Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024

Ο Δήμος Πρέβεζας για την διήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη - "Ύψιστη στιγμή χαράς για όλους τους πιστούς και τους δημότες"


Ύψιστη στιγμή μεγάλης συγκίνησης αλλά χαράς και ελπίδας αποτέλεσε για όλους τους πιστούς και τους δημότες του Δήμου Πρέβεζας, η διήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Ο Δήμος Πρέβεζας σε μία εξαιρετική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης συνδιοργάνωσε, κατά γενική ομολογία, μία άψογη ως άρμοζε για την περίσταση, υποδοχή και φιλοξενία στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’ και την πατριαρχική συνοδεία του,την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νικόλαος Γεωργάκος, ως ο πολιτικά θεσμικός οικοδεσπότης συμμετείχε ενεργά σε όλο το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε 25 χρόνια μετά την προηγούμενη. Αρχικά υποδέχθηκε ως πρώτος πολίτης του Δήμου Πρέβεζας στο πλευρό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την προσφώνηση καλωσορίσματος σύμφωνα με το πρωτόκολλο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πρεβέζης.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας τόνισε τα ακόλουθα: «Η επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη στο Δήμο μας 25 χρόνια μετά αποτέλεσε ύψιστη ευλογία και μεγάλη τιμή και χαρά για όλους τους Δημότες και για εμένα προσωπικά.

Ευχαριστώ θερμά το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας Νικοπόλεως και Πρεβέζης για τη μεγάλη χαρά που προσέφερε σε όλους μας τους πιστούς του Δήμου μας αλλά και την τιμή στη Δημοτική Αρχή και στο Δήμο να συνδιοργανώσουμε αυτή τη σπουδαία επίσκεψη, με την κοινή μας πρόσκληση προς τον Παναγιώτατο κατά την επίσκεψή μας στο Φανάρι.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλο το προσωπικό του Δήμου μας και σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, συλλόγους και εθελοντέςκαθώς και τα τοπικά ΜΜΕ, όπου με άριστη συνεργασία, αποφέραμε το εξαιρετικό αποτέλεσμα όπως άρμοζε στη ξεχωριστή αυτή στιγμή ευλογίας για το Δήμο μας.

Η παρουσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και η στοργή του και ευλογία του μας γέμισαν από αισιοδοξία και συγκίνηση.

Άλλωστε όλοι μας στην ειδική εκδήλωση για την Ὀνοματοθεσία της πλατείας στον Άγιο Νεκτάριο μέ τίτλο: «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΟΥ Α΄» όπου και συμβολικά φυτέψαμε με τον Οικουμενική Πατριάρχη την ελιά που συμβολίζει τους αιώνιους άρρηκτους δεσμούς μας αλλά και την ειρήνη και την αγάπη, νιώσαμε μία μεγάλη συγκίνηση.

Η μοναδική εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Νικόπολης, αποτέλεσε για όλους με το συνδυασμό των αγγελικών ψαλμών και μελωδιών από τους ιεροψάλτες των ενοριών μας, τα παιδιά και τους συντοπίτες μας των εξαιρετικών χοροδιών του Δήμου μας και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα πίσω από τη σκηνή του θεάτρου μία ανεξίτηλη ανάμνηση.

Οι επισκέψεις της δεύτερης ημέρας στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ηλιβουνίων στα Φλάμπουρα, στο αρχαιολογικό μουσείο, στις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές στην Αρχαία Νικόπολη και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης στο Βαθύ Πρέβεζας και κυρίως τα εγκαίνια του προσκυνηταρίου του Αποστόλου Παύλου στο Λιθάρι όπου και κήρυξε στην Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εν λόγω σπουδαία διήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον τόπο μας.

Τον ευχαριστούμε για την ευλογία του, την αγάπη του και την στοργή του.

Πάντα με την πίστη, την αγάπη, την ενότητα και το θετικό πνεύμα του φωτός  μπορούμε όλοι μαζί τα καλύτερα.»

Ακολουθούν η προσφώνηση του Δημάρχου κατά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο χαιρετισμός του στο πλαίσιο της ονοματοθεσίας της πλατείας με από του ΔΣ και η ομιλία του στην μουσική εκδήλωση στο Αρχαίο Θεάτρο Νικόπολης όπου και πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως αναμνηστικό δώρο τη ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου με την αφιέρωση : «Πνευματικό αντίδωρο ευγνωμοσύνης ως έκφραση σεβασμού και αφοσίωσης ολοκλήρου του λαού της Πρέβεζας προς τον Πατριάρχη του Γένους και τον Οικουμενικό Θρόνο.Επίσημη υποδοχή της Α. Θ. Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου Πρέβεζα, 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ. Βαρθολομαίε. Πνευματικέ Πατέρα πάντων των Ορθοδόξων Χριστιανών. Σας καλωσορίζω εσάς και τη σεβαστή Πατριαρχική συνοδεία σας στην ιστορική πόλη μας. Στην φιλόξενη Πρέβεζα.

Σας υποδεχόμαστε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σημείο πνευματικής αναφοράς της πόλης μας και σας δηλώνουμε ότι ο λαός της Πρέβεζας στηρίζει και αναγνωρίζει εσάς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως την ανεξάντλητη πηγή προσφοράς και αγάπης, αλλά και ως τον συνδετικό κρίκο των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών.

Με αισθήματα συγκίνησης αλλά και τιμής βρίσκομαι εδώ όπου ο λαός και ο κλήρος της πόλης σας καλοδέχεται και με ευλάβεια σας παρακαλεί όπως εύχεστε υπερ της πόλης της Πρέβεζας και των κατοίκων της. 25 χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη επίσκεψη σας και η πόλη της Πρέβεζας, την οποία εκπροσωπώ ως Δήμαρχος, με τις ευλογίες σας, έχει αναπτυχθεί και προοδεύσει πάντα πιστή στην παράδοση, στην ιστορία του τόπου και στις αρχές της χριστιανικής διδαχής.

Παναγιώτατε σας ευχαριστούμε για τη στοργή σας και σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΟΥ Α’ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

Παναγιώτατε, Σεβαστοί Ιεράρχες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

 Σας υποδεχόμαστε στην ιστορική και φιλόξενη πόλη της Πρέβεζας, εδώ στην πλατεία του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου, με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού, τιμής και συγκίνησης.

Σε μία περίοδο κρίσιμη, εν μέσω δοκιμασιών, οικονομικών κρίσεων,  πολεμικών συρράξεων, εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών.

Σε μία περίοδο εξάρσεως των εγωιστικών τάσεων και παθών του ανθρώπου, προβολής της ευμάρειας ως μοναδικού σκοπού του βίου, παραμερισμού της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνυπάρξεως, εμφάνισης κάθε είδους φανατισμών, ακραίων αντιλήψεων και ποικίλων αδιεξόδων – απέναντι σε όλα αυτά η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, υπάρχει, και θα παραμείνει πηγή πνευματικότητας, σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας οδός αγάπης, προσφοράς και ειρήνης.

Ο λαός της Πρέβεζας με βαθύτατο σεβασμό προς τον Οικουμενικό Θρόνο,  με πνεύμα ενότητας, κοινωνικής ευαισθησίας, και πίστης στη χριστιανική παράδοση σας υποδέχεται και μαρτυρεί τη συμπόρευση με το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Με την αρμονική αυτή συμπόρευση, όλοι οι Πρεβεζιάνοι, καθοδηγούμενοι πνευματικώς από την σεβαστή τοπική μας Εκκλησία, την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, προχωρούμε, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και καρτερία, τα ζητήματα της καθημερινότητας, τα μεγάλα γεγονότα του βίου, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος και της υγιούς ανάπτυξης με σεβασμό στις αρχές και στην παράδοση του τόπου μας.

Ένα τέτοιο σημείο αναφοράς προς την παράδοση αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο είναι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου, ενώπιον του οποίου βρισκόμαστε απόψε. Ενός Ναού νεόδμητου που με την ευλογία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου μας κ. Χρυσόστομου, τη φροντίδα των σεβαστών Ιερέων και τη στήριξη του λαού της πόλης μας στεριώθηκε και ακτινοβολεί έργο πνευματικό, αποδεικνύοντας σε όλους μας ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες με φωτισμένη πνευματική καθοδήγηση και ευλογία αποφασίζουν να δράσουν για το καλό όλων, μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο θεσμό.

Για αυτό το λόγο Παναγιώτατε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας αποφάσισε να συνδέσει τη μαρτυρία αυτού του χώρου, πέραν του αναμφισβήτητου εκκλησιαστικού δεσμού, και με την ιστορική διάσταση του θεσμού που επαξίως εκπροσωπείται, του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως, ώστε και οι μελλοντικές γενιές να έχουν ως αναφορά και ευλογία το πρόσωπό σας, να αντλούν δύναμη και έμπνευση από τις αρχές σας, τον πεφωτισμένο βίο σας και να σας μνημονεύουν βαδίζοντας στην σκιά του δέντρου της ελιάς που θα φυτέψετε εδώ.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Παναγιώτατε,

Σας Καλωσορίζουμε στον Δήμο μας, στον ιστορικό αυτόν τόπο, στα μαρτυρικά τούτα χώματα τα οποία είναι μάρτυρες των βηματισμών του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, το ιερό προσκυνητάρι του οποίου θα έχουμε την ευλογία να εγκαινιάσετε αύριο στην Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων στο Λιθάρι. Αυτά τα χώματα που τα πάτησαν ευλαβικά άνθρωποι της πίστεως μας, αγωνιστές και  πατριώτες.

Στο πρόσωπό σας Παναγιώτατε, διακρίνουμε ένα μήνυμα ελπίδας, ενώ η παρουσία σας καθώς και της σεβαστής συνοδείας σας, μας ενισχύει και μας ενδυναμώνει στον αγώνα του καθημερινού βίου.

Υπάρχετε πάντοτε πρωτοπόρος και νοηματοδότης. Πρώτος εσείς διακρίνατε την αγωνία για το περιβαλλοντικό μέλλον του πλανήτη μας, όταν όλοι μας αγνοούσαμε τον κίνδυνο της μη ορθής και αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων. Σήμερα ακολουθώντας τις διδαχές σας έχουμε δημιουργήσει ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας &Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης, το οποίο θα επισκεφθείτε αύριο.  

 

 

Όπως προανέφερα, ο λαός της Πρέβεζας συμπορεύεται με το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μακριά από σκοταδιστικές απόψεις και νεοσυντηρητικές εκφράσεις του βίου οι κάτοικοι αυτού του τόπου αγωνιούν για το μέλλον και προσπαθούν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για τον αγώνα μας αυτό αντλούμε δύναμη από το πρόσωπό σας, τον θαρραλέο βίο σας και την ιστορική μαρτυρία σας.

Παναγιώτατε, σε όλα τα χρόνια της άξιας ποιμαντορία σας, δεν διστάζετε να δίνετε καθημερινά τον αγώνα τον καλό και να εκφράζετε με το πλέον μεστό τρόπο το μήνυμα του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και να τονίζετε διαρκώς τον ρόλο του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ιστορικό γίγνεσθαι.

Σε αυτόν τον αγώνα Άγιε Πατέρα σάς διαβεβαιώνουμε ότι ο λαός της Πρέβεζας υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβαστού μας Ιεράρχη κ. Χρυσοστόμου, στέκεται αρωγός και υποστηρικτής των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διότι όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι αποκλειστικά δια της Οικουμενικότητας η Ορθοδοξία θα λάμπει για πάντα ως πνευματικό μέγεθος.

Κάθε διαφορετική ερμηνεία του ορθόδοξου ήθους πέραν του οικουμενικού χαρακτήρα, οδηγεί σε αδιέξοδα και διαστρεβλώνει την ουσία της παράδοσης και της πίστης μας.

Αυτό το ορθόδοξο ήθος θελήσαμε να αναδείξουμε με τη σημερινή τελετή, συνδέοντάς το με το αρχαίο κάλλος ενός θεάτρου της αρχαιότητας, όπως αυτό της Νικόπολης, αλλά και τη συνέχεια της λατρευτικής παράδοσης του τόπου μας με τα ευρήματα της παλαιοχριστιανικής Νικόπολης και των Βασιλικών της Α΄ Δομετίου και Β΄ Αλκίσωνος, τα οποία θα έχετε την ευκαιρία επίσης να επισκεφθείτε αύριο.

Εδώ λοιπόν επί της σκηνής όπου διαδραματίζονταν τα πάθη των αρχαίων θεών και των ανθρώπων, στο σημείο όπου ο Χριστιανισμός ήρθε να αναγεννήσει τον φιλοσοφικό λόγο της αρχαιότητας, σας υποδεχόμαστε επισήμως και σας εκφράζουμε τον σεβασμό και την αφοσίωση ολοκλήρου του λαού της Πρέβεζας προς εσάς, τον Πατριάρχη του Γένους και τον Οικουμενικό Θρόνο.

Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Ελέω Θεού Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ. Βαρθολομαίε, εκπροσωπώντας όλο τον λαό της Πρέβεζας, ως Δήμαρχος της πόλεως επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ:

Ο Παντοδύναμος Κύριος να σας χαρίζει υγεία και δύναμη, ώστε για πολλά χρόνια να λαμπρύνετε με την παρουσία σας το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και να επιτελείτε το ποιμαντικό έργο σας σε όλη την Γη, σε όλη την Οικουμένη.

Από την προσήκουσα απόδοση τιμής στο πρόσωπό σας, δεχθείτε την από βάθους καρδίας προσφερόμενη ταπεινή αγάπη μας και ως ελάχιστο πνευματικό αντίδωρο ευγνωμοσύνης αλλά και ως ενθύμιο της επίσκεψής σας στην πόλη μας την εικόνα αυτή του Αγίου Νικολάου, τον οποίο τιμώ και σέβομαι ιδιαιτέρως.

Καλώς ορίσατε»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου