Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2024

Η "χαρτογράφηση" των σεισμών του πρώτου εξαμήνου του 2024 στο Ιόνιο από το Α.Π.Θ.


Ενδιαφέροντα στοιχεία για την σεισμική δραστηριότητα του πρώτου εξαμήνου του 2024 στην περιοχή του Ιονίου δίνει η έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει υπογράψει με την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.

Καταγράφηκαν και αναλύθηκαν συνολικά 7822 σεισμοί τριπλάσιοι περίπου από το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια μικροσεισμική έξαρση που εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Άσσου. Παρατηρήθηκαν δύο ακόμα σεισμικές εξάρσεις οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια αλλά με περιορισμένο αριθμό σεισμών.
Η σεισμικότητα, ως συνήθως, ήταν υψηλότερη στο χώρο των κεντρικών Ιονίων Νήσων κατανεμημένη κυρίως κατά μήκος των δυτικών ακτών της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς. Η σεισμική δραστηριότητα βορειότερα αλλά και στο χώρο της Ζακύνθου ήταν μάλλον περιορισμένη.
Η σεισμική δραστηριότητα κατανέμεται κυρίως κατά μήκος της ζώνης που ορίζεται από το ρήγμα μετασχηματισμού της Κεφαλονιάς. Αρχίζει από την περιοχή βόρεια της Λευκάδας στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Πρέβεζας πολύ κοντά στις ακτές.
Η σεισμική ζώνη διευθύνεται προς τα νότια και συναντά τις δυτικές ακτές της Λευκάδας στο μέσον περίπου του νησιού (περιοχή Καλαμιτσίου, Δράγανου). Στην περιοχή αυτή το εύρος της ζώνης αυξάνεται, ενδεικτικό της ύπαρξης και άλλων μικρότερων ρηγμάτων.
Η λεπτομερής μελέτη της χωροχρονικής κατανομής της σεισμικότητας στο χώρο αυτό αναμένεται να αποκαλύψει τον τρόπο σύνδεσης των μικροσεισμών με τυχόν ύπαρξη ενεργού δομής που μπορεί να φιλοξενήσει ισχυρό σεισμό παρόμοιο με αυτούς που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου