνοι και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών να προστατέψουν τα πολύτιμα αυτά παρασιτοειδή, καθώς και πολλά άλλα ωφέλιμα έντομα που υπάρχουν στους εσπεριδοειδώνες, χρησιμοποιώντας ήπια και εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Για την καταπολέμηση της μύγας της Μεσογείου προτείνεται να αποφεύγονται ψεκασμοί με πυρεθρίνες και νεονικοτινοειδή και να προτιμάται η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης ή και βιολογικοί παράγοντες.

Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες.

 

Ο Α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου