Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η διαχρονική ιστορική πρωταγωνίστρια Κυανή Ακτή σε πρώτο πλάνο ανάπτυξης


Υπάρχουν ανά την Ελλάδα σε κάθε πόλη και περιοχή κάποια σημεία και κάποιοι τόποι, σύμβολα και ζωντανές ιστορίες. 

Αποτελούν μέρος του ιστορικού, πολιτιστικού, κοινωνικού ακόμα και οικονομικού DNA της εκάστοτε πόλης και περιοχής, ενώνοντας στο χρόνο και στις αναμνήσεις γενεές και εποχές.

Στη δική μας Πρέβεζα και πλέον όλο και περισσότερων επισκεπτών της, η παραλία της Κυανής Ακτής αποτελεί με τους μαγικούς κολπίσκους από το μνημείο του Ναύτη έως και τις αρχές της συνοικίας του Παντοκράτορα, το κηποθέατρο πολιτισμού και τέχνης, το ξεχωριστό δασύλλιό της και τον Βοτανικό Κήπο, το ομώνυμο θερινό σινεμά που αναβίωσε μετά το 2020, τους χώρους άθλησης δίπλα στο γαλάζιο, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, αλλά και τα εμβληματικά ιαματικά λουτρά του Αλή Πασά που ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους, ένα ακτωνύμιο ζωντανής διαχρονικής ιστορίας που πρωταγωνιστεί στις καρδιές όλων των Πρεβεζάνων κάθε ηλικίας και κερδίζει κάθε επισκέπτη.




Η Κυανή Ακτή των 24 ωρών και κάθε εποχής και δράσης, δεν είναι απλά μία παραλία αλλά ένα τοπικό οικοσύστημα κουλτούρας και παράδοσης εντός του αστικού ιστού της πόλης μας. Ένας παράδεισος που τον πλησιάζεις με το ποδήλατο ή και με τα πόδια, είναι η όαση της διπλανής πόρτας για κάθε ντόπιο και παραθεριστή.

Οι «Κυανίστας» της πρεβεζάνικης φημισμένης σε όλη την Ήπειρο και πλέον ανά την Ελλάδα “Côte d’Azur”, είναι κάθε ηλικίας από μωρά έως και υπερήλικες και συναντιούνται και ενώνονται στις πολλαπλές απολαύσεις και δράσεις που τους προσφέρει ως η βασίλισσα του καλοκαιριού και όχι μόνο.

Οι πρώτοι δρομείς αλλά και περιπατητές ήδη ξεκινούν από τις 06:30 το πρωί μαζί με τους πρώτους λουόμενους στο πρωινό πρεβεζάνικο ραντεβού σε μία αλλαγή φρουράς ίσως με τους τελευταίους της βραδινής εξόδου διασκέδασης που θέλησαν να κλείσουν τη βραδιά τους βλέποντας το μαγευτικό ξημέρωμα  εκεί που εκτός από το Ιόνιο και τον Αμβρακικό ενώνονται το φεγγάρι με τον ήλιο.

Σειρά έχουν τα αθλήματα με προπονήσεις από το πρωί στο κολυμβητήριο, στα γήπεδα του tennis, του basket, του beach volley και βέβαια του pétanque του δικού μας αμπαλί όπου η Πρέβεζα πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα μέχρι αγώνες και πρωταθλήματα το απόγευμα.




Οι κολπίσκοι σε κάθε τους ανάπτυξη στις ελεύθερες ζώνες και στα beach bar και εστιατόρια γεμίζουν από λουόμενους κάθε ηλικίας και προέλευσης που θα κολυμπούν όλη την ημέρα ακόμα και κάτω από το φεγγαρόφωτο αλλά και όλο το χρόνο με τους πολυάριθμους χειμερινούς κολυμβητές της Πρέβεζας.







Κυανή Ακτή από παλιά σημαίνει και πολιτισμός και τέχνη και μουσική, όταν από τα χρόνια των παππούδων και γονιών τα γλέντια αλλά και τα τραγούδια και οι χορευτικές βραδιές άφησαν εποχή και μοναδικές εμπειρίες. Θέατρο, χορός και τραγούδι στο κηποθέατρο και στις βραδιές στα καταστήματα, αλλά και ταινίες στο δημοτικό θερινό σινεμά «Κυανή Ακτή» που πλέον επαναλειτουργεί προσθέτοντας την πινελιά της έβδομης τέχνης στο μοναδικό καμβά της Κυανής Ακτής.



Κυανή ακτή σημαίνει και περιβάλλον που ενώνει το πράσινο με το γαλαζοπράσινο στο στόμιο του Αμβρακικού στο Ιόνιο με το φιλόξενο για όλους στην σκιά του για το καλοκαίρι αλλά και στην αγκαλιά του για ένα περίπατο τις άλλες εποχές άλσος της Κυανής Ακτής.


Η Κυανή Ακτή δεν αποτελεί ένα σημείο στο χάρτη της Πρέβεζας αλλά μία χαραγμένη αγάπη στην καρδιά της κάθε Πρεβεζάνας και Πρεβεζάνου. Η Κυανή Ακτή είναι η διαχρονική και ιστορική πρωταγωνίστρια και βρίσκεται σε κάθε σπίτι της Πρέβεζας σε κάποια κορνίζα ή σε κάποιο άλμπουμ σε έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες σε κάθε εποχή αλλά στο ίδιο διαχρονικό φόντο και θέμα. Αυτό της συνένωσης στη χαρά και στην απόλαυση, αλλά και στη δημιουργία και στην άθληση όσων διαχρονικά φιλοξενεί στην αγκαλιά της. Όλων εμάς που εκεί κάναμε το πρώτο μας μπάνιο αλλά και κάνουμε και θα κάνουμε τα μπάνια της χαλάρωσης όταν τα πολλά χρόνια θα βαραίνουν το κορμί μας.


Η Κυανή Ακτή είναι μουσική και ζωγραφική μαζί με ποίηση! Είναι πίνακας από χρώματα της φύσης, νότες της ψυχής αυτής της πόλης και λέξεις από την καρδιά των ανθρώπων της.

Τα τελευταία χρόνια η Κυανή Ακτή αρχίζει να ανεβάζει ρυθμούς αλλά και να αποκτά μία οργάνωση και ένα ενδιαφέρον ανάπτυξης και συντήρησης. Η ανακατασκευή των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών, η επαναλειτουργία του Δημοτικού μας θερινού σινεμά, η συντήρηση και ανάπτυξη των αθλητικών χώρων που σφύζουν από ζωή, η οργάνωση στους κολπίσκους και προστασία με ναυαγοσώστη, η προσθήκη των στάσεων για το αστικό λεωφορείο κ.α αποτελούν κάποια από τα εμφανή στοιχεία.

Για την Κυανή Ακτή, τη δική μας σταρ και πρωταγωνίστρια έχουν να γίνουν και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Αλλά μακριά από κακοστημένες εργαλοποιήσεις και προπαγανδιστικές κραυγές δίχως τεχνογνωσία και σχέδιο που τελικά μόνο κιτρινίζουν την Πρέβεζα και τον τόπο. 

Η Κυανή Ακτή αξίζει το σεβασμό και την περιποίηση από κάθε φορέα που εμπλέκεται και ιδιαίτερα από το Δήμο. Έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά πρέπει να διανυθεί με ενότητα και συνεργασία όλη η διαδρομή για την προστασία και την αναβάθμιση του κεφαλαίου Κυανή Ακτή.

Ίσως στα επόμενα χρόνια δοθεί και μία ένταση στο πολιτιστικό ρόλο εκτός του αθλητικού και τουριστικού που κατέχει η Κυανή Ακτή.

Βέβαια, μεγάλης σπουδαιότητας είναι και η ένταξη της Κυανής Ακτής σε πρόγραμμα interreg Ελλάδα – Ιταλία από το Δήμο, ως μία εισαγωγή για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης από την κλιματική αλλαγή καθώς και η εκπόνηση της μελέτης για το «Άλσος της Κυανής Ακτής» σε ότι αφορά τη βιώσιμη διαχείριση.

Ένα ακόμα καλοκαίρι οδεύει ως εποχή στο τέλος του με τη σεζόν να συνεχίζει με υψηλούς ρυθμούς και στις αρχές Σεπτεμβρίου σε μία Πρέβεζα που όλο και περισσότερο κερδίζει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών.

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι όμως οι επισκέπτες να εντάσσονται στο ρυθμό και την κουλτούρα της Πρέβεζας ως μέλη της και όχι να επιβάλλουν το ρυθμό τους αλλοιώνοντας την κουλτούρα που τους προσφέρει την ευεξία και την απόλαυση των αισθήσεων και γεύσεων που μόνο η Πρέβεζα μπορεί να συνδυάσει συνενώνοντας πολιτισμό, φυσικό στοιχείο, γαστρονομία, φιλοξενία και ιστορία. Πάντως ότι και να συμβεί η Κυανή Ακτή ήταν, είναι και οφείλει να είναι η διαχρονική ιστορική πρωταγωνίστρια Κυανή Ακτή σε πρώτο πλάνο ανάπτυξης.

Αυτό που ευχόμαστε όλοι μας είναι η ανάπτυξη αυτή να μην ξεφύγει από το όπως είχε χαρακτηρίσει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το 2020 αναφορικά με την τότε δημοτική καμπάνια στην εποχή της κρίσης της πανδημίας που αντιστράφηκε σε ευκαιρία,  “Greek town of Preveza bets on slow tourism”.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου