Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2024

ΗΠΕΙΡΟΣ: Αντιδράσεις για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων


Την διαφωνία της και την διαμαρτυρία της για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων των σχολικών μονάδων μετέφερε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων της Ηπείρου όπως και εκπρόσωποι των συνδικαλιστών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

Οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των σχολείων κλήθηκαν να συγκροτήσουν τμήματα των 25 μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μέχρι 28 στη Δευτεροβάθμια,  ανακαλώντας κατατμήσεις τμημάτων στα οποία φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και δημιουργώντας λιγότερα και πολυπληθή τμήματα σε  πάρα πολλά σχολεία.

Επιπλέον, προέβησαν σε καταναγκαστικές μετεγγραφές μαθητών (μικρών κυρίως τάξεων) από τα σχολεία της γειτονιάς ή του χωριού σε άλλα σχολεία με απόσταση έως 1200 μέτρα.

Από τη μεριά της Ομοσπονδίας Γονέων Ηπείρου τονίστηκε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν για τους γονείς αιτία πολέμου, επειδή:

•             Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα κάθε παιδιού να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς του για παιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους.

•             Οι αναγκαστικές μετακινήσεις των μαθητών, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η δημιουργία νέων πολυπληθών, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα  μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών – παιδιών μας. Είναι σε όλους κατανοητό ότι μόνο στα ολιγομελή τμήματα ο εκπαιδευτικός μπορεί να εντοπίσει δυσκολίες και μαθησιακές ελλείψεις, πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, διαφοροποιώντας τη διδασκαλία, εξατομικεύοντάς την, στηρίζοντας επιπλέον μαθησιακά τους υστερούντες μαθητές.

•             Πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα στον οικογενειακό τους προγραμματισμό και στην εργασία τους, ενώ οικογένειες της υπαίθρου θα χρειαστεί ακόμα και να μεταναστεύσουν για να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

•             Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά  και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου και εκεί επιχειρείται η συγκρότηση τμημάτων με τα μέγιστα όρια μαθητών. Καταλαβαίνει κανείς τι μάθημα μπορεί να γίνει στις τάξεις των 27-28 μαθητών, που εκτός των άλλων, προετοιμάζονται και για τις καθοριστικές για το μέλλον τους, Πανελλαδικές Εξετάσεις.

•             Μεγάλα θύματα όλης αυτής της διαδικασίας θα είναι οι μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, όπου μέσα στο πλήθος των 25 και 28 μαθητών θα μένουν χωρίς εξατομικευμένη υποστήριξη, με ολέθριες συνέπειες για την μόρφωση και τη ζωή τους.

Η Ομοσπονδία απευθύνεται στους γονείς καλώντας τους σε καθολικές αντιδράσεις ώστε να ανατραπούν οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου