Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2024

Τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα πανηγύρια του Αυγούστου.. σημείο αναφοράς και ανταμώματος για απόδημους και μη


Σε καθημερινή σχεδόν βάση για τον μήνα Αύγουστο, σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου, πραγματοποιούνται παραδοσιακά Ηπειρώτικα πανηγύρια με το κλαρίνο να έχει ξεχωριστή θέση.

Στoν μήνα Αύγουστο, στον κατεξοχήν μήνα που "φουντώνει" το κύμα των αδειούχων, η πλειοψηφία των οποίων βέβαια κατευθύνεται προς τα χωριά της Ηπείρου, ενόψει της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, του "Πάσχα του καλοκαιριού"!

Ήδη στις ιδιαίτερες πατρίδες τους έχουν φτάσει πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού, οι οποίοι μαζί με τους άλλους επισκέπτες, που φτάνουν σταδιακά, θα ξαναζωντανέψουν τα έρημα - τις περισσότερες μέρες του χρόνου - χωριά, δίνοντας έναν...
πανηγυρικό τόνο ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα!

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που τα χωριά αποτελούν πόλο έλξης για τους απόδημους, οι οποίοι φτάνουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, για να περάσουν λίγες μέρες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους, να θυμηθούν τα παλιά οι μεγαλύτεροι, ειδικά οι ξενιτεμένοι που δεν έχουν την δυνατότητα να έρχονται συχνά! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι να βλέπουν, έστω και για λίγες μέρες, να "ξαναζωντανεύουν" τα ερημωμένα χωριά τους, να ανοίγουν σπίτια και καφενεία, να υπάρχει κινητικότητα στις πλατείες και να γεμίζουν εκκλησίες και παιδικές χαρές.

Ντόπιοι, απόδημοι και επισκέπτες διασκεδάζουν υπό τους ήχους της παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου