Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2024

Ανακοίνωση ΛΑ.ΣΥ.: Για τη στάση του Δήμαρχου απέναντι στην υποστελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν.Πρέβεζας και τους νοσοκομειακούς γιατρούς


Ανακοίνωση Λαικής Συσπείρωσης Πρέβεζας

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει στον λαό του Δήμου Πρέβεζας τη στάση του Δημάρχου Πρέβεζας Ν. Γεωργάκου και την παράταξη του «Δήμος της Καρδιάς μας» για τη στάση τους απέναντι στα φλέγοντα προβλήματα του νοσοκομείου Πρέβεζας και των νοσοκομειακών ιατρών. Στη συνεδρίαση  του Δημοτικού συμβουλίου της 31/7/2024 ζητήθηκε από παρευρισκόμενους νοσοκομειακούς ιατρούς να γίνει ενημέρωση στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα υποστελέχωσης της ιατρικής υπηρεσίας, αίτημα που στήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση. Εκεί ο Δήμαρχος θύμισε σε όλους τα έργα και τις ημέρες του ως διοικητής του νοσοκομείου και τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που ο ίδιος και το κόμμα που πιστά υπηρετεί φέρουν για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Ως πρώην διοικητής του νοσοκομείου και ως στέλεχος της ΝΔ ξέχασε να πει πως το 2013, επί Κυβερνήσεως ΝΔ ο αριθμός των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου συρρικνώθηκε κατά 30% και έκτοτε δεν έχει αποκατασταθεί.

Ξέχασε να πει πως επί των ημερών του δεν μπήκε ούτε ένα καρφί στον τοίχο στο νοσοκομείου Πρέβεζας

Ξέχασε να πει πως επί των ημερών του ο αριθμός των γιατρών του νοσοκομείου μειώθηκε δραματικά σε απόλυτα νούμερα και μια σειρά από κλινικές αδυνατούσαν κατά καιρούς να καλύψουν ακόμη και τις εφημεριακές ανάγκες.

Πως είχαμε παραιτήσεις ιατρών, πως μόνιμες προσλήψεις δεν γινόταν καθόλου, πως οι κτιριακές υποδομές ήταν τριτοκοσμικές

Πως δεν έγινε σχεδόν καμία ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Πως η κρατική χρηματοδότηση για το νοσοκομείο είχε μείνει ένα κλάσμα αυτής που ήταν το 2009

Ξέχασε πως καταπατούσε κατάφωρα, στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα του ιατρικού προσωπικού μοιράζοντας τα «εντέλλεσθε» σαν αυτόγραφα αναγκάζοντας τους να εργαστούν ακόμη και απλήρωτοι 80 και 85 ώρες την εβδομάδα και πως με την πολιτική που υλοποιούσε λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να έρθει κάποιος γιατρός να εργαστεί στο νοσοκομείο της πόλης μας

Ξέχασε ότι επί των ημερών του βασίλευαν οι εργολάβοι, κλείνανε νοσοκομεία και κλινικές και το ζήτημα συγχώνευσης του νοσοκομείου Πρέβεζας με την Λευκάδα ήταν στην ημερήσια διάταξη

Στο τέλος επίσης όταν η Κυβέρνηση άλλαξε και ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξέχασε και να παραιτηθεί από την πολιτική θέση που κατείχε.

Ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή η πολιτική ευθύνη του είναι μεγάλη για την σημερινή κατάντια του νοσοκομείου, προσπάθησε να βρει, στο πρόσωπο του ιατρικού σώματος των νοσοκομειακών γιατρών έναν αποδιοπομπαίο τράγο για αυτή την κατάσταση

Με ατέλειωτο θράσος εγκάλεσε τους γιατρούς και τους ζήτησε να κάνουν αυτοκριτική (!) γιατί η ιατρική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, γιατί δεν προτιμάνε οι γιατροί να στελεχώσουν το νοσοκομείο ή γιατί όταν το επιχειρούν παραιτούνται, κατηγορώντας ως υπευθύνους για αυτή την κατάσταση τους ίδιους τους γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο! Λες και οι γιατροί έχουν την διοικητική ευθύνη του νοσοκομείου, λες και οι γιατροί καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, τις ώρες εργασίας, τον αριθμό των εφημεριών, το ύψος των αμοιβών, τον αριθμό των προσλήψεων, το πόσες θα είναι οι οργανικές θέσεις.

Δεν μας κάνει όμως εντύπωση αυτή προσέγγιση γιατί είναι γνωστή κυβερνητική τακτική. Πρωταθλητής μάλιστα στον κοινωνικό αυτοματισμό είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης που ανακάλυψε πως βασική αιτία της υποστελέχωσης των Περιφερειακών νοσοκομείων είναι η ελλιπής κοινωνική συνείδηση και ενσυναίσθηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Αλήθεια, και ως Δήμαρχος ποια ήταν η συμβολή του στην αναβάθμιση των δομών Υγείας στην περιοχή μας;

Η ειδική συνεδρίαση για το νοσοκομείο που έγινε στην προηγούμενη θητεία του έγινε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και αναγκάστηκε συρόμενος να συμμετάσχει μην έχοντας πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο. Και τελικά τι έγινε; Πρότεινε την σύσταση μίας επιτροπής που έμεινε ανενεργή εν τη γενέσει της επιβεβαιώνοντας τη ρήση που λέει πως αν δεν θες να κάνεις τίποτα, κάνε μία επιτροπή.

Κλείνοντας οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η τοποθέτηση του Δημάρχου ήταν άκρως διδακτική. Κατέστησε σαφές στους πάντες πως τόσο ή Δημοτική αρχή, όσο και η Κυβέρνηση που υπηρετεί, όπως άλλωστε και όλες οι αστικές Κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρόθεση να σκύψουν πάνω από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της εργατικής τάξης. Φαίνεται ξεκάθαρα από την εικόνα που εκπέμπουν οι δομές Υγείας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Φαίνεται από τα ανύπαρκτα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, από την εικόνα που εκπέμπουν οι ελάχιστες υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, από τις ακραίες συνθήκες και πολλές άλλες πτυχές του δημόσιου βίου. Σήμερα έγινε μάλλον σαφές και στον πλέον δύσπιστο πως δεν έχουμε τίποτα να ελπίζουμε από συνεδριάσεις που θα οδηγήσουν σε σύσταση επιτροπών και ψηφίσματα που θα μπούνε στο ντουλάπι, πως ο μόνος δρόμος που έχουμε να ακολουθήσουμε είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα, της αξιοποίησης των δικών μας δυνάμεων.

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου